Topprestatie Schakel & Schrale met torenspits in Weesp

9 november 2018 11:57
Schakel & Schrale weesp restauratie torenspits

Schakel & Schrale - de restauratiespecialist van BAM - heeft gisteren een topprestatie geleverd in Weesp met het terugplaatsen van de 25 meter hoge torenspits van de Laurentiuskerk. Twee jaar geleden viel de torenspits van de kerk door een hevige brand. Schakel & Schrale kreeg de opdracht de spits te restaureren en weer terug te plaatsen.

Projectleider Erik Brussé kijkt met trots terug op de wijze waarop de klus is geklaard: 'We hebben de spits op een terrein naast de kerk gerestaureerd. Onze meetkundige dienst heeft de afgebrande toren digitaal ingemeten, waarna we het nieuwe ontwerp hebben gemaakt in een 3D BIM model. Hierdoor kregen we een perfecte aansluiting op de oude constructie. De toren is gemaakt van Douglas hout en bedekt met leisteen. Vanwege het gewicht van twintig ton hebben we twee kranen ingezet om de spits weer op zijn plek te krijgen. De kranen hebben we opgebouwd tot een hoogte van ongeveer tachtig meter. De toren moest op veertig meter hoogte worden geplaatst. Het hijsen heeft circa een uur in beslag genomen, maar het is allemaal vlekkeloos verlopen.'

Ook de nieuwe haan en het met groene led-lampen verlichte kruis zijn door Schakel & Schrale geleverd en geplaatst. In de toren van de kerk komt een hotelkamer. Verder komen er in de kerk enkele appartementen en op de begane grond een grand café.