COA-opvang in Ter Apel officieel geopend

24 april 2017 10:48

Woensdag 19 april heeft Jan Kees Goet, directeur-generaal Vreemdelingenzaken (Ministerie van Justitie), de nieuwbouw voor de COA-opvang in Ter Apel geopend. Het verouderde centrum heeft plaatsgemaakt voor nieuwbouw waar 2.000 asielzoekers kunnen worden ondergebracht, de grootste permanente opvanglocatie van Nederland.

COA-opvang Ter Apel

In Ter Apel heeft het verouderde opvangcentrum plaatsgemaakt voor nieuwbouw waar 2.000 asielzoekers kunnen worden ondergebracht. Het is de grootste permanente opvanglocatie van Nederland. Door een intelligente organisatie van het gebied, zorgvuldige uitwerking in ontwerp en efficiënte bouwmethodiek is het gelukt om binnen de sobere en doelmatige randvoorwaarden een duurzaam asielcomplex te realiseren met optimale verblijfskwaliteit.

Dorp voor tijdelijke bewoners

Ter Apel bevindt zich in het Noorden van Nederland. Het opvangcentrum ligt op enige afstand van de omliggende dorpen en steden en is daarom opgezet als een zelfstandig dorp dat huisvesting met faciliteiten en voorzieningen combineert. De 258 beneden- en bovenwoningen zijn geclusterd in acht buurten rondom een centrale parkstrip, waar zich de centrale voorzieningen bevinden.

Leefbaarheid, veiligheid en beheersbaarheid stonden voorop in het ontwerp. Door een slimme configuratie van woonbuurten en gebouwen is extra ruimte tussen de woningen gecreëerd. Dat biedt meer privacy voor bewoners en “ontspant” de hoge dichtheid in het gebied. Het creëert ruimte voor een landschappelijk raamwerk dat zorgt voor een vanzelfsprekende oriëntatie in een voor de bewoners onbekend gebied. Ruimtelijke elementen en structuren begeleiden de asielzoekers via publieke ruimtes naar gemeenschappelijke plekken, en van daaruit naar hun specifieke woning.

Organisatie en oriëntatie

De entree van het opvangcentrum wordt gevormd door een groene boulevard die langs de receptie naar de centrale parkstrip leidt. Achter de receptie ligt de basisschool die een eigen geborgen binnenwereld heeft; een veilige plek waar de nadruk ligt op gewenning aan het Nederlandse onderwijssysteem en het leren van de Nederlandse taal.

De centrale strip is het publieke hart, hier liggen de dienstengebouwen en voorzieningencentra als paviljoens in het groen en zijn sport- en speelvelden te vinden. De acht buurtjes bevinden zich aan weerszijden van de strip, elk gemarkeerd door een plein met faciliteitenpaviljoen. Het plein met paviljoen is voor elke buurt anders ontworpen en doet tevens dienst als herkenningspunt, hang- en ontmoetingsplek.

De woningen zijn geclusterd rondom groene binnenhoven. Deze hebben in elke buurt een eigen atmosfeer door gebruik van kleur, patroon en metselwerk. Ook de entrees van de woningen verschillen telkens van elkaar, zodat de eigen voordeur makkelijk te vinden is. In plaats van galerijontsluiting voor de bovenwoningen is er voor een entreeopgang vanaf het maaiveld gekozen, een associatie met wonen in een dorp. Voor de woningen is een verhoogde veranda aangelegd.

De binnentuinen hebben in elk buurtje een eigen ontwerp gekregen en combineren zit- en verblijfsplekken met speelvoorzieningen voor kinderen. Het centrale gedeelte ligt verdiept, wat  privacy creëert in de zone voor de gebouwen en persoonlijk gebruik stimuleert door het hoogteverschil met de overdekte terras-zone voor de woningen. De zones tussen de verschillende woonbuurten zijn niet geprogrammeerd. Lang gras, gemaaide paden en bomen bieden hier een plek voor rust en reflectie.

