Volop aandacht voor hygiëne en gezondheid

Volop aandacht voor hygiëne en gezondheid

BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht is al meer dan 2,5 jaar aan het werk in het Maastrichts UMC+. Het meerjarenproject omvat onder andere de volledige renovatie van het OK-complex. Inmiddels is de eerste projectfase afgerond en opgeleverd. Deze fase bestond uit het verplaatsen van de centrale sterilisatieafdeling (CSA) en het realiseren van een verbindingsgang tussen deze CSA en het nieuwe gebouw Verheylaan 10.

“Met de ingebruikname van de verbindingsgang en het CSA is in december 2017 projectfase 2 gestart”, aldus Bjorn Schaapkens, senior projectleider van BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht. “Fase 2 omvat het demonteren en verbouwen van de bestaande, verouderde operatiekamers tot vier nieuwe operatiekamers plus de recovery afdeling.

De verbouwingswerkzaamheden ronden we in december 2018 af. Geheel volgens protocol worden tot en met april 2019 de nieuwe installaties van de nieuwe OK’s getest en gevalideerd. Na deze test- en validatieronde worden de OK-ruimten ingericht en kunnen ze na ongeveer zes weken in gebruik worden genomen. Vanaf juni 2019 start projectfase 3 met de verbouwing van vijf volgende OK’s.”

Precaire werkzaamheden

Werken in het MUMC+ brengt voor BAM extra voorzorgsmaatregelen met zich mee. Patiënten maar zeker ook installaties en OK-ruimten zijn zeer gevoelig voor hygiëne, geluid, stof etc.

Bjorn Schaapkens: “Onze werkzaamheden vinden plaats in een zeer kwetsbare omgeving. Dat vergt alle aandacht. Verbouwen we de ruimte naast een operatiekamer, dan is de stofafvoer en het creëren van onderdruk van levensbelang. Anders gaat het behoorlijk mis. Het in gebruik houden van installaties en ruimten tijdens verbouwingswerkzaamheden vergt veel energie van alle betrokkenen.”

Planning is heilig

Ondanks alle onbekende zaken waar BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht tijdens haar voorbereidingen tegenaan liep en ondanks de veelheid aan partijen die betrokken zijn bij dit project heeft BAM wederom haar planning gehaald en kan zij vanaf juni 2019 starten met projectfase 3.

Het totale project van MUMC+ is in juni 2016 van start gegaan en neemt vier jaren in beslag.