Crematorium Ommeland en Stad officieel geopend

9 februari 2018 15:52 - BAM Bouw en Techniek - Regio Noord

Eelderwolde, 8 februari 2018 – Crematorium Ommeland en Stad heeft donderdag, onder toeziend oog van genodigden, zijn deuren officieel geopend. BAM leverde in december 2017 het crematorium op aan Respectum Crematoria BV. Nuis middels een officiële opening een nieuw klantwaardig en eigentijds crematorium van start gegaan

Na een bouwperiode van negen maanden is een crematorium gerealiseerd met een oppervlakte van circa 1.850 m2, omgeven door een park van vier hectare groot inclusief strooiweide. Het crematorium zelf bestaat uit onder meer een grote ceremonieruimte, vier opbaarkamers en een ontvangstruimte.

BREEAM-NL certificaat
Het crematorium is beoordeeld op zijn duurzaamheidsprestatie en is op basis van de richtlijnen die zijn gesteld voor de ontwerpfase van een nieuwbouw crematorium beloond met een BREEAM-NL Excellent certificaat. Dit houdt in dat BAM tijdens de ontwerpfase een score van tenminste 70% heeft behaald voor het toepassen van verschillende duurzaamheidsmaatregelen. Dit is bijvoorbeeld terug te zien aan de ruim 150 zonnepanelen die op het dak zijn geplaatst of aan het warmteterugwinningsysteem dat wordt gebruikt. Crematorium Ommeland en Stad is zelfs het eerste crematorium in Nederland met een BREEAM-NL certificering.

“We zijn enorm tevreden dat jaren denken, tekenen, rekenen en overleggen met een geweldig team aan investeerders, architect, bouwteam en lokale partijen als gemeente, ondernemers en buren van Eelderwolde, hebben geleid tot dit prachtige gebouw en terrein, welke een echte toegevoegde waarde hebben voor de regio”, aldus operationeel directeur Eric Krohne.

Ingrid Stevens, kersverse manager van crematorium Ommeland en Stad, is trots op de nieuwe werkplek voor haar en haar team. “Het is voor ons een mooie uitdaging om het duurzame karakter voort te zetten in onze werkwijze, het omgaan met onze relaties en door de ruimte en rust te geven voor het creëren van duurzame herinneringen”, geeft Stevens aan.

Het crematorium zal zeven dagen per week beschikbaar zijn. Daarnaast is het terrein altijd geopend, zodat nabestaanden hun dierbaren op elk gewenst moment kunnen herdenken.

Met de gedachte om de komende jaren meerdere crematoria in Nederland en Duitsland te vestigen, is crematorium Ommeland en Stad de derde locatie die sinds 2016 door Respectrum is geopend.