Het ontwerp van Océ

Het ontwerp van het nieuwe hoofkantoor van Océ in Venlo begon in 2015. Nadat Broekbakema  een concept presenteerde van een ‘Green Landmark’ als nieuw representatief kantoor heeft Océ besloten dit samen te gaan maken.

‘Green Landmark’ is gebaseerd op de Kyosei filosofie van Canon: het samen leven en werken voor het algemeen belang. Groene, publieke ruimten als zogenaamde ‘Green Plaza’s’, verbinden in dit concept medewerkers en bezoekers. Green Plaza’s zijn de ontmoetingsplekken ontworpen als binnentuinen waarin vergadert kan worden, waarin je elkaar treft bij een kop koffie en waar de toiletunits zijn geconcentreerd. Onderling zijn deze ‘Green Plaza’s’ aan elkaar gekoppeld middels de hoofdtrappen, waarbij elke ‘Green Plaza’ een andere oriëntatie naar buiten heeft. Daarbij verdraaien ze steeds 90 graden om het centraal gelegen atrium. De ‘Green Plaza’s’ vormen de verbindende schakel tussen alle afdelingen van het nieuwe hoofdkantoor, maar geven ook steeds een ander zicht op het omringende bos of op hogere niveaus de omliggende omgeving als bijvoorbeeld de Maas-delta.

Het nieuwe 9-verdiepingen tellende gebouw zal straks plaats bieden aan circa 550 medewerkers en heeft hiernaast een publiek toegankelijk congrescentrum, foyer, restaurant, vergaderfaciliteiten  en een printer testruimte.

Buiten het gebouw is een fietsenstalling voor 160 fietsen, een buitenberging en een parkeervoorziening voor 400 auto’s zorgvuldig ingebed in het bestaande omringende bos. Van de 400 parkeerplekken zijn er 12 stuks voorzien van elektrische oplaadpunten, zijn er 8 mindervalide plaatsen en worden er voor carpoolers 12 plaatsen dicht bij de entree aangewezen.

Voor de positionering van de fietsenstalling, buitenberging en parkeervoorzieningen is voor inbedding in het landschap zorgvuldig gekeken naar waardevolle bomen en begroeiingen, planten en dieren die er leven, archeologische/ landschappelijke waarden en de terreinhoogten. 

BRON: Broekbakema

Breeam ontwerp certificaat voor Océ Venlo met ''Excellent score''

Voor het nieuwe hoofdkantoor van Océ in Venlo is de BREEAM-assessment door de DGBC goedgekeurd met een score van 70,48%. Dit betekent dat een ontwerpcertificaat met een resultaat EXCELLENT s behaald! Een mooie beloning voor de inspanningen die door eenieder zijn geleverd tijdens de ontwerpfase.  Alle kantoorgebieden in het gebouw grenzen aan groene pleinen (zogenaamde green plaza's) die in grote mate zijn voorzien van beplanting die de lucht zuivert. Daarnaast dragen PV panelen, energiezuinige LED erlichting en de hoge mate van daglichttoetreding bij een aan duurzaam gebouw. 

BRON: Nelissen ingenieursbureau b.v.