Unieke WELL nieuwbouw HumanTotalCare in Son en Breugel bereikt hoogste punt

Unieke WELL nieuwbouw HumanTotalCare in Son en Breugel bereikt hoogste punt

(Persbericht Human Total Care) Son en Breugel – 19 april 2018. De unieke nieuwbouw van HumanTotalCare op Ekkersrijt in Son heeft het hoogste punt bereikt. HumanTotalCare (ver)bouwt als eerste in Nederland casco én interieur volgens de WELL- en BREEAM-certificering. In september 2017 werd de eerste paal in de grond geslagen, nu is het hoogste punt bereikt en zoomen we in op één van de 7 WELL-aspecten: Lucht.

 


Dit is uniek in Nederland

Nieuwbouw en renovatie

De nieuwbouw bestaat uit een nieuw gebouw dat wordt vast gemaakt aan het bestaande gebouw van HumanTotalCare. Bij elkaar zijn ze 4.700 vierkante meter groot. Het bestaande gebouw wordt volledig gerenoveerd en van gelijk kwaliteitsniveau als de nieuwbouw. De gevels van beide gebouwen worden vernieuwd zodat beide gebouwen qua ontwerp bij elkaar passen. Gebouw nog duurzamer en gezonder maken Kwalitatief worden de panden gelijkwaardig ingericht en wordt er gebouwd conform de WELL Building Standard en BREEAM-NL. “Dit is uniek in Nederland. Er is geen enkele organisatie die voor vier WELL-certificaten gaat (renovatie, nieuwbouw, casco en interieur)”, aldus Myrthe Schrijnemakers, manager Facilities HumanTotalCare. Schrijnemakers vervolgt: “De WELL Building Standard is een relatief nieuw keurmerk voor het meten en beoordelen van het effect van gebouwen op de gezondheid van mensen. Het doel is om hiermee ons gebouw nog duurzamer én gezonder te maken en daardoor een beter leefklimaat te bieden voor onze medewerkers.” 

 

Schone lucht

Niet alleen staat de nieuwbouw in de lucht, het onderwerp ‘lucht’ is één van de belangrijkste elementen uit de WELL Building Standard. Schone lucht is immers van levensbelang, per dag haal je ongeveer 20.000 keer adem. Daarom is het ook niet zo gek is dat er binnen de WELL Building Standard een flink aantal elementen is opgenomen die er voor zorgen dat ook de lucht op het kantoor schoon is. Myrthe Schrijnemakers licht toe: “Vervuilde lucht kan leiden tot een groot aantal gezondheidsklachten. Om dat te voorkomen zijn er verschillende maatregelen genomen in de WELL Building Standard om de lucht in ons gebouw gezond te houden. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van hoogwaardige luchtfilters die er voor zorgen dat de lucht die binnenkomt echt schoon is. En anderzijds dat de (vervuilde) lucht in het gebouw zo spoedig mogelijk wordt afgevoerd door een goede ventilatie. Daarnaast wordt er actief voor gezorgd dat de vervuiling van de lucht die in het pand plaatsvindt, tot een minimum wordt beperkt. Voorbeelden van het tot een minimum beperken van giftige stoffen zijn het gebruik van blue angel printers die in separate ruimtes staan,

en een specifiek schoonmaakprotocol.” 

 

Concepten voor slimme en gezonde gebouwen gaan de groene agenda domineren binnen de duurzaamheid van de gebouwde omgeving

Luchtkwaliteit tijdens bouwproces

Paul Roelofsen, gecertificeerd WELL expert van BAM: ‘Wij zijn ervan overtuigd dat concepten voor slimme en gezonde gebouwen de groene agenda gaan domineren binnen de duurzaamheid van de gebouwde omgeving. De mensgerichte benadering die HumanTotalCare voor haar nieuwbouw heeft gekozen, is de beste invalshoek. Ook in de war-on-talent, het boeien en binden van millennials, in combinatie met de vergrijzing van de maatschappij, vraagt om een ander type huisvesting en procesbenadering. Deze nieuwe benadering maakt vastgoed meer waardevast en bindt huurders langer doordat ingezet wordt op een hogere productiviteit van arbeidskapitaal. Zelfs tijdens het bouwproces letten wij op het bewaken van de luchtkwaliteit. Er wordt rekening gehouden met het ontstaan en verwijderen van stof en chemische dampen (VOC’s). Ook wordt er actief op gelet dat alle toegepaste materialen weinig tot geen uitstoot hebben. Dit geldt niet alleen voor verven, coatings, lijmen en kitten, maar ook voor het meubilair en de lichtwering.” Schrijnemakers vult aan: “Hier lopen we écht voorop en worden we toonaangevend. Ik verwacht zelfs dat de consumentenindustrie ons snel volgt.”