Nieuwbouw Erasmus MC wint Rotterdamse Architectuurprijs 2018

20 december 2018 13:57 - BAM Bouw en Techniek - Grote Projecten

Erasmus MC winnaar van de vakjuryprijs én de publieksprijs 2018!  Het in september officieel geopende Erasmus MC werd door de jury en het publiek geselecteerd uit tien genomineerde projecten. Na een ontwerp- en bouwtraject van zestien jaar is in het centrum van Rotterdam een nieuwe ‘medische stad’ verrezen. Op een uiterst complexe locatie verrees sinds 2009 nieuwbouw, terwijl het bestaande ziekenhuis al die tijd in gebruik is gebleven.

Het in september officieel geopende Erasmus MC werd door de jury en het publiek geselecteerd uit tien genomineerde projecten. Na een ontwerp- en bouwtraject van zestien jaar is in het centrum van Rotterdam een nieuwe ‘medische stad’ verrezen. Op een uiterst complexe locatie verrees sinds 2009 nieuwbouw, terwijl het bestaande ziekenhuis al die tijd in gebruik is gebleven.

EGM architecten, Juurlink [+] Geluk en de Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC (bestaande uit BAM Bouw en Techniek en Ballast Nedam) zijn verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw. Volgens de gemeente Rotterdam en architectuurcentrum AIR, respectievelijk initiatiefnemer en organisator van de Rotterdam Architectuurprijs, is de verblijfskwaliteit een van de grootste kwaliteiten van het Erasmus MC.

“De inrichting van het ziekenhuis volgt de principes van healing environmenten levert met de aandacht voor groen, daglicht, buitenruimte en de autonomie van de patiënt een belangrijke bijdrage aan stressreductie en herstel. De jury kijkt met groot ontzag naar de integratie van al deze kwaliteiten”, zo laten beide partijen weten.

De juryprijs 

Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle academische zorg in Nederland wordt verleend, meer is dan een complexe puzzel. Het gebouw ademt in alle aspecten menselijkheid uit en reikt de hand naar Rotterdam.

Op een relatief klein terrein in een druk gedeelte van Rotterdam verrees een uiterst complexe nieuwbouw terwijl het bestaande ziekenhuis in bedrijf bleef: de architectonische variant van een openhartoperatie. De inrichting van het ziekenhuis volgt de principes van healing environment en levert met de aandacht voor groen, daglicht, buitenruimte en de autonomie van de patiënt een belangrijke bijdrage aan stressreductie en herstel. De jury kijkt met groot ontzag naar de integratie van al deze kwaliteiten.

De publieksprijs 

Het publiek hecht vooral grote waarde aan de ruimtelijke beleving van het Erasmus MC en de principes van healing environment die daaraan ten grondslag liggen. Uit de motivaties: ‘Als je het gebouw inloopt slaat het een warme deken om je heen van licht en schoonheid en geeft het zo in tijden van verlies, spanning en verdriet, ook hoop en steun’, ‘Patiënten krijgen hier de ruimte om zich weer mens te voelen’. Daarbij is er grote waardering voor het vele groen: ‘De daktuinen zijn verfrissend en ontspannend voor zowel werknemers als patiënten. Even uit de dagelijkse ziekenhuissleur.’ 

 

Bron: www.rotterdamarchitectuurprijs.nl/prijs-2018