Veilig werken in de bouw is de verantwoordelijkheid van alle partners in de keten.

2 juli 2018 - BAM Advies & Engineering

Woensdagmiddag 27 juni jl. werd bij Movares officieel het kennisportaal constructieve veiligheid gelanceerd door Bart Dunsbergen van het ministerie van BZK en Margreet Schotman voorzitter van VBTN. Het portaal is een initiatief van een groot aantal partners in de branche waaronder BAM, Rijksvastgoedbedrijf, ProRail, Royal Haskoning, Movares, Schiphol, branchevereniging TIS, IV groep en Rijkswaterstaat. Op deze centrale plek is nu alle kennis en informatie over constructieve veiligheid voor iedereen toegankelijk.

Gebouwfocus op 'WEL(L)zijn' en gezondheid

26 juni 2018

Duurzame gebouwen gaan verder dan energiebesparing en lagere milieubelasting. Het besef groeit dat aandacht voor welzijn en gezondheid veel meer waarde toevoegt. De gebruiker voorop dus. BAM is baanbreker in Nederland en heeft met het WTC in Utrecht het eerste Nederlandse WELL-gebouw gerealiseerd.

Integrale samenwerking voor internationale rechtspraak

Het voormalige Europol-gebouw aan de Raamweg in Den Haag wordt door BAM verbouwd voor de komst van het Kosovotribunaal. Deze speciale rechtbank richt zich op misdrijven tegen de menselijkheid die eind vorige eeuw tijdens de Kosovo-oorlog zijn gepleegd. Nieuwe technieken, bijzondere specialismen en deskundige partners zorgen voor een complete herinrichting. 

Crematorium Ommeland en Stad

De constatering door BAM Bouw en Techniek van een tekort aan crematoria in Groningen heeft geleid tot de ontwikkeling van crematorium Ommeland en Stad. Na het koppelen van een kavel aan het beoogde crematorium, heeft Respectrum Crematoria BV zich gemeld als investeerder en opdrachtgever. Hierna is de ontwikkeling en ook de bouw van het crematorium in gang gezet.

Crematorium Ommeland en Stad is gevestigd op een terrein met een oppervlakte van zo’n vier hectare. Op het terrein is een parkeerterrein gelegen en zijn er diverse paden die leiden naar de strooiweide en de ingang van het crematorium. Het crematorium zelf neemt een oppervlakte van 1.850 m2 BVO in, bestaande uit enkel een begane grond. Er zijn verschillende ruimtes, die zo ingericht zijn dat de in- en uitstroom van twee crematies tegelijkertijd kan plaatsvinden. Dit is mogelijk door de scheiding van de condoleanceruimte in twee delen. Naast de condoleanceruimtes is er een ceremonieruimte aanwezig. Deze ruimte heeft een extra hoog plafond en muren die grotendeels bedekt zijn met raampartijen, wat een ruimtelijk effect geeft. Daarnaast zijn er meerdere opbaarkamers, is er één ovenruimte, is er kantoorruimte en zijn er meerdere voorzieningen voor de nabestaanden. Naast de bouw van deze ruimtes, zijn ook alle werktuigbouwkundige installaties, elektrische installaties en ruim 150 zonnepanelen door BAM geïnstalleerd.

De ontwikkeling van crematorium Ommeland en Stad heeft in totaal zeven maanden geduurd, waarna een realisatieperiode volgde van negen maanden. Begin december 2017 vond de oplevering plaats.

ONTWIKKELFASE
Na het gezamenlijk ondertekenen van een Design & Build (DB) contract, zijn de ontwikkelingen van crematorium Ommeland en Stad in gang gezet. Daarbij is speciale aandacht besteed aan de meest duurzame toepassingen. Het project is daarnaast volledig vanuit een integraal BIM model gerealiseerd met vooruitstrevende toepassing van BIM-technologieën, zowel op bouwkundig als technisch gebied.

A&E Architecten heeft in het ontwerp een intieme sfeer gevangen die gecombineerd wordt met openheid. De intieme sfeer is neergezet bij binnenkomst, waarbij het gevoel van een warme woonkamer sterk naar voren komt. Bij binnentreden van de ceremonieruimte word je juist overspoeld door zicht op het park, waardoor men de blik kan laten dwalen. Vanaf het park kan de buitenkant van het crematorium bewonderd worden, waar meteen de ‘eyecatcher’ te zien is. Het gaat hier om de omliggende daklijst die een paviljoenachtige uitstraling geeft en een beschermend gevoel biedt. Deze daklijst wordt op een bepaalde plek ondersteund door een boomconstructie en op bepaalde plekken zweeft deze rondom het gebouw. Door de plaatsing van het gebouw in het midden van het veld wordt deze omringd door vijvers. Zo lijkt het alsof het gebouw deels in het water staat. Het omliggende park met zijn vijvers is ontworpen door Buro Hollema.

