Realisatie De Zalmhaven in Rotterdam van start

De Zalmhaven Rotterdam gezien vanaf de Euromast

Rotterdam, 25 oktober 2018 - In aanwezigheid van wethouder Bas Kurvers is vandaag, op 25 oktober, de bouw van De Zalmhaven in Rotterdam gestart. De ontwikkelingscombinatie Zalmhaven CV heeft hiertoe opdracht gegeven. Dit project in het Scheepvaartkwartier omvat drie torens met in totaal 485 woningen, commerciële voorzieningen en parkeervoorzieningen.

Voor wethouder Bas Kurvers van Bouwen, Wonen en Energietransitie gebouwde omgeving, komt de bouw precies op het goede moment: ‘Rotterdam heeft de 485 woningen hard nodig, want de vraag is groot. De torens van De Zalmhaven leveren voor veel mensen een fijn thuis op in het hart van Rotterdam. Een mooi huis staat in een mooie omgeving en daar is ook over nagedacht. Voor bewoners is er parkeerruimte en een groene daktuin.’

‘Wij zijn verheugd dat wij na een gedegen voorbereiding nog dit jaar het startsein geven voor de bouw van drie woontorens die de skyline van Rotterdam zullen verrijken. Met De Zalmhaven ontstaat een nieuw stuk stad dat substantieel bijdraagt aan aangenaam wonen in de binnenstad van Rotterdam’, aldus Wilco van den Ban namens Zalmhaven CV, een samenwerkingsverband van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en (gebieds)ontwikkelaar en investment manager Amvest.

Programma

De Zalmhaven omvat een toren van 215 meter, geflankeerd door twee gebouwen van 70 meter hoog. In de hoge toren komen 256 appartementen. In de lagere torens, die deels aan het nieuw in te richten openbare park aan de Gedempte Zalmhaven liggen, worden 196 appartementen en 33 eengezinswoningen gerealiseerd, in de koop- en huursector. De verkoop van de eerste koopwoningen start eind november. Amvest neemt alle 200 vrije sector huurwoningen op in de investeringsportefeuille van één van haar klanten. Naast woningen komt er een grote gedeelde daktuin voor bewoners, een parkeergarage en mogelijk een restaurant met uitzicht over Rotterdam.

Hoogbouw die verbindt

Uitgangspunt van de ontwerpen is dat de onderste verdiepingen van de gebouwen levendigheid toevoegen aan het straatbeeld. Zo komen er in de plint de voordeuren van de stadswoningen en de entrees van de appartementen, naast de entrees van kantoren en commerciële voorzieningen. De stijl van architectuur en het karakter van het plan sluiten aan op de bestaande bebouwing van het gebied. De hoge woontoren werkt als verbindend element tussen het Scheepvaartkwartier en de Kop van Zuid. Zo wordt een brug geslagen tussen de noord- en zuidzijde van de stad.

Twee internationaal bekende Nederlandse architectenbureaus werken aan dit project. De hoge toren is een ontwerp van Diederik Dam van Dam & Partners Architecten. De lagere woongebouwen zijn ontworpen door Kees Kaan van KAAN Architecten. De bouw is in handen van BAM Bouw en Techniek. De eerste woningen zullen in 2022 worden opgeleverd.

Nadere informatie: namens Zalmhaven CV: afdeling communicatie AM, (030) 609 72 22 of communicatie@am.nl. Zie ook www.dezalmhaven.com of volg De Zalmhaven op Facebook: www.facebook.com/dezalmhaven.