Nieuwbouw Zaans Medisch Centrum krijgt drie sterren voor Duurzaamheid

19 december 2016 08:00

Het Zaans Medisch Centrum heeft het BREEAM-NL Very Good certificaat (3 sterren) behaald met een percentage van 61,9%.
BREEAM is hét instrument om de totale duurzaamheid van gebouwen te meten en te beoordelen en BREAAM-NL is de Nederlandse variant voor het uit het Verenigd Koninkrijk afkomstige BREEAM. In negen categorieën wordt de duurzaamheid van een gebouw getoetst. Door de brede scope heeft BREEAM-NL zijn invloed op alle fases van een bouw en hebben alle betrokken partijen, van opdrachtgever tot onderaannemer en eindgebruiker, hun procedures en processen hierop ingericht en input geleverd om de beoogde score te behalen.

Innovatief en milieuvriendelijk

Het Zaans Medisch Centrum is het eerste ziekenhuis in Nederland dat vanuit de LEAN-management filosofie is ontwikkeld. In een bijzondere samenwerking ontwierp architectenbureau Mecanoo samen met het ziekenhuisbestuur en Vitaal ZorgVast een innovatief en milieuvriendelijk gebouw. Uitgangspunten waren: goede oriëntatie, healing environment, energiezuinige installaties voor klimatiseren en verlichting, hergebruik van afvalwater door middel van een pharmafilter en bijzondere aandacht voor flora en fauna op en om het gebouw.
Door de toepassing van een pharmafilter zal circa 20% van het waterverbruik kunnen worden hergebruikt. Daarnaast wordt er onder meer gebruik gemaakt van een broninstallatie voor verwarming en koeling; bewegingsmelders voor in- en uitschakeling van verlichting; individuele regeling van verlichting en temperatuur per kamer; toepassing van warmteterugwinning uit de ventilatielucht.

“Het BREAAM certificaat ‘very good’ is ruimschoots gehaald, deze waardering is een prachtige erkenning van de waarde van dit zorgvastgoed.”
Alex van Reeuwijk, Alliantiedirecteur

Unieke samenwerking

Het Zaans Medisch Centrum is een alliantie aangegaan met Vitaal ZorgVast. De krachten zijn gebundeld voor de ontwikkeling, de bouw, -het technisch beheer en onderhoud, voor het leveren van schoonmaakdiensten en voor het energieverbruik voor 25 jaar. BAM Bouw en Techniek is verantwoordelijk voor de uitvoering. Samen hebben zij een uniek gebouw gerealiseerd. Het nieuwe ziekenhuis staat voor duurzaamheid, kwaliteit en betrouwbaarheid.

“ZMC treedt hiermee toe tot de eredivisie van nieuwe ziekenhuizen met een BREEAM certificering. Hiermee wordt het ontwikkelen, realiseren en exploiteren vanuit de levensduur beloond.”
Machteld Braunius, Alliantiepartner en adjunct-directeur Vitaal ZorgVast

Het ontwerp

In het ontwerp zijn opgenomen: acuut centrum (acht operatiekamers), intensive care unit, cardio care unit, poliklinieken, themacentra volgens het shop-in-shop-principe (zoals pijncentrum, bewegingscentrum, Esperanz, hart- en vaatcentrum), diagnostisch centrum, dagcentrum, kliniek (300 bedden) met apart moeder-kind centrum, laboratoria, publieke functies, kantoren en vergadercentrum voor ZMC Academie.

“Ons ziekenhuis levert duurzame zorg”.
Wouter van der Kam, Voorzitter Raad van Bestuur Zaans Medisch Centrum

Het gebouw

Het gebouw bestaat uit zes bouwlagen (begane grond t/m 5e verdieping), een centraal gelegen straat over drie bouwlagen, een bovengelegen binnentuin, twee patio’s en een techniek laag op de 5e verdieping.

Kosten/Baten

Eén partij (de alliantie, het samenwerkingsverband van ZMC met Vitaal ZorgVast) is verantwoordelijk geweest voor het ontwerpen en realiseren van het ziekenhuis. Deze zelfde partij blijft nu verantwoordelijk voor het technisch beheer en onderhoud, voor het leveren van schoonmaakdiensten en voor het energieverbruik van het nieuwe ziekenhuis gedurende 25 jaar. Hierdoor is het mogelijk geweest om bij alle ontwerpkeuzes niet alleen te kijken naar de initiële kosten maar nadrukkelijk ook naar de kosten en baten van beheer, onderhoud, schoonmaak en energieverbruik op de lange termijn.

Meer informatie over de bouw van het Zaans Medisch Centrum: www.zaansmedischcentrum.nl/nieuwbouw en www.vitaalzorgvast.nl