Actief beheer is de sleutel voor effectieve werking WKO-installatie

BAM WKO monitoring

Zeventig procent installaties presteert onvoldoende*

De werking van warmte-koudeopslag (WKO)-installaties laat nogal eens te wensen over. Uit onderzoek blijkt dat circa 70 procent onder de maat presteert. Actief beheer vormt de sleutel om een duurzame en economisch voordelige werking te kunnen garanderen.

Met actief beheer is het ook een stuk eenvoudiger  te voldoen aan de wettelijke verplichtingen in het kader van de Waterwet. Provincies eisen gedetailleerde rapportages over de invloed van het systeem op de bodemkwaliteit en over de prestaties op het gebied van duurzaamheid.  Als niet aan de eisen wordt voldaan, kan de provincie sancties opleggen, zoals een boete of het intrekken van de vergunning. In het laatste geval leidt dat tot hogere exploitatielasten omdat weer een traditionele gasgestookte installatie moet worden ingezet.

Actief beheer van een WKO-installatie bestaat uit wettelijke monitoring en monitoring op rendement en energiebalans, voorraadbeheer en bewaking en onderhoud van de bronnen. BAM Energy Systems hanteert een monitoringsysteem voor WKO-installaties dat inzicht verschaft in de werking en tevens data genereert om onderhoud voorspelbaar te maken. BAM heeft een signalerende functie en informeert klanten direct over een onvoldoende presterende installatie.  Maandelijks ontvangt de klant een overzichtelijke rapportage die voldoet aan alle wettelijke eisen.

Meer informatie: Luc Jans, Business Manager BAM Energy Systems, luc.jans@bam.com, 06 - 20 40 95 72.

*Bron: Milieumagazine