Faciliteiten

Ter Apel is de eerste verblijfplaats voor vreemdelingen die in Nederland asiel willen aanvragen: in de zogenaamde COL, centrale ontvangstlocatie. Naast de COL zijn er in Ter Apel nog drie andere type opvanglocaties: de procesopvanglocatie (POL), de vrijheidsbeperkende locatie (VBL) en de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV). De asielzoekers worden in acht-persoons woningen opgevangen en verblijven daar gemiddeld drie à vier weken. Omdat het opvangcentrum in Ter Apel geen tijdelijke locatie is, kon het optimaal worden ontworpen voor de kwetsbare en ontheemde doelgroep, maar ook optimaal qua exploitatie en duurzaamheid. Het plan is flexibel, de woningen kunnen voor verschillende type opvang in het centrum gebruikt worden.

Zeer snelle bouwtijd

BAM Bouw en Techniek en De Zwarte Hond wonnen eind 2014 de Design, Build en Maintain opdracht middels een Europese Aanbesteding. FELIXX versterkte het team als landschapsarchitect en BAM Infra Wegen en BAM Infra Energie en Water maakten het team compleet. De nieuwbouw in Ter Apel is in zeer korte tijd gerealiseerd en bleef in bedrijf gedurende de bouwperiode. Door toepassing van systeembouw, snelle bouwmethoden, een gedetailleerde (LEAN)-planning en een zeer integrale aanpak is de gefaseerde bouw in minder dan  twee jaar uitgevoerd.  8 buurten met 248 woningen, 8 was-/uitgiftegebouwen, 2 kantoren, een gezondheidscentrum, een lagere school en 3 dagbestedingsgebouwen zijn in 1 ¾ jaar gerealiseerd, inclusief de sloop van het bestaande centrum en de compleet nieuwe aanleg van zowel ondergrondse als bovengronds infrastructuur. Voor de woningen is door BAM Bouw en Techniek bijvoorbeeld een speciale installatie-skid  ontworpen. Deze skid wordt in zijn geheel in een geconditioneerde omgeving in elkaar gezet waardoor een hogere kwaliteit in techniek bereikt kon worden. Op de bouwplaats werden deze in z’n geheel op de zolder van de woning gehesen. Zo kon onder hoge tijdsdruk gebouwd worden en werden faalkosten beperkt. De installatie-skid is van buitenaf bereikbaar. Voor onderhoudswerkzaamheden hoeven bewoners dus niet gestoord te worden.

Duurzaam complex

Ter Apel is een permanent opvangcomplex, waardoor geïnvesteerd kan worden in duurzame methodes en technieken op middel- en lange termijn. Alle belangrijke houten onderdelen als ramen, deuren, kozijnen, spouwbladen, trappen, dakkappen etc. zijn volledig uitgevoerd in FSC gecertificeerd duurzaam hout. Het ontwerp van de woning past daarmee volledig in het beleid BAM om een positieve bijdrage te leveren aan het behoud van de bossen, aan de circulaire economie en aan het tegengaan van klimaatverandering.De energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van de woningen is 0 en daarmee zijn ze energieneutraal. Dit wordt bereikt door toepassen van hoogwaardige isolatie, warmte terugwinning met hoog rendement, betonkernactivering, zonnepanelen op álle daken en een hoge mate van prefabriceren van bouwonderdelen. Het ontwerp haalt hiermee een energielabel van A++++. De eerste jaren zal er nog op gas gestookt worden. Daarna kan eenvoudig worden overgeschakeld op all-electric. De installatie-skid is hier al helemaal op voorbereid.

The Student Hotel Eindhoven presenteert eerste Brabantse editie van BedTalks

20 april 2017 12:29

The Student Hotel Eindhoven - ontwikkeld door AM Real Estate Development en gebouwd door BAM Bouw en Techniek - houdt donderdag 20 april het free thinking festival BedTalks en opent daarmee officieel haar deuren. Het hybride hotelconcept vormt op deze dag, van 15.00 tot 21.00 uur, het kleurrijke decor voor bijzondere gesprekken tussen uitzonderlijke mensen.

