Nerd -dag vol Virtual en Augmented Reality

Nerd -dag vol Virtual en Augmented Reality

Wat kunnen nieuwe technologieën als virtual en augmented reality (VR en AR) betekenen voor de werkzaamheden van Modulair Ontwikkelen en Bouwen (MOB)? 

Bij dit bedrijfsonderdeel van BAM Bouw en Techniek in Veenendaal verzamelden zich onlangs een groep jonge BIM-specialisten, engineers, stagiaires en afstudeerders om antwoord te vinden op dit vraagstuk.

'Het was al weer de tweede NERD-dag die we organiseerden, waarbij Nerd staat voor "New and Exciting Research and Development' vertelt Robin van Esch, BIM Specialist van BAM Advies & Engineering. Marieke Steltenpool, procesmanager bij BAM Modulair Ontwikkelen en Bouwen vervolgt: 'Na een inleiding van directeur Kim Zeeuwe hebben de deelnemers, verdeeld over een aantal groepen, zich gericht op diverse onderdelen van MOB, te weten panelenbouw, fabriek en demo-ruimte. We denken dat VR- en AR-toepassingen - in combinatie met de inzet van 'wearables' (zoals Oculus en Hololens) - toegevoegde waarde hebben in het productieproces. 

Nu worden modulaire distributiebanen gemonteerd aan de hand van platte tekeningen, die uit het 3D-model zijn gehaald. Het zou mooi zijn als die vertaling naar 2D, eigenlijk een stap terug, kan worden overgeslagen. VR/AR is niet zomaar een leuk speeltje, we zien echt meerwaarde in de toepassing. Ook bij het presenteren van MOB richting opdrachtgevers.

Steltenpool verwacht dat vaker Nerd-dagen worden georganiseerd. 'Het bij elkaar brengen van jonge en enthousiaste collega's leidt to slimme en waardevolle ideeën.


Bouwend Nederland (at de bouw) maakte een vlog over de manier waarop wij bij BAM nieuwe technologieën als Augmented en Virtual Reality toepassen in de praktijk.