De restauratiewerkzaamheden aan de rondelen ‘ Haet ende Nijt’ en ‘Vief Köp’ in Maastricht maken onderdeel uit van een groot onderhoud aan de zuidelijke stadsomwalling van de Limburgse hoofdstad. Gemeente Maastricht wil de waarde van de vestingwerken versterken door te investeren in het behoud, de beleving en betekenis van deze vestingwerken.
Specialisme
Wijnand de Radder, projectleider Vestingwerken Gemeente Maastricht: “Voor de specialistische restauratiewerkzaamheden aan onze vestingwerken hebben wij prettig samengewerkt met BAM als partner. De mensen van Schakel & Schrale Maastricht zijn experts in dit vakgebied. Met respect en aandacht voor de aanwezige flora en fauna hebben zij metselwerk van baksteen en hardsteen geconsolideerd en de aanwezige mergelblokken gerestaureerd of vervangen. Bij de rondelen is een aantal elementen toegevoegd en bij de walmuur is de fundering geconsolideerd door deze te voorzien van nieuw mergel- en metselwerk. Tevens hebben wij in samenwerking met BAM twee kanonnen op nieuwe rolpaarden gezet waardoor de toerist het verhaal van Maastricht nog beter kan ervaren.”
Meer dan 100 jaar ervaring
Restaureren en renoveren is een vak apart en vraagt om een ambachtelijke aanpak. BAM heeft een eigen restauratiebouwbedrijf met meer dan 100 jaar ervaring: Schakel & Schrale, een Erkend Restauratie Bouwbedrijf (ERB). De vakmensen van Schakel & Schrale combineren ambachtelijk vakmanschap met eigentijds procesmanagement.
Oudste en jongste poort van Nederland
Werkzaamheden aan onze historische vestingwerken zijn altijd bijzonder”, aldus Wijnand de Radder. “Hoe uniek dat het werkgebied zich nu bevond rondom de jongste poort van Nederland (Poort Waerachtig uit 1888) op nog geen 100 meter afstand van de oudste nog bestaande stadspoort van Nederland (Helpoort uit 1230).”
Vief Köp
Om een bijdrage te leveren aan de historische uitleg over de rondelen en als geste naar de stad Maastricht heeft BAM op rondeel ‘Vief Köp’ een houten staak geplaatst en het gietijzeren kanon op rondeel ‘Haet ende Nijt’ voorzien van een rijdend houten onderstel. De staak is een replica van de houten staak waar in 1638 vijf hoofden van ‘stadsverraders’ waren gespietst. Zowel de houten staak als het houten onderstel komen uit de eigen timmerwerkplaats van BAM in Roermond.
Complimenten
Wijnand de Radder: “Schakel & Schrale is een professionele partner die denkt in oplossingen en niet in beperkingen. Dat wekt vertrouwen en dat hebben wij als zeer waardevol ervaren. Ondanks onvoorzien meerwerk heeft Schakel & Schrale Maastricht het project eerder opgeleverd dan gepland. Met een doorlooptijd van zes maanden heeft BAM haar werkzaamheden voortvarend, snel en adequaat uitgevoerd.”