Door slimmere indeling energiemodule verkleind

BAM blijft innoveren bij de transformatie van huurwoningen naar nul-op-de-meterwoningen. Een belangrijke vernieuwing betreft de energiemodule die gemaakt wordt door BAM Bouw en Techniek - Modulair Ontwikkelen & Bouwen in Veenendaal.

BAM Wonen voert in Soest de renovatie uit van zeventig huurwoningen in opdracht van woningcorporatie Portaal. Het project maakt deel uit van de Stroomversnelling, een initiatief van vier bouwbedrijven, waaronder BAM, zes woningcorporaties en de overheid met als doel sociale huurwoningen duurzaam te renoveren zonder dat dit leidt tot kostenverhoging voor de huurders.

BAM ontwikkelde een proces waarbij de woning wordt voorzien van een extra schil, bestaande uit prefab-gevelelementen, nieuwe ramen en deuren en een nieuw geïsoleerd dak. Zonnepanelen op het dak wekken voldoende energie op voor het gebruik van een gemiddeld huishouden. In combinatie met goede isolatie, een warmtepomp en een ventilatiesysteem met warmte-terugwinning ontstaat een nul-op-demeterwoning. Alle installaties zijn samengebracht in een buiten de woning geplaatste energiemodule.

Martijn Leijdekker, projectleider Renovatie Concepten bij BAM Wonen: ‘De bewoners vonden dat de module, zoals we die hebben toegepast bij eerdere projecten van de Stroomversnelling, te veel ruimte zou innemen in de achtertuin. Aangezien minimaal zeventig procent van de bewoners met de plannen moet instemmen, waren wij genoodzaakt het ontwerp van de module te herzien.

Door een slimmere indeling van de installaties en het expansievat te verplaatsen naar de zolder, hebben we de oppervlakte aanzienlijk kunnen verkleinen. Wel is de kast iets hoger geworden. Het voordeel van het nieuwe ontwerp is ook dat de kast gespiegeld kan worden uitgevoerd. Dat is van belang bij een volgend nul-op-de-meterproject dat we uitvoeren in Woerden. Daar worden de kasten rug-aan-rug in de voortuinen geplaatst.’