Klépierre opent eerste fase van het nieuwe Hoog Catharijne

10 april 2017 16:09

Persbericht Klépierre: Utrecht 6 april 2017 - Klépierre, de pure-play shopping center specialist van Europa, behaalde gisteren een belangrijke mijlpaal met de officiële opening van 16.000 m² winkelruimte in Hoog Catharijne, het toonaangevende winkelcentrum. Vijftien nieuwe winkels werden aan het aanbod van het winkelcentrum toegevoegd, en nog velen zullen de komende weken en maanden volgen. Op de eerste dag verwelkomde het centrum meer dan 80.000 bezoekers die benieuwd waren naar de nieuwste aanwinst van Utrecht centrum.

Van spijkerbroek naar isolatie

27 maart 2017 10:08

Wie de afgelopen maanden op de bouwplaats van het circulaire Paviljoen voor ABN AMRO kwam, kon het haast niet ontgaan. In de bouwkeet struikelde je over de spijkerbroeken. En ook op ons kantoor in Amsterdam en het hoofdkantoor van ABN AMRO was het niet anders. Overal oude spijkerbroeken. Al deze oude spijkerbroeken zijn gedoneerd door collega’s van ABN AMRO en BAM om uit eindelijk verwerkt te worden tot plafondisolatie voor het Paviljoen.

Circulair ABN AMRO Paviljoen Amsterdam: CIRCL

Aan de Zuidas in Amsterdam heeft BAM in opdracht van ABN AMRO een circulair paviljoen gebouwd: Circl. Circl is energiezuinig en demontabel ontwerpen en volgens duurzame en circulaire principes gebouwd. Het resultaat is een inspirerende ontmoetingsplek voor klanten en collega’ van ABN AMRO, maar ook voor belangstellenden, buurtbewoners en voorbijgangers. Het gebouw biedt daarvoor onder meer evenement- en vergaderruimtes, een daktuin, een restaurant en rooftopbar.

 

Video: BNA Beste Gebouw van het Jaar

Ontwerp & Constructie

Het ABN AMRO Paviljoen vormt een voorbeeld voor de circulaire gebouwen van morgen. Het Paviljoen is een ‘living lab’ dat zich gedurende zijn levensduur continue kan aanpassen aan de veranderingen vanuit het gebruik, zijn omgeving en de laatste stand der techniek. Op deze manier vormt het gebouw een flexibel platform waarin de ideeën, concepten en strategieën van morgen kunnen worden verkend en ontwikkeld. BAM is vanaf de eerste dag betrokken geweest bij de advisering en engineering van de circulaire gedachte. Alles voorzien van materiaalpaspoorten die als extra laag zijn toegevoegd aan het BIM-systeem. Circulariteit streeft er naar om de impact van het gebouw op de natuurlijke wereld die het vervangt zo klein mogelijk te maken. Om dit te bereiken faciliteert het ontwerp de meest hoogwaardig mogelijke herbruikbaarheid van het object, producten en grondstoffen en minimaliseert zo zijn huidige en toekomstige footprint.
Om dit doel te bereiken, maakt het Paviljoen optimaal gebruik van zijn omgeving zonder daarmee zijn eigen flexibiliteit, zelfstandigheid en circulariteit te verliezen. In het Paviljoen ervaart de gebruiker het circulaire karakter en beleeft hij de interactie tussen het gebouw en het klimaat, de samenleving en de techniek.

Bouw

Het circulair bouwen van het paviljoen,  inclusief de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties, is geen eenvoudige opgave. Om de duurzame ambities en duurzame uitstraling te kunnen beantwoorden, is bijvoorbeeld de hoofddraagconstructie van het Paviljoen uitgevoerd in een hybride constructie van vuren en larikshout, dat demontabel is.

