Markante techniek achter markante vormen

Met de opening van FORUM Groningen kreeg de stad er op 29 november 2019 niet alleen een grote ontmoetingsplaats bij, maar ook een architectonische landmark. Een bijzonder gebouw, niet in de laatste plaats omdat BAM Bouw en Techniek in combinatie met BAM Civiel Noordoost hiermee het eerste gebouw in Nederland realiseerde waarvan de constructie en installatie aardbevingsbestendig zijn.

Realisatie bedrijfspand, Tiel

M.C. Gerritse Holding BV is een familiebedrijf gevestigd in Tiel. Onder deze holding vallen diverse bedrijven in de vervoers- en vastgoedbranche. BAM Bouw en Techniek - Regio MIdden heeft een lange relatie met de holding. Het nieuw te realiseren project betreft de bouw van een bedrijfshal ter uitbreiding van een reeds bestaande hal met kantoor van 25 jaar oud. Deze nieuwe bedrijfshal wordt in gebruik genomen door een verpakkingsbedrijf gespecialiseerd in kartonnen verpakkingen van fruit.

De vraag van de opdrachtgever aan BAM Bouw en Techniek - Regio Midden luidde: 'Ik wil een stuk grond aankopen, wat adviseren jullie mij hiermee te doen?' BAM is daarom vanaf het begin betrokken, van advisering bij aankoop van de grond tot aan de realisatie en oplevering van de hal.

De bouwkundige werkzaamheden bestaan onder meer uit heien, laadkuilen creeëren en aanbrengen van betonnen fundaties, staalcontructie, gevelbeplating, dakbedekking en vloeren. BAM verzorgt ook de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties.

Basisschool de Horizon, Bedum

Nieuwbouw aardbevingsbestendige basisschool te Bedum. De gemeente Bedum is naar aanleiding van de aardbevingen in provincie Groningen bezig met een versterkingsslag. Alle zes basisscholen in de gemeente zijn in opdracht van Centrum Veilig Wonen gecontroleerd door VIIA Groningen en op basis van de constateringen is een bevingsplan opgesteld. Bij basisschool de Horizon bleek dat het oude pand niet voldeed aan de eisen die gesteld worden binnen de richtlijnen voor bevingsveilig bouwen en het gebouw zou dus versterkt moeten worden. Na zorgvuldige overwegingen bleek nieuwbouw de best passende oplossing te zijn. BAM heeft hierbij gefungeerd als hoofdconstructeur en is verantwoordelijk geweest voor zowel de engineering als de realisatie van de nieuwe school. Samen met BAM Advies & Engineering is het ontwerp gemaakt en de constructie opgezet, rekening houdend met de aardbevingen in Groningen.

De nieuwe basisschool is door het huidige bevingsklimaat voornamelijk opgebouwd uit een staalconstructie met staalbeplating aan de gevel en op het dak. Er worden zes leslokalen geboden die tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Daarnaast zijn toiletvoorzieningen, een multifunctionele ruimte, een kantoor, een teamkamer en een directiekamer gerealiseerd. Buiten is een schoolplein gelegen met diverse speeltoestellen voor de basisschoolkinderen.

De ontwikkeling van basisschool de Horizon heeft in totaal vier maanden geduurd, waarna een realisatieperiode volgde van negen maanden. 20 december 2017 is het gebouw opgeleverd, waarna leraren en basisschoolkinderen de eerste lessen vanaf 9 januari 2018 hebben kunnen volgen.

Ontwikkelfase
Na het gezamenlijk ondertekenen van een Engineer & Build contract, zijn de ontwikkelingen van basisschool de Horizon in gang gezet. Door middel van een bouwteam samenwerkingsverband zijn belangrijke besluiten genomen. Het project is daarnaast volledig vanuit een integraal BIM model gerealiseerd met vooruitstrevende toepassing van BIM-technologieën, zowel op bouwkundig als technisch gebied.

