Nieuwe OK's en CSA voor Ziekenhuis St Jansdal Harderwijk

Nieuwe OK's en CSA voor Ziekenhuis St Jansdal Harderwijk

In februari 2016 ging de bouw en verbouw van de Operatiekamers (OK), de holding en recovery, kantoorruimtes en de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van het Ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk van start.

Het bouwtraject bestaat uit twee delen. Het eerste deel betreft de nieuwbouwfase op het dak van de Spoed Eisende Hulp en de Huisartsenpost. Het tweede deel betreft de verbouw van recovery en holding binnen het oude operatiecomplex. De oplevering hiervan is naar verwachting eind tweede kwartaal 2017. Tijdens de bouw en verbouwing gaat de patiëntenzorg gewoon door. Ook bleven de bestaande OK’s en de CSA gewoon in bedrijf.

De bouw van het eerste deel verliep soepel en op 7 januari jl. kon al de eerste operatie in de nieuwe OK’s worden uitgevoerd. Het complex is voorzien van innovatieve systemen, zoals het Opragon luchtbehandelingssyteem. Dit systeem zorgt voor ultra schone lucht waarmee de hele operatiekamer geldt als ‘schoon gebied’. Dit biedt de artsen en hun team natuurlijk veel meer flexibiliteit en bewegingsruimte. Daarnaast leidt de toepassing van Opragon tot een energiebesparing en minder toevoer van lucht. Hierdoor konden we kleinere luchtkanalen en luchtbehandelingskasten toepassen.

Het St. Jansdal is het eerste ziekenhuis in Nederland dat alle operatiekamers en opdekruimten van het Opragonsysteem heeft voorzien. Ook de Centrale Sterilisatie Afdeling is gemoderniseerd en voorzien van de nieuwste sterilisatieapparatuur.

HK13TV uit Harderwijk maakte een prachtige reportage over het nieuwe OK complex. Hierin geeft Petra Granneman, operatieassistent en kwaliteitsmedewerker van Ziekenhuis St. Jansdal,  je een rondleiding en legt uit hoe de ruimtes zijn in gericht.

Inmiddels zijn we ook al gestart met fase 2 van de verbouwing. De personele ruimten, de bergingen voor apparatuur, de holding (voorbereidingsruimte) en de recovery (uitslaapkamer) binnen het oude operatiecomplex worden verbouwd. De oplevering hiervan is naar verwachting in juli 2017. Daarmee zal het  hele bouwproject afgerond zijn.