Het Zaans Medisch Centrum gaat een nieuw ziekenhuis bouwen

25 september 2012 16:46 - Vitaal ZorgVast bv

Het Zaans Medisch Centrum gaat een nieuw ziekenhuis bouwen. Het ziekenhuis heeft zijn financiering definitief geregeld in samenwerking met Rabobank Zaanstreek en de BNG Bank. Het ZMC zal in een alliantie samen met Vitaal ZorgVast, een dochteronderneming van BAM Utiliteitsbouw, het nieuwe ziekenhuis ontwerpen, realiseren, beheren en onderhouden. Het nieuwe ziekenhuis wordt gecombineerd met een zorgboulevard. De nieuwbouw krijgt een vloeroppervlak van circa 40.000 m2 en wordt gerealiseerd op het huidige terrein van het Zaans Medisch Centrum. Na de ingebruikname van de nieuwbouw wordt het oude ziekenhuis gesloopt. Volgens planning moet het ziekenhuis in 2016 klaar zijn.

Voor het eerst in Nederland

Een unieke samenwerking gaat van start voor de ontwikkeling, de bouw en het onderhoud voor 25 jaar. Uitgangspunt is duurzaamheid, kwaliteit en betrouwbaarheid. Nog niet eerder werd een samenwerkende partij zo vroeg betrokken. De krachten worden gebundeld. Kennis en kunde van beide partijen worden heel vroeg in het proces gebruikt. Dit levert een slim ontworpen gebouw op waarbij het zorgproces van de patiënt leidend is. En de betaalbaarheid geborgd.

Healing environment

Het Zaans Medisch Centrum staat voor betrouwbare zorg, gastvrijheid en innovatie. Daarvoor is de nieuwbouw noodzakelijk. Het nieuwe ZMC wordt gebouwd rondom de behoefte van onze patiënten. Het nieuwe ziekenhuis wordt ontworpen vanuit een healing environment voor onze patiënt. Dit betekent dat patiënten en bezoekers - meer dan nu - het ziekenhuis beleven als een omgeving die positief bijdraagt aan het beter worden. Zij zullen zich in het nieuwe ziekenhuis welkom en veilig voelen.

Samenwerking

Het maken van nieuwbouwplannen is een gezamenlijke inspanning. Rob Dillmann, voorzitter van het Zaans Medisch Centrum: ”Om een dergelijk ambitieus plan te kunnen realiseren, is samenwerking essentieel. Wij zijn verheugd dat we – samen met onze partners – deze uitdaging aan kunnen gaan. Daarbij gaat het om de Gemeente Zaanstad, Vitaal ZorgVast, Rabobank Zaanstreek en BNG Bank en de verzekeraar Achmea”.