BAM bereikt hoger BIM-niveau digitalisering bouwproces

24 oktober 2018 13:51
BAM BIM Level 2 digitalisering bouwproces

Met BIM Level 2 naar meer kwaliteit en zekerheid voor opdrachtgevers en ketenpartners

Bunnik, 24 oktober 2018 – BAM Bouw en Vastgoed Nederland heeft het BIM Level 2 certificaat behaald en zet daarmee een belangrijke stap in de verdere digitalisering van het bouwproces. In Building Information Modeling (BIM) worden alle gegevens van bouwprojecten gekoppeld aan een 3D model. Met deze digitale werkwijze kan in projecten effectiever worden samengewerkt en neemt de kans op vertragingen af. Verder zijn de projectrisico’s beter te managen en is er ook meer zicht op de cashflow.

Met BIM Level 2 (PAS 1192) ontsluit en stroomlijnt BAM voor de gehele keten alle informatie over ontwerp en realisatie. Werken volgens deze BIM-standaard zorgt van begin tot eind voor transparantie en beheersing van de kosten en leidt tot meer kwaliteit en zekerheid voor opdrachtgevers en ketenpartners.

Jeroen Harink, BIM-manager BAM Advies & Engineering: ‘Essentieel voor BIM is het meekrijgen van andere partners in het proces. Het aanleveren van 3D-modellen en het communiceren in de BIM-omgeving vereist een tijdsinvestering. Je moet je partners overtuigen en hier samen in proberen op te trekken, alleen dan worden de voordelen van eenduidige afspraken binnen de hele keten ten volle benut. Intern hebben we in ieder geval ervoor gezorgd dat we elk project in een driedimensionaal informatiemodel kunnen maken en we zoeken nu actief verdere samenwerking met de hele keten op.’

BSI heeft het vooronderzoek en verificatie van PAS 1192-2 (Ontwerp en bouw) uitgevoerd en aangetoond dat BAM projecten kan leveren volgens de vereisten van BIM Level 2.

Tomas de Loo, certificate reviewer, Compliance & Risk bij BSI Nederland: ‘Het BIM-beleid bij BAM Bouw en Vastgoed is goed ingericht en wordt breed binnen de organisatie gedragen door de drie BIM Level 2-kolommen: processen, personen en techniek. Tijdens de toetsing van BSI is gebleken dat dankzij de georganiseerde samenwerking met verschillende partijen en disciplines al in de eerste projectbesprekingen en voorbereiding van een bouwproject betere keuzes en afspraken worden gemaakt.’

De BIM verificatie is een onderdeel van de BSI certificeringen voor de bouw met het Kitemark als mogelijke volgende fase waarin de nadruk niet alleen op de implementatie van BIM-processen ligt, maar ook op de prestatie van de projecten, klanttevredenheid en samenwerking tussen de ketenpartners.


BIM-model van The Student Hotel in Delft.