BAM voor het onderwijs

In het onderwijs wisselen groei en krimp elkaar af. Vaak voldoen de gebouwen niet meer aan de huidige eisen. Veel middelbare- en basisscholen moeten dan ook investeren in huisvesting. Maar onzeker is hoeveel leerlingen zij in de toekomst nog onderwijs moeten bieden. In Vinex-wijken hebben onderwijsinstellingen vaak met een explosieve groei te maken. In veel gevallen is daarna een geleidelijke afname te verwachten. Ook zijn er regio’s die alleen maar met krimp te maken hebben. Het is dan ook zaak gebouwen te ontwikkelen die rekening houden met deze groei- en krimpscenario’s. Bij ons vertaalt dit zich in onderwijsgebouwen die gemakkelijk van functie kunnen veranderen. Maar ook flexibel zijn in de indeling. En ook duurzaam energieverbruik en materiaalgebruik verdienen een prominente plaats in het bouwproces. Als ervaren bouwer van onderwijsinstellingen staat voor ons de levenscyclus van een gebouw of campus centraal. Dat vertaalt zich in een concept waarin het gebouw makkelijk meebeweegt met het aantal leerlingen of studenten. En met de ontwikkelingen die in het onderwijs te verwachten zijn.

Actueel

13 april 2022
Fotografie © Fred Sonnega

In opdracht van de TU Delft realiseerde BAM Bouw en Techniek – Speciale Projecten het nieuwe interfacultair onderwijsgebouw Echo. Deze nieuwbouw, ontworpen door UNStudio, omvat een grote variëteit aan onderwijszalen, verspreid over vier bouwlagen. Grote glaspartijen zorgen voor transparantie en daglichtinval in elke ruimte. Open structuren en plafonds en een unieke afwerking geven elke ruimte een eigen karakter. Het nieuwe ontmoetingscentrum voor studenten en medewerkers van de universiteit is duurzaam, circulair én energieleverend. De bouwkundige oplevering heeft 12 april jl. plaatsgevonden.

26 oktober 2021

Op dinsdag 26 oktober heeft de formele eerste bouwhandeling plaatsgevonden voor de nieuwbouw van Rotterdams Onderwijs en Revalidatiecentrum (het ROeR).

8 maart 2021

Universiteit Utrecht heeft BAM Bouw en Techniek de opdracht verstrekt voor de renovatie van het universiteitsgebouw Achter Sint Pieter 200 (ASP200) in het centrum van Utrecht. De renovatie richt zich op het toekomstbestendig maken van het complex; naast functionele verbeteringen zal het comfort worden aangepast aan hedendaagse eisen.