De Willem en De Zwijger in Best verkozen tot duurzaamste project van Nederland

22 november 2018 10:15
BAM Energy Systems energieneutraal appartementengebouw

Winnaar van de Cobouw Award 2018
 
Bunnik, 22 november 2018 - De eerste vijflaags NOM-appartementen De Willem en de Zwijger zijn door Cobouw verkozen tot meest Duurzame Project van 2018. Volgens de jury zijn NOM-appartementen nog steeds zeldzaam, zeker als het sociale huurwoningen betreft. Dit in combinatie met het circulair ontwerp en de aandacht voor regenwatergebruik en biodiversiteit heeft ervoor gezorgd dat massaal gestemd is op de 48 NOM-appartementen in Best.

Olaf van Dijk projectmanager bij Woonstichting ’thuis vertelt: “Het winnen van een Cobouw Award voor De Willem en De Zwijger in Best is de kers op de taart. We zijn hartstikke trots op onze duurzame Nul-Op-de-Meterappartementen die ook nog betaalbaar zijn. Dat ons project is gekozen als meest duurzame project van Nederland is fantastisch.”
 
Samenwerken aan een duurzame wereld
“De Willem en De Zwijger hebben we samen met onze partners BAM Wonen en NBArchitecten ontwikkeld. Vanaf het eerste moment zijn we hierin samen opgetrokken. We winnen deze prijs samen,” vervolgt Olaf. Peter Poell, Projectmanager bij BAM Wonen, bevestigt dit. “Dat echt samenwerken kan leiden tot dit unieke project en uiteindelijk tot deze mooie prijs, maakt mij persoonlijk erg trots. Hopelijk mogen we nog veel projecten met dit team realiseren."
 
Luc Severijnen, directeur-bestuurder van ’thuis vult aan: “Samen met onze huurders, belanghouders en partners zetten we ons volgens de principes van The Natural Step in voor een wereld waar mensen duurzaam kunnen samenleven en wonen. Deze prijs bevestigt dat we met de goede dingen bezig zijn. Aan de andere kant beseffen we heel goed dat we er nog lang niet zijn en dat we onze duurzaamheidsambities alleen kunnen bereiken door samen te werken en buiten de gebaande paden te denken. We geloven in de kracht van samenwerken en leren van elkaar. Het is mooi als deze prijs ook anderen inspireert om zich nog meer in te zetten voor duurzaamheid en samen met ons te gaan voor de uitdagingen die er nog voor ons liggen.”

Harold van de Ven, architect/eigenaar van NBArchitecten besluit: “De wereld wordt verbouwd naar een circulaire economie. Door middel van deze goede voorbeelden zullen velen worden geïnspireerd.”

Cobouw Award
Het project De Willem en De Zwijger is de winnaar van de Cobouw Award voor Meest Duurzame Project in Nederland. Deze prijs is uitgereikt tijdens het jaarlijkse Cobouw Event in Vinkeveen. Cobouw wil met deze prijs aandacht geven aan de ontwikkelingen op het terrein van innovatie, duurzaamheid en werkgeverschap. De meest aansprekende projecten en de meest inspirerende voorbeelden worden beloond met een Cobouw Award. Meer informatie over de Cobouw Awards: https://www.cobouw.nl/.

BAM Energy Systems
De uitdaging voor BAM Energy Systems lag in het beperkte dakoppervlak van de twee nieuwbouw appartementengebouwen. Projectleider Lars Viergever: 'De daken bieden te weinig oppervlak om het benodigde aantal pv-panelen te plaatsen om alle woningen zelfvoorzienend te maken. Het unieke van dit project is dat echt alle appartementen NOM zijn en dat ook de elektriciteit voor de centrale voorzieningen (lift en verlichting) duurzaam wordt opgewekt.' 
De twee gebouwen maken gebruik van semi-collectieve, verticale bodemwarmtewisselaars. Daarop zijn 48 individuele water-water warmtepompen aangesloten. Wtw-units regelen dat de warmte van de afgezogen lucht niet verloren gaat. Standaard pv-panelen op het dak en kleinere dunne-filmpanelen op de zon-georiënteerde gevels wekken voldoende elektriciteit op om alle installaties te kunnen voeden.