Green plaza's als kern van nieuw hoofdkantoor

Opdrachtgever kiest voor vierkant gebouw met negen verdiepingen

Canon Product Printing bouwt een nieuw hoofdkantoor in Venlo, middenin het groen en in de buurt van de bestaande gebouwen. Het ontwerp van architectenbureau Broekbakema voorziet in een compact en hoog gebouw met negen verdiepingen, een vloeroppervlak van 15.500 m² en ruimte voor ongeveer vijfhonderdvijftig medewerkers. De binnentuinen in het gebouw, de zogenaamde Green Plaza’s, verbinden medewerkers en bezoekers en zorgen voor een continu contact met de omgeving. BAM startte in mei 2018 met de realisatie van het gebouw, dat in maart 2020 opgeleverd moet zijn.

Canon Product Printing, ontwikkelt en produceert hightech printers en workflowsoftware voor de commerciële printmarkt. De firma besliste enkele jaren geleden om te investeren in een nieuwbouw voor de Nederlandse vestiging in Venlo. “Het voortraject begon eigenlijk al in 2015. We ontwikkelden toen verschillende modellen voor de nieuwbouw: plat, langwerpig, compact en hoog, …. Uiteindelijk koos Canon voor een vierkant gebouw met negen verdiepingen”, zegt Marius Voets van architectenbureau Broekbakema.

"De zogenaamde Green Plaza’s vormen de kern van ons ontwerp"

Het zijn ontmoetingsplekken, ontworpen als binnentuinen, waar mensen kunnen vergaderen, elkaar kunnen treffen voor een informele babbel bij de koffie of gewoon in contact kunnen komen bij een bezoekje aan het toilet. De groene binnenpleinen zijn onderling met elkaar verbonden door middel van de hoofdtrappen en verdraaien ook steeds 90° ten opzichte van het centraal gelegen atrium. Zo krijgt men in elke binnentuin een ander zicht op het omringende bos en op de hogere niveaus zelfs op de omgeving.”

Het ontwerp van Canon Production Printing

Een beeld van de binnenzijde van het nieuwe kantoor. (Beeld: Fred Sonnega)

Transparant gebouw, gerealiseerd volgens een strakke planning

De architect en opdrachtgever kozen voor een open en transparant gebouw, dat naast de kantoren ook een publiek toegankelijk congrescentrum, een foyer, een restaurant en vergaderfaciliteiten omvat. Grote glaspartijen zorgen voor een aangename lichtinval en een onbegrensd zicht op de omgeving. Zelfs het dak bestaat grotendeels uit glas. BAM kreeg de opdracht om het integrale project met gebouw en terreininrichting te realiseren. “Tussen maart en november 2017 hebben we samen met de architect en opdrachtgever het concept van dit project geoptimaliseerd. Daarna hebben onze engineers samen met de partners Staalbouw Nagelhout Bakhuizen en Blitta Gevelsystemen het concept uitgewerkt en naar een 3D-model omgezet”, vertelt Joost Wieland, projectleider bij BAM Bouw en Techniek. “Begin oktober 2018 zijn de eerste funderingspalen in de grond geboord en net voor de bouwvakantie van dit jaar bereikten we het hoogste punt. We maken tijdens het bouwproces o.a. gebruik van prefab elementen. Zoals de leidingschachten, die in een nabijgelegen fabriek geassembleerd worden en compleet op de bouwplaats worden geleverd en gemonteerd. Verder integreren we onze modulaire distributiebanen, waarbij alle benodigde componenten, zoals CV en GWK-leidingen al in de fabriek in de modules zijn samengevoegd. De komende maanden zullen de gevel en het dak dichtgemaakt worden en volgt de binnenafwerking, waarna het nieuwe kantoor in maart 2020 opgeleverd zal worden.”

Het ontwerp van Canon Production Printing

De Green Plaza’s of groene binnenpleinen zijn ontmoetingsplekken, waar mensen kunnen vergaderen, elkaar kunnen treffen voor een informele babbel bij de koffie of gewoon in contact kunnen komen bij een bezoekje aan het toilet.

“Voor de realisatie van dit project maakten we gebruik van de nieuwste digitale technieken”

Naast het esthetische en functionele aspect van het ontwerp werd uiteraard ook aan het energieverbruik gedacht. Het dak wordt maximaal gebruikt voor het plaatsen van PV-panelen en in de glazen dakkap van het atrium zijn PV-cellen geïntegreerd. Verder werd gekozen voor energiezuinige LED-verlichting en een hoge mate van daglichttoetreding. “Voor de realisatie van dit project maakten we gebruik van de nieuwste digitale technieken”, sluit de projectleider af. “Het volledige gebouw werd in een 3D-model uitgewerkt, wat niet alleen zorgt voor een meerwaarde in het bouwproces, maar ook uitermate geschikt is voor visualisaties en virtual reality.”   

Het ontwerp van Canon Production Printing

Het nieuwe hoofdkantoor van Canon Product Printing in Venlo is een vierkant gebouw met negen verdiepingen, waar transparantie en zicht op de omgeving heel belangrijk zijn.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Magazine Stedenbouw 757: Tekst | Johan Debaere Beeld | Broekbakema/BAM