DUURZAAMSTE CREMATORIUM
Crematorium Ommeland en Stad heeft een voortvarende realisatieperiode gekend en kenmerkt zich zelfs als het groenste crematorium van Nederland!

BREEAM-NL certificering
Het crematorium is beoordeeld op zijn duurzaamheidsprestatie en is op basis van de richtlijnen die zijn gesteld voor de ontwerpfase van een nieuwbouw crematorium beloond met een BREEAM-NL Excellent certificaat. Dit houdt in dat BAM tijdens de ontwerpfase een score van tenminste 70% heeft behaald voor het toepassen van verschillende duurzaamheidsmaatregelen. Deze maatregelen zijn onder andere het warmteterugwinningssysteem dat op de oven is geplaatst, het gebruik van een bewegingsmelder op verlichting, het hergebruik van materialen en het gebruik van duurzame, demontabele materialen. Crematorium Ommeland en Stad is hiermee zelfs het eerste crematorium in Nederland met een BREEAM-NL certificering.

Planning
In maart 2017 is de bouw van het crematorium gestart en één december 2017 heeft de oplevering plaatsgevonden. Het project is daarmee binnen de gestelde tijd opgeleverd. Door toepassing van BREEAM is er daarna nog twee weken tijd gegeven voor het gebruiksklaar maken van het gebouw.

Kwaliteitsborging
Om de kwaliteit te waarborgen, is gebruik gemaakt van snagR tijdens oplevering van het gebouw. Daarnaast hebben externe adviseurs en opzichters een adviserende rol gespeeld, om zo het eindresultaat tot een hoger niveau te tillen.

Opening van eerste aardbevingsveilige basisscholen in Bedum

Donderdag 22 februari zijn de eerste aardbevingsveilige basisscholen van Bedum op officiële wijze geopend door Arie Slob, minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. De twee basisscholen waar het om gaat, GBS de Horizon en de Sint Walfridusschool, zijn al eerder door de leerlingen in gebruik genomen. BAM Bouw en Techniek is betrokken geweest bij de engineering en de realisatie van de gebouwen.

BAM voegt met configuratie platform dimensie toe aan digitalisering bouwproces

BAM digitalisering configuratie platform

Bunnik, 24 januari 2018 - BAM heeft met softwareontwikkelaar Cadac Group een digitaal configuratie platform ontwikkeld, dat een nieuwe dimensie toevoegt aan de digitalisering van het bouwproces. Het programma BAM MEC (Modulair Elementen Configurator) biedt de mogelijkheid modulaire producten online ´custom built´ te configureren voor het gebouw waarvoor ze zijn bestemd. Doordat alle informatie over de elementen in BIM wordt vastgelegd, kan niet alleen in de fase van engineering en realisatie effectiever en efficiënter worden gewerkt, maar ook in de fase van beheer en onderhoud. Daarnaast wordt circulariteit gestimuleerd doordat hergebruik van de elementen eenvoudiger is.

Augmented Reality in Facilitair Management

10 november 2017 - BAM Advies & Engineering

Koninklijke BAM Groep gaat samenwerken met DAQRI, het toonaangevende professionele bedrijf voor augmented reality (AR) -technologie en AR-pionier met het hoofdkantoor in Los Angeles.

Zaanse trots: Commissaris van de Koning opent het nieuwe Zaans Medisch Centrum

9 juni 2017

Zaandam, 9 juni 2017 – Vandaag is het nieuwe Zaans Medisch Centrum officieel geopend door de Commissaris van de Koning, de heer Remkes, in aanwezigheid van vele medewerkers, medisch specialisten, genodigden, de Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur van het ZMC.

Gelijkspanning en zonnewarmte voor nieuw ABN AMRO Paviljoen

8 juni 2017

Nog dit jaar wordt het circulair paviljoen van ABN AMRO opgeleverd. Het gebouw aan de Amsterdamse Zuidas wordt een inspiratieplek voor iedereen met interesse voor de circulaire economie. In twee eerdere artikelen op TechniekNL ging het over de circulaire uitgangspunten in ontwerp en bouw  en over de innovatieve klimaatinstallaties van het circulair paviljoen. Nu komen de e-installaties aan bod. ‘Vrijwel alle apparatuur en de verlichting werken volledig op gelijkspanning’.

Creatieve klimaatoplossingen in paviljoen ABN AMRO

30 mei 2017

Het circulaire paviljoen van ABN AMRO, dat naast het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas verschijnt, is een toonbeeld van geavanceerde en duurzame installatietechniek. BAM Bouw en Techniek komt met even creatieve als innovatieve oplossingen om het klimaat in het gebouw te regelen. Zoals energieopslag in bodemlussen, en een vloerpakket met faseveranderende materialen (PCM’s), die zowel voor verwarming als koeling zorgen.

Pagina's