Bewuste Bouwers deelt eerste tienen uit

24 december 2016 08:00

Voor het eerst heeft Bewuste Bouwer twee tienen uitgedeeld. Deze werden gegeven aan uitvoerder Luco van Tuil en BREEAM-specialist Mehmet Sayar voor het project AMS 15 De President in Hoofddorp. Wil je weten hoe zij dit hebben gerealiseerd, bekijk dan de case beschrijving van Bewuste Bouwers hieronder.

Website Bewuste Bouwers 23 december 2016


“Het imago van bouwbedrijven staat onder druk”

Waarom eigenlijk? Ze leveren tenslotte een grote maatschappelijke bijdrage; ze zorgen voor hoogwaardige voorzieningen voor wonen en werken met de bijbehorende infrastructuur. Dat wordt helaas niet altijd zo ervaren door de omgeving. Denk aan geluidsoverlast, weinig communicatie over de voortgang of minder veilige situaties vanwege wegafzettingen ed. Maar honderden Bewuste Bouwers laten met goede voorbeelden zien dat zij keihard werken aan een beter imago. En vooral ook aan het worden van een ‘buur om trots op te zijn’.

Casus: BAM Bouw en Techniek

Eén van deze voorbeelden is BAM Bouw en Techniek, regio Amsterdam. Op een groot project in Hoofddorp (AMS 15 De President) houdt het projectteam zich meer dan keurig aan de gedragscodes van Bewuste Bouwers.

De eerste tienen zijn uitgedeeld!

Tijdens een auditgesprek is getoetst hoe het team, onder andere hoofduitvoerder Luco van Tuil en BREEAM-deskundige Mehmet Sayar, invulling geeft aan de gedragscodes en de daarbij behorende vijf normkaarten. We kunnen met veel trots melden dat hier op twee punten (Maatregelen en Bewustwording / Communicatie) tienen zijn behaald. Auditor Els Geurts: ‘We geven wel eens een negen, maar een tien is niet eerder voor gekomen. Alles is zo goed doordacht bij dit project en het team blijft het structureel controleren en uitvoeren, dat is de kracht.’

Veel van geleerd

We spraken natuurlijk ook even met de mannen zelf. Mehmet Sayar (23) houdt zich sinds afgelopen zomer bezig met Bewuste Bouwers: ‘We moesten ermee aan de slag en hebben er veel tijd in gestoken. Het is tenslotte een belangrijk onderdeel voor het behouden van het BREEAM-certificaat. Tijdens mijn studie heb ik hier weinig tot niets over geleerd, dat is echt hier in de praktijk gebeurd. Ik kijk nu heel anders naar het imago van de bouw en hoe je daar zelf een rol in kunt nemen.’ Ook hoofduitvoerder Luco van Tuil (33) is tevreden met het resultaat dat zij neerzetten om een goede buur te kunnen zijn voor de omgeving; ‘Een goede relatie met de omgeving zorgt voor minder vragen, frustraties en klachten. In de basis zetten we een fatsoenlijk en schoon terrein neer, maar het zit ‘m in veel meer dan dat, in kleine details,’ vertelt Van Tuil.

Vanaf het begin…

Eerlijkheidshalve stonden de heren niet te springen om ‘ook nog even’ met Bewuste Bouwers aan de slag te gaan; ‘Ons takenpakket is al behoorlijk groot. Maar, we hebben er iemand vanaf het voortraject ‘separaat’ opgezet. Zo hebben we bij de inrichting van het terrein met alles rekening kunnen houden: de watertappunten, afvalpunten, verlichting, groene stroom etc. Alles was zeer goed uitgekristalliseerd, zodat Mehmet het na de zomer vloeiend over kon nemen. Het blijkt weer: een goede start is heel belangrijk,’ meent Van Tuil.

Geen excuus!

Een mooie bijkomstigheid: mensen hebben geen excuus meer om iets na te laten. ‘Het terrein is immers goed ingericht, schoon en overzichtelijk. Niemand hoeft te struikelen over hopen zand of afval. We houden zo nu en dan nog even een opruimactie, maar over het algemeen hoeven we weinig energie meer te steken om het terrein fatsoenlijk te houden.’

Belonen ‘loont’

Toch is de rol van Van Tuil evident: ‘Als wij geen sturing geven, sluipt het er toch weer in. Je moet mensen altijd blijven attenderen, helaas doen ze dit soort zaken (opruimen, schoonhouden) niet uit zichzelf.’ Sayar vult aan: ‘En om die goede voorbeelden te belonen, besteden we veel aandacht attenties. Zo krijgt iemand die een bijzondere bijdrage heeft geleverd bijvoorbeeld een gepersonaliseerde taart.’ Ook zijn taarten bij de buren langs gebracht met daarbij het verzoek altijd even contact op te nemen als er vragen of opmerkingen zijn én is iedereen uitgenodigd het terrein te komen bezoeken voor een rondleiding. ‘Ik onderhoud goed contact met de parkmanager van dit bedrijventerrein, zodat we ook maandelijks in de nieuwsbrief naar alle bedrijven een update kunnen geven over de voortgang en de werkzaamheden.’

Het maakt het makkelijker

Van Tuil: ‘We zijn er trots op dat we goed scoren bij Bewuste Bouwers en gaan zelfs verder dan de gedragscodes, ook op het gebied van veiligheid; we laten ons maar liefst twee keer intern en één keer extern (door Aboma) controleren. Met het ‘predicaat’ Bewuste Bouwer laten we de omgeving zien dat we geen ‘aso’s’ zijn, maar dat we respectvol met iedereen omgaan. En door de codes na te leven, draag je het ook uit naar de eigen mensen en onderaannemers. We maken het op die manier prettiger voor iedereen. Bovendien zegt een schone werkplaats ook iets over het product dat je aflevert én is het makkelijker je aan de planning te houden!’

Filmpje

Nu ben je vast wel benieuwd naar hoe het project er uitziet en wat Luco van Tuil en Mehmet Sayar nog meer te melden hebben over Bewuste Bouwers. Bekijk dan onderstaand filmpje!