De Zalmhaven, Rotterdam

De Zalmhaven is een nieuwbouwproject in het hart van Rotterdam. Het project is ontwikkeld door Zalmhaven CV, een samenwerkingsverband van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en (gebieds)ontwikkelaar en investment manager Amvest. 

De Zalmhaven (het project) bestaat uit ongeveer 485 hoogwaardige appartementen, verdeeld over een complex met drie torens: De Zalmhaven I, ontworpen door Dam & Partners, en De Zalmhaven II en II, ontworpen door KAAN architecten. De Zalmhaven I, met 256 appartementen, wordt met 215 meter het hoogste gebouw van de Benelux. De Zalmhaven II en III, beiden tevens 70 meter hoog, ontspringen uit een solide plint met duidelijk gemarkeerde ingangen. In deze torens, die deels aan het nieuw in te richten openbare park aan de Gedempte Zalmhaven liggen, worden 196 appartementen en 33 eengezinswoningen gerealiseerd, in de koop- en huursector. Voor bewoners is er een grote gedeelde tuin op het dak, een parkeergarage en mogelijk een uitkijkplatform met een eersteklas uitzicht over Rotterdam.

Het uiterlijk van De Zalmhaven is met uiterste zorg ontworpen. Zo is bij het ontwerp van de plint -de ‘’gevel’’ die vanaf de straat het best zichtbaar is- het uitgangspunt geweest dat het uiterlijk hiervan levendigheid toevoegt aan het straatbeeld. Zo komen er in de plint voordeuren van de stadswoningen en entrees van de appartementen, naast de mogelijke entrees van kantoren en commerciële voorzieningen. Ook zijn er terrassen en balkons aan de straat- en parkzijde gerealiseerd. Deze en andere facetten versterken de levendigheid en de beleving van het gebied in het scheepsvaartkwartier.

Daarbij zijn er bij het ontwerp van De Zalmhaven enkele andere bijzondere noemenswaardigheden. Zo heeft de witte rasterfaçade betrekking op de traditionele, sobere architectuur van de scheepswerf en het raster is bovendien een bindend motief dat de verschillende blokken in een uniek geheel verbindt. De voetafdruk van elke toren is een gespleten en verschoven vierkant, waardoor er meer hoeken en een interessant scala aan woningen in verschillende groottes ontstaan, allemaal met hoekvensters die een verbluffend uitzicht bieden.

Willem Otter directeur Strategische Portefeuille, Innovatie en Specials van BAM Bouw en Vastgoed Nederland

5 juni 2019 10:38

W. (Willem) Otter is met ingang van 1 juni jl. benoemd tot directeur van de Strategische Portefeuille, Innovatie en Specials van BAM Bouw en Vastgoed Nederland.

BAM geselecteerd voor De Accelerator, een nieuw gebouw voor Life Sciences R&D bedrijven in het Utrecht Science Park

Utrecht, 10 april 2019 – BAM is geselecteerd om in opdracht van Kadans Science Partner een duurzaam multi-tenant gebouw te gaan realiseren in het Utrecht Science Park. Het gebouw (Accelerator) met een vloeroppervlak van ca. 22.000 m2 huisvest diverse huurders binnen de kennisintensieve sector Life Sciences.

ArenA batterij wint prestigieuze internationale milieuprijs

12 november 2018 14:03
BAM Johan Cruijff ArenA Amsterdam

Londen, 12 november 2018 – De megabatterij van de Johan Cruijff ArenA heeft de prestigieuze Green Apple Award voor Environmental Best Practice gewonnen. Het slimme opslagsysteem bestaat uit tweedehandse batterijen uit elektrische auto’s. Ze voorzien het stadion van betrouwbare en duurzaam opgewekte energie, ook tijdens een stroomstoring. De Johan Cruijff ArenA is één van de meest duurzame stadions ter wereld.

The Student Hotel, Nieuw Delft

The Student Hotel (TSH) group opent in 2020, direct aan het Stationsplein in Nieuw Delft, de deuren van haar eerste vestiging in de universiteitsstad Delft. BAM Bouw en Techniek - Projecten is verantwoordelijk voor de integrale realisatie van het ontwerp van KCAP Architects&Planners.

Het project onderscheidt zich door een hoge duurzaamheidsdoelstelling en het gebruik van de nieuwste installatie-, constructie- en engineeringtechnieken. Het hotel in Delft is het eerste hotel van The Student Hotel groep in Nederland dat zal worden gerealiseerd conform BREEAM certificeringscriteria.

De start van de bouw is gepland eind 2018. Het complex omvat circa 13.500 m2 en zal begin augustus, voor het nieuwe schooljaar, in 2020 worden opgeleverd.

