Start grote ‘vernieuwbouwoperatie’ komende drie jaar

Start grote ‘vernieuwbouwoperatie’ komende drie jaar

(Persbericht Ziekenhuis Gelderse Vallei:) Ede, 29 november 2017 - Het is een ware ‘operatie’, het vernieuwbouwproject: Ziekenhuis Gelderse Vallei krijgt tien nieuwe operatiekamers. Het ontwerp van het nieuwe operatiekamercomplex is ruim en creëert een prettige, lichte sfeer. Na alle voorbereidingen van de afgelopen anderhalf jaar gaat de verbouwing deze week daadwerkelijk van start. Met een scalpel en klauwhamer heeft het OK-team samen met het bouwteam het feestelijk startsein gegeven. De hele vernieuwbouw is volgens planning in het najaar 2020 gereed.

Behalve een officieel feestelijk startsein werd met virtual reality een impressie van het nieuwe operatiecentrum gegeven. Het projectteam blikte vooruit op de komende drie jaar waarin wordt gebouwd pal naast de plek waar de huidige operatiekamers zijn. Het bouwproject wordt heel toepasselijk een ‘ingewikkelde operatie’ genoemd omdat in acht fasen, op en naast de plek waar geopereerd wordt, steeds een deel wordt opgeleverd. Er is daarom drie jaar voor uitgetrokken. Vooral de steriele werkomgeving en luchtbehandeling zal steeds met de grootste zorg worden gerealiseerd.

Tien

In het hart van het operatiekamercomplex komen de nieuwe operatiekamers. Een team van BAM Bouw en Techniek - Regio Oost, in nauwe samenwerking met het voltallige OK-team, gaat hier mee aan de slag. Er komen tien nieuwe operatiekamers, waarvan één hybride OK en twee OK’s waar kortdurende ingrepen plaatsvinden. Bij de inrichting is gedacht aan alle eisen en wensen voor alle typen operaties. De nieuwe apparatuur en techniek draagt bij aan een veilige patiëntenzorg voor de toekomst.

Hypermoderne inrichting

Eén van de nieuwe operatiekamers wordt een hybride OK. Hier kunnen bepaalde operaties worden uitgevoerd onder gelijktijdige röntgendoorlichting. De nieuwste, digitale systemen worden geïntegreerd en de beeldschermen hangen heel praktisch op ooghoogte bij het operatieteam. Daarnaast worden twee operatiekamers gereserveerd voor kortdurende ingrepen van Focuszorg, zoals galblaas-, kniekijk- en liesbreukoperaties. Deze ingrepen kunnen efficiënt worden ingepland. Tot slot komt er een voorbereidings- en uitslaapkamer speciaal voor kinderen. De inrichting van deze ruimten wordt zoveel mogelijk kindvriendelijk.