BAM naar de next level met de Microsoft HoloLens

BAM naar de next level met de Microsoft HoloLens

Eind oktober vorig jaar heeft het BIM Center van BAM Advies en Engineering, onderdeel van BAM Bouw en Techniek, de eerste tests met de Microsoft HoloLens uitgevoerd op het project Trappenburch in Utrecht. Dit heeft geleid tot veel positieve reacties uit de eigen organisatie en ver daar buiten. Collega’s Nico en Dinus, die de eer hadden aan deze tests mee te werken, zijn inmiddels wereldberoemd in heel Nederland.

Collega’s Robin van Esch en Jesse Mom hebben inmiddels op veel podia, o.a. op de Digital Construction Week in London, demonstraties gegeven aan collega’s uit de bouwwereld. De reacties hierop zijn enorm enthousiast en hebben weer veel nieuwe ideeën opgeleverd voor de toepassing van Augmented en Virtual Reality in onze sector.

Vervolg stappen

Een eerste vervolg stap is gemaakt met facilitymanagement toepassingen in gebouwen. In samenwerking met BAM Accommodatie Assetmanagement is bij de nieuwbouw van de Hoge Raad der Nederlanden getest met object herkenning en de toevoeging van belangrijke informatie voor diverse assets. Hierbij kan de HoloLens een stap-voor-stap handleiding tonen om onderhoudstaken uit te voeren aan deze assets. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het vervangen van luchtfilters.

Robin van Esch

“Met BIM (Building Information Modeling) verandert niet alleen het bouwen steeds meer naar monteren, ook voor beheer en onderhoud is veel meer relevante informatie direct beschikbaar. Deze informatie is nu direct te ontsluiten en on-the-job beschikbaar.

Augmented Reality biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om dwars door een plafond of muur heen te kijken. Zo kan een bepaald onderdeel makkelijker gelokaliseerd worden, zonder dat daar sloopwerk voor nodig is. Door de exacte locatie bepaling zal het vervangen van onderdelen of het oplossen van een storing veel sneller en met minder overlast gebeuren.

Nu kan de HoloLens nog een beperkt aantal, vooraf aangegeven, objecten herkennen en de bijbehorende informatie, zoals laatste onderhoud en specificaties, tonen. Zodra de HoloLens gekoppeld kan worden aan het gebouwbeheersysteem kan de actuele informatie vanuit het gebouwbeheersysteem aan de objecten worden toegevoegd. Dan is ook direct zichtbaar hoe de werking van het onderdeel op dat moment is. Ook de huidige beperking op de hoeveelheid objecten die herkend kunnen worden, is straks geen issue meer. Alle objecten in de database van het gebouwbeheersysteem zijn dan met de HoloLens op te vragen en te herkennen.

Bouwen

Op het gebied van bouwen zijn ook weer de nodige stappen gezet. Een volledig werkende ‘stap-voor-stap’ werk instructie met behulp van LEGO blokken is gerealiseerd. Van daaruit is het een kleine stap om dit ook daadwerkelijk op een bouwplaats te kunnen toepassen. De beperking daarbij zit eerder in de kwetsbaarheid en het fysiek dragen van de Hololens in combinatie met de persoonlijke veiligheidsuitrusting, dan in de technische mogelijkheden.

Jesse Mom

“Het monteren in plaats van bouwen maakt het werken op de bouwplaats tot een ervaring die je ook met IKEA of LEGO gewend bent. Met de HoloLens wordt de informatie die je tot je moet nemen veel kleiner en daarmee begrijpelijker. Ook herkent de HoloLens wanneer niet het juiste onderdeel is gebruikt. Hiermee kun je tijdig fouten herstellen.”

De stap van LEGO naar prefab elementen, distributiebanen of metalstud profielen is natuurlijk niet zo groot. Voorgedefinieerde vormen in een vooraf bepaalde volgorde in elkaar zetten is de basis.

Toekomst

De toekomstmogelijkheden voor toepassingen van Augmented en Virtual Reality lijken haast onuitputtelijk. Ook het enthousiasme waarmee deze hulpmiddelen door de collega’s op de bouwplaatsen wordt ontvangen is veel belovend. De meerwaarde om het werk eenvoudiger te maken is vele malen groter dan de gewenning die het vraagt. Desondanks verwacht het BIM Center niet dat we heel snel deze hulpmiddelen in grote getalen op de bouwplaatsen zullen zien. De vraag blijft of de HoloLens de standaard zal worden. Ook de ontwikkelingen van o.a. de Daqri Smart Helmet worden op de voet gevolgd.

Het BIM Center van BAM Advies & Engineering blijft de mogelijkheden van AR/VR in hoog tempo ontwikkelen. Op www.bimcenter.nl zullen we regelmatig updates geven over de actuele stand van zaken.