The Student Hotel combineert hoogwaardige hotelfuncties met kwalitatieve short- en long-stay faciliteiten, zoals een gym, bar-restaurant, bibliotheek, gaming- en loungeruimtes, classrooms, meeting rooms en co-working plekken. Deze combinatie zorgt voor het ontstaan van zowel levendigheid als lifestyle en voor een breed aanbod aan faciliteiten voor beide doelgroepen.

De verschillende functies worden gecombineerd in een ensemble bestaande uit een gevarieerd plintvolume met vijf tot zes lagen en daarop twee torens. De plint huisvest op begane grond alle publieke hotelfuncties. De bovenste verdiepingen bieden ruimte voor 350 hotelkamers. Het meest opvallende onderdeel van het hotel is de open gevel tegenover het station en het te ontwikkelen park.

The Student Hotel is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft: het nieuwe stadsdeel in wording centraal in de stad.

Voor BAM is The Student Hotel - Delft het vierde project, na Amsterdam, Eindhoven en Maastricht, voor de The Student Hotel. Bij de realisatie werkt BAM samen met Bectro Installatietechniek (installaties), Nieman Raadgevende Ingenieurs (bouwfysica) en KCAP Architects&Planners (architect).

De kunst van het virtuele bouwen

Video BAM A&E

Voor de bouw van het ontwerp van KCAP Architects&Planners maakt BAM gebruik van een integraal team dat de nieuwste digitale technieken benut om het totale proces tot in perfectie te beheersen. Het gebouw is volledig uitgewerkt in een 3D model. Deze modellen leveren niet alleen meerwaarde in het bouwproces, maar zijn ook uitermate geschikt voor visualisaties en virtual
reality.

“Voor BAM is The Student Hotel - Delft het vierde project, na Amsterdam, Eindhoven en Maastricht, voor de TSH. En om juist samen met TSH in Delft, mijn oude studentenstad, dit hotel te mogen realiseren is bijzonder. Enthousiast dragen wij ons ‘steentje’ bij aan de bouw van TSH en realiseren we samen met onze partners een waardevolle toevoeging aan Nieuw Delft.". 

Gijs Leffers, projectleider BAM Bouw en Techniek - Projecten

Over onze opdrachtgever

The Student Hotel (TSH) group, pioniers van hybride, hoogwaardige co-living, co-working hospitality en studentenhuisvesting biedt een unieke bestemming voor een snelgroeiende internationale gemeenschap. De ontwikkelaar, investeerder en exploitant heeft 4.400 kamers op 11 locaties, waaronder: Florence, Rotterdam, Amsterdam (twee locaties: stad en westen), Den Haag, Groningen, Eindhoven, Maastricht, Parijs en twee TSH Campus locaties in Barcelona - alleen voor studenten woningen. Aan het einde van 2018 verwacht TSH 10.726 kamers: 4.400 kamers operationeel en 6.326 in aanbouw of in ontwikkeling te hebben. TSH Dresden gaat open in 2018. Bologna, Madrid en Berlijn openen in 2019. Florence Belfiore, Parijs, Porto, Rome, Delft en Wenen openen in 2020. Carcavelos Lissabon, Toulouse, Florence Manifattura Tabacchi en Barcelona openen in 2021. TSH is van plan om in de komende vijf jaar 65 gebouwen in diverse Europese steden operationeel te hebben, in aanbouw of gepland. 

Nieuwbouw hoofdkantoor Océ, Venlo

Toonbeeld van integratie van een uniek gebouw in haar natuurlijke omgeving.
BAM Bouw en Techniek is verantwoordelijk voor de integrale realisatie van het nieuwe hoofdkantoor van Océ – a Canon Company in Venlo. Het ontwerp is van architectenbureau Broekbakema.

Het nieuwe kantoor van de producent van high-tech printers en innovatieve printtechnologieën heeft een vloeroppervlak van 15.500 m2 en biedt plaats aan circa 550 medewerkers. BAM is in mei 2018  met de realisatie van het gebouw en alle technische installaties gestart. De bouw neemt anderhalf jaar in beslag. De nieuwbouw wordt op eigen grond gerealiseerd nabij het bestaande hoofdkantoor in Venlo.

 

 

De kunst van het virtuelebouwen

Voor de bouw van het ontwerp van Architectenbureau Broekbakema maakt BAM gebruik van een integraal team dat de nieuwste digitale technieken benut om het totale proces tot in perfectie te beheersen. Het gebouw is volledig uitgewerkt in een 3D model. Deze modellen leveren niet alleen meerwaarde in het bouwproces, maar zijn ook uitermate geschikt voor visualisaties en virtual
reality.