Architektenburo Klamer heeft gekozen voor een ontwerp waarbij staalbeplating een belangrijke pijler is geweest. Dit is gecombineerd met houten gevelbekleding. De combinatie van staal en hout heeft een zeer goede werking in het geheel en geeft zowel een warme als lichtgebouwde uitstraling. De keuze voor gekleurde raamkaders in rechte (vierkante) vormen zorgt voor een futuristische tint.

Een veilig gevoel
De realisatie van basisschool de Horizon is volgens schema verlopen en gebouwd volgens opgesteld bevingsplan. BAM heeft zijn eigen seismische kennis toegepast.

Seismische maatregelen
Om de school te laten voldoen aan de eisen voor aardbevingsveilig bouwen, zijn een aantal maatregelen toegepast. Het gebouw bestaat voornamelijk uit een staalconstructie met speciale stabiliteitselementen. Deze elementen nemen tijdens een beving de energie op en vervormen mee met de trilling. De knooppunten van deze staalconstructie leverden uitdaging, omdat deze dienden te voldoen aan diverse maatregelen voortkomend uit het bevingsbestendig bouwen.
Een andere seismische maatregel is het gebruik van wartels, sluitingselementen die gemakkelijk weer aangedraaid kunnen worden om alles op zijn plek te zetten in geval van een aardbeving. De Horizon wordt daarnaast door de slechte bodem niet gedragen door traditionele funderingspalen, maar door EPS funderingsonderdelen. De grond is eerst afgegraven en voor de hoeveelheid afgegraven grond zijn de lichte EPS onderdelen teruggeplaatst.

Planning
In mei 2017 is de bouw van de basisschool gestart en 20 december 2017 heeft de oplevering plaatsgevonden. Het project is daarmee binnen de gestelde tijd opgeleverd.

Kwaliteitsborging
Om de kwaliteit te waarborgen, heeft een interne kwaliteitsadviseur van BAM Advies & Engineering een adviserende rol gespeeld, om zo het eindresultaat tot een hoger niveau te tillen.

Klimaatinstallatie
Klimaatgroep Holland heeft zich ontfermd over het plaatsen van de klimaatinstallatie van de Horizon.

Watercampus, Leeuwarden

Nieuwbouw Watercampus Leeuwarden; kennispark (laboratoria) voor watertechnologie. 
Leeuwarden werd in de volksmond al ‘waterstad’ genoemd door zijn grachten en de Elfstedentocht. Met de uitbreiding van de Watercampus is Leeuwarden zich verder aan het ontwikkelen tot specialist op het gebied van watertechnologie met promovering tot de titel: ‘Capital of Water Technology’. Watercampus is een toonaangevend centrum en is in 2014 uitgebreid met 7.000 m2 door het plaatsen van een nieuw gebouw voorzien van laboratoria en kantoren. BAM Bouw en Techniek - Regio Noord heeft op basis van een Engineer & Build contract de realisatie hiervan op zich genomen.

Bijzonder duurzaam
De Watercampus heeft een bijzonder en ook duurzaam karakter. Na afronding van de realisatie is de bouw dan ook beloond met een BREEAM-NL Excellent certificaat. Dit houdt in dat tijdens de ontwikkeling en de bouw van Watercampus duurzame keuzes zijn gemaakt, waardoor aan tenminste 70% van de duurzaamheidsonderwerpen is voldaan.

Ontwerp
GEAR Architecten is verantwoordelijk geweest voor het ontwerp van de Watercampus. Zij hebben wat je noemt een zeer karakteristiek gebouw ontworpen. Door de golvende beweging die in de houten balkenconstructie zichtbaar is, geeft het gebouw meteen weg waar het voor staat: water. De golvende beweging is tevens binnen doorgezet, waar ook hier houten balken voor deze illusie zorgen. Het deels glazen plafond en de grote glazen wanden geven een ruimtelijke en lichte indruk.

