Over hoe je het fundament van het bouwproces in één klap verandert

Over hoe je het fundament van het bouwproces in één klap verandert

Blog Rob van Kampen

Technologie neemt de wereld in hoog tempo van ons over. Wat vandaag logisch lijkt, is dat morgen al niet meer. Dat stemt in meerdere opzichten tot nadenken, zeker, maar het geeft ons ook een zee aan mogelijkheden. BAM wil in deze digitale omwenteling de toon zetten; ´Nieuwe dingen doen´ is een van de motto’s uit onze Strategische Agenda. Dit motto overviel mij niet, maar beving mij op een verloren moment wel.

Ik wil in deze fase van mijn leven niets liever dan nieuwe dingen doen. Noem het maar mijn tweede jeugd. Zowel privé als zakelijk kreeg ik daar vrij snel de handen voor op elkaar. Van regiodirecteur werd ik een van de mensen die BAM Startup vorm mocht geven. Een club van jonge, intelligente mensen die  alle creatieve denkkracht inzet om nieuwe technologieën te vertalen naar toepassingen in de keten van ontwerp, ontwikkeling, realisatie, beheer en onderhoud. Ik ben de vreemde eend in de bijt, al was het maar vanwege mijn leeftijd, maar voel me bevoorrecht hier deelgenoot van te zijn. We zijn neergestreken in B-Amsterdam, een innovatieve, ondernemende hotspot net buiten het Amsterdamse stadscentrum. Daar haal ik vrijwel elke werkdag inspiratie uit de snelheid waarmee we processen doorlopen. Daaruit blijkt wel dat het een geniale vondst was de startup letterlijk en figuurlijk op afstand van BAM te plaatsen.  We maken nog wel deel uit van BAM, zodat we dankbaar gebruik kunnen maken  van de vele competenties die BAM in huis heeft.

 

De energie binnen ons team is aanstekelijk en dat sorteert effect. Ketenpartners zoals Vesteda en Bruynzeel, maar ook bijvoorbeeld andere Startups, haken aan bij ons initiatief en dat geeft nog eens een extra versnelling aan de ontwikkelingen. Binnenkort lanceren we ons digitale platform dat de opmaat is naar een volledig gedigitaliseerd ketenproces. We houden het aanvankelijk klein: een keuken in een renovatieproject van Vesteda in Amsterdam. We hebben het hele proces gedigitaliseerd, van ontwerp en uitvoering tot en met de fase van beheer en onderhoud.  Zelfs de instructies voor assemblage en montage zijn in het platform opgenomen. Van deze ene keuken is het een kleine stap naar honderden keukens en vervolgens het interieur en exterieur van een serie woningen of kantoorgebouw.  Het fundament van het bouwproces komt er in één klap anders en beter uit te zien. Uit eerste analyses blijkt dat we het aantal bestede uren voor een keukenrenovatie aanzienlijk kunnen reduceren. Het terugbrengen van faalkosten moeten we nog berekenen, maar dat we een forse besparing voor de hele keten kunnen realiseren, staat vast.Het vertrekpunt van al onze keuzes is de eindgebruiker. We kijken nadrukkelijk van buiten naar binnen. De app die we hebben ontwikkeld, hebben we getoetst met consumenten en onze opdrachtgevers.  Bewoners, jong en oud, waren  erg enthousiast. Vesteda heeft ons uitgenodigd om tijdens de vastgoedbeurs Provada een presentatie te geven over de successen die we als BAM Startup boeken. Ons team vaart daar wel bij.  Dat we samen nieuwe dingen tot stand brengen en daardoor grip houden op de snel veranderende wereld om ons heen, schept een ver reikende band.

Rob.van.kampen@bam.com – BAM Startup