 

‘Het dak van het kantoor wordt maximaal benut voor het plaatsen van PVpanelen en verwerken van PV-cellen in de glazen dakkap van het atrium. Door het toepassen van energiezuinige LED verlichting en de hoge mate van daglichttoetreding in het ontwerp kan met deze voorzieningen een belangrijk deel van het elektriciteitsgebruik in het gebouw worden opgewekt.’

- Joost Wieland, Projectleider BAM Bouw en Techniek - Projecten.

 

Over onze opdrachtgever

"Océ, opgericht in 1877, is wereldwijd marktleider op het gebied van digitale beeldverwerking, industrieel printen en collaboratieve zakelijke dienstverlening. De missie van Océ is het versnellen van nieuwe ontwikkelingen in digitale print technologieën en deze toe te passen in producten en diensten van lokale creatieve studio’s tot wereldwijde multinationals. Océ, als onderdeel van de Canon Groep, heeft een uitgebreid netwerk van R&D centra voor het ontwikkelen van opkomende digitale printtechnologieën in toekomstige markten. Océ's hoofdkantoor in Nederland ligt in het hightech hart van Europa."

Blog Jaco Prins: Next level BIM, de schat aan data relevant maken voor de opdrachtgever

26 september 2018

BIM is een onmisbaar onderdeel in het proces van ontwerpen, bouwvoorbereiding, realisatie en exploitatie. BIM biedt de mogelijkheid om de bouwopgave vooraf volledig uit te werken. Dit geeft inzicht in het te realiseren project en het te ontwerpen bouwproces en voorkomt problemen in de uitvoering. 
Bij BAM worden alle nieuwbouwprojecten met BIM uitgevoerd. Dit betekent een grote hoeveelheid aan data en geometrie. Data die ook rechtstreeks doorgestuurd kunnen worden naar een CNC-machine, waarmee geometrie van een product automatisch kan worden gecreëerd.

Veilig werken op schuine steiger

17 september 2018 00:00 - BAM Bouw en Techniek - Regio Noord
Veilig werken op schuine steiger

Geen gevel staat recht bij het Groninger Forum en hetzelfde geldt voor de steigers eromheen. BAM Materieel en BAM Advies & Engineering ontwierpen een steigerconstructie, die dankzij verschillende hellingshoeken de gevels altijd volgt. Zo ontstaat op alle niveaus een veilig werkplatform voor het uitvoeringsteam.

REnnovates, een integraal businessmodel dat de energietransitie betaalbaar maakt

10 september 2018 10:40
energietransitie betaalbaar gasloos BAM REnnovates

REnnovates is in oktober 2015 gestart als het eerste integrale, Europese businessmodel dat als doel heeft: de energietransitie betaalbaar maken voor alle partijen. Veel gemeenten en woningcorporaties met ouder vastgoed staan voor de uitdaging hun portefeuilles te verduurzamen en gasloos te maken. Het innovatietraject REnnovates heeft geprobeerd een betere businesscase te bereiken voor de renovatie van deze sociale huurwoningen, door energiesturing ook actief onderdeel te laten zijn van het verduurzamingsconcept.  Initiatiefnemer BAM heeft dit project opgezet in het kader van Horizon 2020; een EU-subsidieprogramma voor innovatie en onderzoek. Het consortium van BAM, Mostostal (Polen) en Mondragon (Spanje) en van netwerkbeheerder Stedin (NL), onderzoeksinstelling Vito (België), smart-grid-specialist Enervalis met investeerder Belfius (België), MassiveCell Technologies (Finland) en smart-homesysteembedrijf KEO(Dld), kreeg 5 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie. Het project is gestart vanuit de ambitie om met elkaar de energietransitie haal- en betaalbaar te maken.

Europees programma REnnovates vormt opmaat naar energieneutrale wijken

29 augustus 2018 10:26

Bunnik, 29 augustus 2018 – Partijen in het Europese innovatieprogramma REnnovates hebben dinsdag 28 augustus de resultaten bekendgemaakt van het onderzoek naar de mogelijkheden om bestaande woonwijken op een slimme en toekomstbestendige wijze energieneutraal te maken. De resultaten zijn voortgekomen uit de transformatie van in totaal 249 bestaande huurwoningen naar nul-op-de-meter woningen. Het eindrapport is tijdens een symposium in Homestudio's - het Experience Center Wonen van BAM in Utrecht - gepresenteerd aan minister Eric Wiebes en de Vlaamse minister Bart Tommelein.

Pagina's