BREEAM-NL eisen
Tijdens het ontwerp en de realisatie is gewerkt vanuit de eis van de opdrachtgever om de Watercampus te voorzien van een BREEAM-NL Excellent certificaat. De eisen zijn daarom zo vroeg mogelijk in het ontwerp verwerkt en er is een ervaren BREAAM expert ingeschakeld ter bewaking van het proces. Het gebouw kenmerkt zich aan de volgende duurzaamheidsaspecten:

  • Er zijn zonnepanelen geplaatst op het dak van de Watercampus;
  • Voor de verwarming is gekozen voor een aansluiting op het biogasnet. Zo wordt op een duurzame manier energie opgewekt;
  • Een hybride koelsysteem zorgt voor verkoeling. Hierbij wordt zo lang mogelijk gebruik gemaakt van koelen door verneveling van water. Wanneer de buitentemperatuur boven een bepaald niveau komt, wordt overgestapt op de conventionele systemen;
  • Betonkernactivering is toegepast, waardoor de op te wekken temperatuur zeer laag is voor verwarming en zeer hoog voor koeling;
  • Er is een warmteterugwinningssysteem toegepast;
  • De permanente houten zonwering en daglichtsturing gaat oververhitting tegen en kaatst gefilterd licht naar binnen. Ook zorgt de gevel voor een hoge isolatiewaarde en speelt een grote rol in de natuurlijke ventilatie van het gebouw;
  • De plafonds zijn herbruikbaar (cradle to cradle);
  • De EPC van het gebouw is met 0,45% lager dan volgens het Bouwbesluit vereist is;
  • Op het gebied van waterverbruik is door de opdrachtgever de eis gesteld 100% van de BREAAM-NL punten binnen te halen. Dit is onder andere gelukt door toepassing van gescheiden afvoeren voor regen, toiletten met vacuümspeling, waterloze urinoirs, douches met gebruik van regenwater, waterbesparende kranen en een detectiesysteem voor onevenredig watergebruik.

 

Forum Groningen geopend met een knal

(Persbericht Forum Groningen) Groningen, 29 november 2019. Met een fantastische knal- en lichtshow is Forum Groningen vrijdagavond geopend voor publiek. Direct na de openingshandeling stroomden duizenden nieuwsgierige bezoekers het feestelijk uitgelichte gebouw binnen. Dé start van 24 uur Forum met veel optredens, workshops, films en events.

Buren maken Amsterdams studentencomplex aardgasvrij

Studentenhuisvester DUWO gaat het grote Amsterdamse studentencomplex Science Park I op een bijzondere manier aardgasvrij maken: dankzij de buren!

Nieuwbouw Canon Production Printing Venlo; meer efficiency, meer veiligheid en lagere kosten dankzij modulaire bouwoplossingen

14 oktober 2019 13:39
modulair oplossing BAM distributiebaan nieuwbouw Canon Production Printing Venlo

Het zal als muziek klinken in de oren van elke projectleider: een efficiënter bouwproces en een bouwplaats die bovendien een stuk veiliger functioneert. Joost Wieland, projectleider voor de nieuwbouw van Canon Production Printing in Venlo, doet uit de doeken hoe hij daarin slaagt: ‘Voor elk project waar ik verantwoordelijk voor ben, kies ik voor zoveel mogelijk modulaire oplossingen. Het is voor alle partijen – van de directeur vastgoed van onze opdrachtgever tot aan de installateurs – pure winst omdat het proces efficiënter, veiliger en dus sneller verloopt tegen ook nog eens lagere kosten. Mijn devies: blijven investeren in modulaire oplossingen en deze consequent al in de tender vastleggen.’

De Zalmhaven, Rotterdam

De Zalmhaven is een nieuwbouwproject in het hart van Rotterdam. Het project is ontwikkeld door Zalmhaven CV, een samenwerkingsverband van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en (gebieds)ontwikkelaar en investment manager Amvest. 