Ook de vloeren zijn bijzonder. Voor het circulair paviljoen van ABN AMRO levert global-E–systems speciale panelen gevuld met anorganische zouten, die naar gelang de temperatuur van fase veranderen. Ze moeten grote temperatuurschommelingen in het circulaire gebouw dempen. Zodra de ruimtetemperatuur boven de 20 graden komt, smelten de zoutkristallen en nemen ze warmte op. ’s Nachts worden ze weer gekoeld met circulerend water. Zo daalt de temperatuur, kristalliseert het zout en is het systeem de volgende morgen geheel opgeladen voor een nieuw cyclus.
Er worden meer bijzondere technieken en materialen toegepast in het paviljoen.  Zoals nieuwe kaderloze PV-panelen tegen de horizontale gevelbanden en borstweringen. Ook de houten liftkoker is uniek. Mitsubishi laat daar straks liften in op en neer gaan. De fabrikant krijgt betaald per transportbeweging en blijft eigenaar van de lift en heeft er dus alle belang bij dat die het zo goed mogelijk doet.

Hergebruik

De gerecyclede kozijnen voor de binnenwanden in de kelderverdieping zijn bijzonder. Al dat materiaal is door startup-bedrijf New Horizon verzameld bij sloopprojecten. De kozijnen worden op maat gemaakt en sporen van dat eerdere leven zullen zichtbaar blijven voor de kenner.

Dagelijks komt het bouwteam met nieuwe oplossingen op de proppen. Zo zit er nu een opvallend blauwe isolatiemateriaal tegen het plafond, gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken.

De circulariteit wordt niet onder stoelen of banken geschoven maar uitgedragen. Er is iets ontstaan dat we vooraf niet hadden kunnen bedenken. Een heel ruw en ongepolijst gebouw.

Technische installaties

Het bouwen van een circulaire Paviljoen is geen eenvoudige opgave. Met name de technische installaties vormen hierbij een grote uitdaging. Samen met De Techniek achter Nederland maakten we met collega Gijs Limmen een drieluik over de technische installaties in circulaire omgeving.   

Je leest deze artikelen hier:
Artikel 1: http://bit.ly/Artikel1_ABNAMRO
Artikel 2: http://bit.ly/Artikel2_ABNAMRO
Artikel 3: http://bit.ly/Artikel3_ABNAMRO

BAM realiseert nieuw crematorium Ommeland en Stad

1 maart 2017 15:34 - BAM Bouw en Techniek - Regio Noord

In opdracht van Respectrum Crematoria start Bouw en Techniek in maart 2017 met de bouw van een nieuw crematorium in Eelderwolde. Bij ontwerp en uitvoering gaat bijzondere aandacht uit naar toepassing van duurzame materialen en technieken, waardoor het gebouw voldoet aan de duurzaamheidsclassificering BREEAM Excellent.

Toonbeeld van circulair bouwen

23 februari 2017 15:46

Aan de Amsterdamse Zuidas zet BAM de toon op het gebied van circulair bouwen. In opdracht van, maar vooral in samenwerking met ABN AMRO én bouwpartners, verrijst hier een paviljoen waarvan vrijwel elk onderdeel opnieuw kan worden gebruikt.

BAM naar de next level met de Microsoft HoloLens

22 februari 2017 08:40

Eind oktober vorig jaar heeft het BIM Center van BAM Advies en Engineering, onderdeel van BAM Bouw en Techniek, de eerste tests met de Microsoft HoloLens uitgevoerd op het project Trappenburch in Utrecht. Dit heeft geleid tot veel positieve reacties uit de eigen organisatie en ver daar buiten. Collega’s Nico en Dinus, die de eer hadden aan deze tests mee te werken, zijn inmiddels wereldberoemd in heel Nederland.

Amsterdam ArenA focust met BAM en Honeywell op innovatie in technisch beheer en onderhoud

16 februari 2017 13:59

Amsterdam, 16 februari 2017 - BAM Bouw en Techniek en Honeywell worden strategische innovatiepartners van de Amsterdam ArenA voor alle techniek. Onderdeel van de overeenkomst vormt de aanleg van een nieuw gebouwmanagementsysteem voor het management van de technische systemen in het stadion. Met behulp van sensoren verzamelt dit gebouwmanagementsysteem data van de aangesloten apparatuur, die door BAM en Honeywell worden geanalyseerd.

Pagina's