Digital Construction start met samenwerken

Menno de Jonge en Timothy Lievendag in gesprek

BAM past Digital Construction breed toe en is thuis in digitale werkmethoden; of het gaat om Building Information Modelling (BIM), modulair bouwen, robotics, 3D-printing of slimme algoritmen. In alle processen – van ontwerp tot exploitatie – zetten we tools en data in om onze bouwwerkzaamheden en dienstverlening te digitaliseren.

‘We zijn volop bezig om onze visie op Digital Construction te vertalen naar de praktijk’, vertelt Timothy Lievendag, BIM-manager bij BAM Bouw en Techniek. ‘Het aantal tenders en projecten met Digital Construction groeit’, bevestigt Menno de Jonge, Directeur Digital Construction. Daarvoor werken we bij BAM met zowel diverse collega’s en partners alsook binnen de branche samen.

Kennisdeling

BAM kent een Digital Construction Community Table. In deze werkgroep stimuleren BAM-collega’s onder leiding van Menno de voortgang op digitaal bouwen. Een greep uit de samenwerkingsvormen die zij daarvoor initiëren: tweewekelijkse webinars, continentale samenwerkingsdagen en functiegerichte kennissessies. Timothy: ‘In de sessie met werkvoorbereiders van onze projecten bespreken we hoe we nu het werk beter kunnen doen met Digital Construction.’ Aan bod komen dan nieuwe tools en procesverbeteringen.

‘We worden erkend als marktleider’ - Menno

Andere voorbeelden van kennisdeling. BAM participeert aan bouwkundige en installatietechnische initiatieven die verdere digitalisering en samenwerking voor standaarden in de bouw bewerkstelligen. Daarnaast geven zowel Timothy als Menno jaarlijks tientallen interne en externe presentaties om de toepassingen van Digital Construction te delen. Van een bijeenkomst voor onze eigen ondernemingsraad tot aan een internationale conferentie van een beroepsgroep. ‘We worden door externe partijen erkend als marktleider’, verklaart Menno zijn recente presentatie voor de European International Contractors (EIC) Federation.

Ook op het congres voor BIM-experts, de BIM Praktijkdag in de Jaarbeurs Utrecht, verzorgt BAM jaarlijks een programmaonderdeel. ‘Dit jaar vertelde ik samen met collega Robert van den Brink hoe modelleurs en bouwplaatsmedewerkers samenwerken om het markante gebouw van Depot Boijmans Van Beuningen te realiseren’, vertelt Timothy. Zonder Digital Construction zou het komvormige depotgebouw nooit gemaakt kunnen worden. En de precisie die de complexe atriumtrappen vergen, wordt ogenschijnlijk moeiteloos uitgevoerd.

‘Ik heb problemen nodig’ - Timothy

‘Ik heb problemen nodig’, stelt Timothy gekscherend. ‘De werkzaamheden gaan prima, ook zonder BIM. We zijn met Digital Construction op zoek naar de verbetering.’ Of het nu gaat om planningen of procesbeheersingsmaatregelen – Timothy’s overtuiging is dat hij met elk projectteam Digital Construction kan inzetten om samenwerkingen te verbeteren. ‘We richten ons op toepasbaarheid en ontstijgen het niveau van een sciencefiction zonnebril. Ik vraag de uitvoerder: hoe wil jij het gebruiken? En die zegt bijvoorbeeld: ik wil het aantal loopbewegingen verminderen.’

Kruisbestuiving

Partijen die samenkomen, komen tot nieuwe ideeën. Die kruisbestuiving ontstaat ook rondom Digital Construction. ‘We zoeken elkaar steeds vaker op en delen dan proactief kennis’, illustreert Timothy. Daarbuiten blijkt het lastiger om alle voorbeelden, instructies en beeldmateriaal waar Digital Construction is toegepast eenduidig te ontsluiten binnen alle internationale afdelingen van BAM. ‘Die kans gaan we benutten’, verzekert Menno.

Begin 2019 is de Digital Construction Award voor het eerst uitgereikt. ‘Deze BAM-prijs is een beloning en erkenning voor de toepassing van Digital Construction’, licht Menno toe. Uit tien internationale BAM-projecten koos de jury het project Groninger Forum van BAM Bouw en Techniek omdat het project veel digitale initiatieven heeft laten zien. Voortaan kent de award drie categorieën om op project-, innovatie- en persoonsniveau digitale initiatieven van BAM een podium te geven. Dat draagt weer bij aan de onderlinge kruisbestuiving.

‘We zoeken data junkies die bouwhelmen en modderlaarzen dragen' 

De transitie van compleet analoog naar volledig digitaal vergt meer dan onderlinge kennisdeling en kruisbestuiving. Binnenkort start een nieuwe wervingscampagne. ‘We zoeken data junkies en mensen met juist een andere kijk op digitaliseren’, legt Menno uit. En het is voor ons vanzelfsprekend dat we met onze partners data uitwisselen. BAM faciliteert dat ook met de juiste software in de cloud. Wat leveranciers betreft, hanteert Menno een multi-vendor strategie. BAM beschikt bijvoorbeeld over zowel Microsofts Hololens als de VR-bril van Daqri.

‘In mijn optiek dragen de data junkies ook bouwhelmen en modderlaarzen’, vult Timothy aan. Hij benadrukt dat Digital Construction succesvol is wanneer alle betrokkenen affiniteit met de bouwplaats hebben. ‘We moeten ook nog bouwen.’