De Zalmhaven (het project) bestaat uit ongeveer 485 hoogwaardige appartementen, verdeeld over een complex met drie torens: De Zalmhaven I, ontworpen door Dam & Partners, en De Zalmhaven II en II, ontworpen door KAAN architecten. De Zalmhaven I, met 256 appartementen, wordt met 215 meter het hoogste gebouw van de Benelux. De Zalmhaven II en III, beiden tevens 70 meter hoog, ontspringen uit een solide plint met duidelijk gemarkeerde ingangen. In deze torens, die deels aan het nieuw in te richten openbare park aan de Gedempte Zalmhaven liggen, worden 196 appartementen en 33 eengezinswoningen gerealiseerd, in de koop- en huursector. Voor bewoners is er een grote gedeelde tuin op het dak, een parkeergarage en mogelijk een uitkijkplatform met een eersteklas uitzicht over Rotterdam.

Het uiterlijk van De Zalmhaven is met uiterste zorg ontworpen. Zo is bij het ontwerp van de plint -de ‘’gevel’’ die vanaf de straat het best zichtbaar is- het uitgangspunt geweest dat het uiterlijk hiervan levendigheid toevoegt aan het straatbeeld. Zo komen er in de plint voordeuren van de stadswoningen en entrees van de appartementen, naast de mogelijke entrees van kantoren en commerciële voorzieningen. Ook zijn er terrassen en balkons aan de straat- en parkzijde gerealiseerd. Deze en andere facetten versterken de levendigheid en de beleving van het gebied in het scheepsvaartkwartier.

Daarbij zijn er bij het ontwerp van De Zalmhaven enkele andere bijzondere noemenswaardigheden. Zo heeft de witte rasterfaçade betrekking op de traditionele, sobere architectuur van de scheepswerf en het raster is bovendien een bindend motief dat de verschillende blokken in een uniek geheel verbindt. De voetafdruk van elke toren is een gespleten en verschoven vierkant, waardoor er meer hoeken en een interessant scala aan woningen in verschillende groottes ontstaan, allemaal met hoekvensters die een verbluffend uitzicht bieden.

Op een unieke wijze realiseren wij de De Zalmhaven I.

Om de hoogste wolkenkrabber van de Benelux te bouwen, heeft BAM, samen met Civiele technieken de Boer, een hijsloods ontwikkeld. Een soort fabriekshal op vier poten die onze collega’s een veilige, geconditioneerde werkomgeving biedt. Elke week – als we een verdieping voor De Zalmhaven gerealiseerd hebben – vijzelen we de hijsloods omhoog.

Bekijk onze video waarin je ziet hoe de hijsloods opgebouwd wordt en waarin collega Frans Quataert vertelt over de voordelen van deze bouwmethode.

 

BAM Bouw en Techniek kent de wereld van haar klant en de wens van de gebruiker. Integraal denken en doen begint bij ons. Professioneel en met maximale focus op de wereld van de gebruikers van onze gebouwen. Wij realiseren huisvestingsoplossingen die flexibel zijn in functie, ruimte en gebruik. Zodoende zijn het gebouw én de installaties klaar voor de veranderende functie en technologie van de toekomst.​

Building the present, creating the future

Willem Otter directeur Strategische Portefeuille, Innovatie en Specials van BAM Bouw en Vastgoed Nederland

5 juni 2019 10:38

W. (Willem) Otter is met ingang van 1 juni jl. benoemd tot directeur van de Strategische Portefeuille, Innovatie en Specials van BAM Bouw en Vastgoed Nederland.

BAM geselecteerd voor Accelerator, een nieuw gebouw voor Life Sciences R&D bedrijven in het Utrecht Science Park

Utrecht, 10 april 2019 – BAM is geselecteerd om in opdracht van Kadans Science Partner een duurzaam multi-tenant gebouw te gaan realiseren in het Utrecht Science Park. Het gebouw (Accelerator) met een vloeroppervlak van ca. 22.000 m2 huisvest diverse huurders binnen de kennisintensieve sector Life Sciences.

Pagina's