Kan ik veranderen en hoe dan?

BAM samenwerking verandering begint bij jou

Het delen van gedachten over nieuwe tijden, nieuwe samenwerkingsvormen, andere taal, ander gedrag is niet zo ingewikkeld. Veel lastiger is de vraag:  ´hoe verander ik mijn gedrag zodat wij het verschil in onze sector gaan maken´? En die vraag leeft bij veel lezers van mijn blogs heb ik gemerkt.

Niets is fijner voor een schrijver dan te merken dat een boodschap daadwerkelijk actie oproept. En dat het verdergaat dan tussen twee happen door een blog ‘liken’.  Want er iets mee willen doen is een heel ander verhaal. Daarom nu een onverbloemd verzoek aan mijn lezers aandacht te besteden aan de vraag    ‘kan ik veranderen en hoe dan’?

Over veranderkunde zijn honderden boeken geschreven en je kunt elke dag kiezen uit even zoveel trainingen over dit onderwerp. Elke keer met een andere nuance of invalshoek. En met aanbevelingen waar altijd wel iets van klopt. Behalve dat de nieuwe inzichten maar zo zelden beklijven. En dat is nu juist zo jammer. We willen immers graag dat er iets wezenlijks verandert in onze sector. Met permissie  neem ik de vrijheid de komende tijd een paar simpele maar effectieve suggesties te doen over het veranderen van houding en gedrag. In de overtuiging  dat het ons lukt als we hier samen mee beginnen en elkaar hierop ook durven aanspreken.

Het meest essentiële is inzien dat elke verandering bij jou begint. Als jij maar een fractie van je normale (aangeleerde) gedrag verandert, ga je zien dat de wereld om je heen ook verandert.  Het loont dus om bij jezelf te beginnen.

Dit gaat niet over grote en meeslepende aanpassingen. Wel over hele kleine stapjes, zoals proberen te begrijpen waarom de ander zich op een bepaalde manier gedraagt. Try to understand before being understood. Wees precies in je waarneming. Hoe zit de ander aan tafel? Welke boodschappen zendt hij of zij onbewust uit. Kijk aandachtig en luister goed. Probeer de ander niet te overtuigen van jouw gelijk. En vraag of je de ander hebt begrepen door zijn of haar reactie samen te vatten. Dit doe je zonder vooraf al een oordeel te hebben over je gesprekspartner of alvast in te vullen hoe hij of zij zal reageren. Deze neutrale houding is van groot belang. Intuïtief voelt de ander namelijk of jij hem of haar ‘blokkeert’. En als dat zo is sta jij zelf niet oprecht open voor verandering en dan blijft jullie interactie als vanouds. Het kost even tijd voor jou en voor de ander om de restanten van oude gewoonten los te laten en vertrouwen in de nieuwe houding toe te laten.

In deze oefening zitten veel vaardigheden verstopt die je van nature hebt, maar door de jaren heen bent afgeleerd. Je luistert beter. Je kijkt door een andere bril naar jezelf en naar de ander. Door goed te luisteren hoor je meer. Ook wat er niet wordt gezegd. Feitelijk geef je de ander aandacht en respect. Je zult verbaasd zijn over het effect hiervan. Als je hiermee wilt experimenteren, raad ik je aan een klein logboekje bij te houden. Het is namelijk heel leuk om na een maand terug te kijken naar jouw persoonlijke interventie en het effect daarvan op je omgeving.

Ellen Masselink, directeur BAM Business Developers, ellen.masselink@bam.com