Het Rijksvastgoedbedrijf en BAM restaureren het Trippenhuis in Amsterdam

4 oktober 2017 15:44 - Schakel & Schrale

Het Rijksvastgoedbedrijf en Schakel & Schrale, de erkende restauratiespecialist van BAM Bouw en Techniek, hebben een overeenkomst gesloten voor de restauratie van het Trippenhuis.

Het monumentale Trippenhuis en de aangrenzende panden aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam zijn eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en bieden onderdak aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het Trippenhuis werd ontworpen door Justus Vingboons en is van 1660 tot 1662 gebouwd in opdracht van gebroeders Trip. 

Het Trippenhuis geldt als een van de belangrijkste voorbeelden van de Nederlandse architectuur uit de Gouden Eeuw. Schakel & Schrale heeft de opdracht gekregen voor de transformatie en renovatie van de ontvangstruimtes en publieke zalen van het historische pand.  Het ontwerp voorziet in een enfilade van ontvangstruimtes die zich vanaf de huidige entree uitstrekt tot en met het vernieuwde auditorium. De kenmerkende ruimtelijke opbouw van kamers en zalen met gangen, trappen en lichthoven van het oorspronkelijke ontwerp is het leidend motief binnen het ontwerp voor het nieuwe ontvangstgebied van de KNAW. Het ontwerp van de renovatie is van architect Office Winhov met HOEK architecture & preservation.

Met de nieuw toegevoegde ontvangstruimte aan de Kloveniersburgwal krijgt de KNAW een gastvrij en representatief  'gezicht' naar de stad. Schakel & Schrale start najaar 2017 met de werkzaamheden.