(Ver)Nieuwbouw Schouwburg, Cuijk

Schouwburg Cuijk krijgt een ander gezicht. In 2013 is BAM Utiliteitsbouw begonnen met een grootscheepse verbouwing. Of eigenlijk een vernieuwbouw. Het uit 1957 daterende theater is vrijwel tot de grond toe afgebroken om er vervolgens een modern, karakteristiek theatergebouw neer te zetten, met behoud van sporen van de rijke geschiedenis.

Eigentijds ontmoetingscentrum
De nieuwe Schouwburg Cuijk wordt gekenmerkt als een eigentijds cultuur- en ontmoetingscentrum. Naast de theaterzaal, die met 660 stoelen ruim 100 stoelen meer zal bevatten dan in de oude situatie, heeft de schouwburg ook een multifunctionele zaal, het Schouwkaffee, die qua maat prima als kleine zaal gebruikt kan worden. Boven het Schouwkaffee wordt een ruime en hoge repetitieruimte gecreëerd voor de lokale creatieve groepen. Publiek wordt ontvangen via de vernieuwde entree aan de Grotestraat in een ruime en hoge foyer. Er is een kleinere bovenfoyer voor het publiek van het balkon, die ook apart gebruikt kan worden voor verhuringen en presentaties. Ook huisvest Schouwburg Cuijk in het aanpalende, uit 1880 stammende, monument 'het Fraterhuis' een restaurant en café. Ook deze ruimten kunnen apart verhuurd worden. Zo is Schouwburg Cuijk naast een theater met name óók een 'gebouw voor ontmoeting' in het midden van het dorp, waar gasten uit Cuijk en omgeving zich welkom weten.

Het nieuwe gebouw krijgt een karakteristieke uitstraling, vormgegeven door de architect Wim Kol. Hij wilde het historische karakter van het Fraterhuis terug laten komen in het nieuwe theater. Hiervoor is de oude bakstenen gevel in ere hersteld. Zowel binnen in het gebouw als aan de buitenzijde. Met de verbouwing worden alle afgeschreven installaties vervangen en het hele gebouw aangepast aan de wet- en regelgeving op het gebied van (brand)veiligheid en arbeidsomstandigheden. De klimaatvoorziening wordt verbeterd, evenals de akoestische scheidingen tussen de verschillende ruimten en functies van het gebouw.Het nieuwe gebouw krijgt een karakteristieke uitstraling, vormgegeven door de architect Wim Kol. Hij wilde het historische karakter van het Fraterhuis terug laten komen in het nieuwe theater. Hiervoor is de oude bakstenen gevel in ere hersteld. Zowel binnen in het gebouw als aan de buitenzijde. Met de verbouwing worden alle afgeschreven installaties vervangen en het hele gebouw aangepast aan de wet- en regelgeving op het gebied van (brand)veiligheid en arbeidsomstandigheden. De klimaatvoorziening wordt verbeterd, evenals de akoestische scheidingen tussen de verschillende ruimten en functies van het gebouw.

BAM Utiliteitsbouw is als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de uitwerking en realisatie van de schouwburg.