Circulair ABN AMRO Paviljoen Amsterdam

Het hoofdkantoor van ABN AMRO breidt uit met een paviljoen op de plek van de tuin, tegen het bestaande Gustav Mahlerplein aan. Met het nieuwe paviljoen wil ABN AMRO een inspirerende ontmoetingsplaats creëren voor collega’s, klanten en bewoners van de Amsterdamse Zuidas.

De begane grond van het paviljoen wordt ingericht voor informele ontmoetingen. Op het dak van het paviljoen komt een openbaar toegankelijke daktuin met terras.  In de kelder komen vergader- en conferentieruimte voor ABN AMRO.

Tussen het paviljoen en het huidige pand van ABN AMRO wordt een binnentuin gerealiseerd. Hierdoor komt er een mooie balans tussen het plein, pand en groenvoorziening. Er komt zo een aantrekkelijk entree- en verblijfsgebied en de leefbaarheid van het Gustav Mahlerplein wordt hiermee vergroot.

Ontwerp & Constructie

Het ABN AMRO Paviljoen vormt een voorbeeld voor de circulaire gebouwen van morgen. Het Paviljoen is een ‘living lab’ dat zich gedurende zijn levensduur continue kan aanpassen aan de veranderingen vanuit het gebruik, zijn omgeving en de laatste stand der techniek. Op deze manier vormt het gebouw een flexibel platform waarin de ideeën, concepten en strategieën van morgen kunnen worden verkend en ontwikkeld. BAM is vanaf de eerste dag betrokken geweest bij de advisering en engineering van de circulaire gedachte. Alles voorzien van materiaalpaspoorten die als extra laag zijn toegevoegd aan het BIM-systeem. Circulariteit streeft er naar om de impact van het gebouw op de natuurlijke wereld die het vervangt zo klein mogelijk te maken. Om dit te bereiken faciliteert het ontwerp de meest hoogwaardig mogelijke herbruikbaarheid van het object, producten en grondstoffen en minimaliseert zo zijn huidige en toekomstige footprint.
Om dit doel te bereiken, maakt het Paviljoen optimaal gebruik van zijn omgeving zonder daarmee zijn eigen flexibiliteit, zelfstandigheid en circulariteit te verliezen. In het Paviljoen ervaart de gebruiker het circulaire karakter en beleeft hij de interactie tussen het gebouw en het klimaat, de samenleving en de techniek.

Bouw

Het circulair bouwen van het paviljoen,  inclusief de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties, is geen eenvoudige opgave. Om de duurzame ambities en duurzame uitstraling te kunnen beantwoorden, is bijvoorbeeld de hoofddraagconstructie van het Paviljoen uitgevoerd in een hybride constructie van vuren en larikshout, dat demontabel is.

Ook de vloeren zijn bijzonder. Voor het circulair paviljoen van ABN AMRO levert global-E–systems speciale panelen gevuld met anorganische zouten, die naar gelang de temperatuur van fase veranderen. Ze moeten grote temperatuurschommelingen in het circulaire gebouw dempen. Zodra de ruimtetemperatuur boven de 20 graden komt, smelten de zoutkristallen en nemen ze warmte op. ’s Nachts worden ze weer gekoeld met circulerend water. Zo daalt de temperatuur, kristalliseert het zout en is het systeem de volgende morgen geheel opgeladen voor een nieuw cyclus.
Er worden meer bijzondere technieken en materialen toegepast in het paviljoen.  Zoals nieuwe kaderloze PV-panelen tegen de horizontale gevelbanden en borstweringen. Ook de houten liftkoker is uniek. Mitsubishi laat daar straks liften in op en neer gaan. De fabrikant krijgt betaald per transportbeweging en blijft eigenaar van de lift en heeft er dus alle belang bij dat die het zo goed mogelijk doet.

Hergebruik

De gerecyclede kozijnen voor de binnenwanden in de kelderverdieping zijn bijzonder. Al dat materiaal is door startup-bedrijf New Horizon verzameld bij sloopprojecten. De kozijnen worden op maat gemaakt en sporen van dat eerdere leven zullen zichtbaar blijven voor de kenner.

Dagelijks komt het bouwteam met nieuwe oplossingen op de proppen. Zo zit er nu een opvallend blauwe isolatiemateriaal tegen het plafond, gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken.

De circulariteit wordt niet onder stoelen of banken geschoven maar uitgedragen. Er is iets ontstaan dat we vooraf niet hadden kunnen bedenken. Een heel ruw en ongepolijst gebouw.

Technische installaties

Het bouwen van een circulaire Paviljoen is geen eenvoudige opgave. Met name de technische installaties vormen hierbij een grote uitdaging. Samen met De Techniek achter Nederland maakten we met collega Gijs Limmen een drieluik over de technische installaties in circulaire omgeving.   

Je leest deze artikelen hier:
Artikel 1: http://bit.ly/Artikel1_ABNAMRO
Artikel 2: http://bit.ly/Artikel2_ABNAMRO
Artikel 3: http://bit.ly/Artikel3_ABNAMRO