Eerste modulaire leidingschachten voor het Groninger Forum geplaatst

Eerste modulaire leidingschachten voor het Groninger Forum geplaatst

Er gebeuren mooie dingen in het Noorden! Voor de bouw van het Groninger Forum is ervoor gekozen om het hoofdleidingwerk niet in het werk zelf te maken, maar om prefab schachtkooien te gebruiken. Modulair Ontwikkelen & Bouwen in het groot!

De leidingschachten worden gemaakt in een grote hal net buiten Groningen. Dit biedt veel voordelen ten opzichte van de klassieke methode om het leidingwerk op de bouwplaats zelf te maken. Niet alleen heb je geen last van weersinvloeden, je kunt ook nog eens overal makkelijker bij en je hebt veel minder last van stof e.d. Voor de bouwplaats zelf biedt dit ook enorme logistieke voordelen. Er zijn minder mensen op de bouwplaats aan het werk, je hoeft niet op elkaar te wachten en er is veel minder aanvoer van materialen. Dit alles brengt meer rust voor de bouwers en de technici.

Veiligheid

In de schachtkooien zijn al veel gebouwinstallaties opgenomen. Luchtkanalen, riolering, CV leidingen, koelwaterleidingen, sprinklerinstallatie, waterleiding, de sparingen voor kabelgoten en montagepunten voor de elektrakasten,  het zit er allemaal in. Ook de verdiepingsvloeren/roosters zijn al geplaatst. Dit zorgt voor een veel grotere veiligheid op de bouwplaats! Als de elementen geplaatst zijn, zijn gelijk alle verdiepingsvloeren in de kern dicht. Hierdoor bestaat er geen valrisico meer in de installatieruimtes in de kernen. Als we eenmaal op voldoende hoogte zijn op de bouw worden de schachten in het werk gehesen en als grote LEGO stenen op elkaar gezet.

Op 14 februari was het zover. De eerste elementen, ze zijn zo lang als de oplegger van een vrachtwagen, zijn naar de bouwplaats vervoerd en in de Westkern gehesen. Een hele uitdaging, omdat het natuurlijk maar net past en zo’n schacht best kwetsbaar is. De hele operatie is heel soepel verlopen. We zijn enorm trots op het team van het Groninger Forum dat deze geweldige klus geklaard heeft.

Meer informatie:

In deze aflevering van ‘Achter de Rooilijn’ van OOG TV geeft Henk Broekmans (Uitvoeringsmanager) een complete uitleg over de leidingschachten: http://bit.ly/leidingschachten_OOGTV

Meer foto's vind u op onze facebookpagina: www.facebook.com/BAMbouwentechniek/