Bouw megabatterij Johan Cruijff ArenA van start

BAM Johan Cruijff ArenA

Amsterdam, 23 mei 2018 - In de Johan Cruijff ArenA is de bouw gestart van een megabatterij van 3MW. Het stadion heeft daardoor eind juni 2018 een wereldprimeur; de realisatie van het grootste energieopslagsysteem in een multifunctioneel gebouw bestaande uit onder andere honderden eerste generatie (gebruikte) Nissan LEAF batterijen. Dankzij de batterij wordt de energievoorziening in de ArenA nog betrouwbaarder en kan energie efficiënter worden gebruikt. In de toekomst kan het door projectpartners BAM, The Mobility House, Eaton en Nissan ontwikkelde innovatieve opslagsysteem ook een oplossing zijn voor andere energiebewuste bedrijven.

Dankzij de megabatterij is de ArenA vanaf juni verzekerd van een flinke hoeveelheid stroom, ook tijdens een stroomstoring. Het stadion zal haar eigen, duurzame energie slimmer kunnen gebruiken en de beschikbare opslagcapaciteit in de batterij verhandelen als Amsterdam Energy ArenA BV. Daardoor draagt het stadion bij aan een stabiel Nederlands energienet. De Johan Cruijff ArenA is een van de duurzaamste stadions ter wereld en loopt voorop in slimme innovaties waaronder dit unieke opslagsysteem.

Momenteel realiseert BAM in de ArenA een hightech ruimte waar vanuit de batterijen worden aangestuurd. De slimme systeemelementen, batterijen en schakelkasten zullen de komende maanden op elkaar worden aangesloten en uitgebreid getest. Met de ingebruikneming van de batterij kunnen de vervuilende dieselgeneratoren op termijn uit de ArenA worden verwijderd en zal de noodstroomvoorziening worden overgenomen door de batterij.

Flexibele opslagcapaciteit

De batterij in de ArenA speelt een belangrijke rol in de balancering van vraag en aanbod van energie. Het energie opslagsysteem heeft een totaal vermogen van 3MW, genoeg om enkele duizenden huishoudens van stroom te voorzien. De batterij helpt met het ontlasten van het energienet door pieken die tijdens bijvoorbeeld concerten ontstaan, af te vlakken. Ook kan de energie uit de 4.200 zonnepanelen op het ArenA-dak optimaal worden gebruikt. De ArenA-batterij kan ook worden geladen op momenten dat er pieken op het net ontstaan en de ArenA batterij capaciteit over heeft.

Het energie opslagsysteem en de Amsterdam Energy Arena, het energiebedrijf van het stadion, zijn concrete resultaten van de Amsterdam Innovation Arena. Binnen dit innovatieprogramma werken kennisinstellingen, overheden en bedrijven als BAM, Nissan, Eaton en The Mobility House aan het stadion van de toekomst.

Het stadion en het omringende gebied fungeren daarbij als Living Lab, als hotspot waar innovaties worden getoetst in de praktijk. Vernieuwende concepten en ideeën én bewezen oplossingen op het gebied van stadionbouw, -management en -exploitatie vinden via Amsterdam ArenA International hun weg naar stadions en sport- en recreatiegebieden wereldwijd. Partners van de Amsterdam Innovation Arena: Johan Cruijff ArenA, gemeente Amsterdam, Amsterdam Smart City, TNO, KPN, KPMG, Huawei, Microsoft, Philips Lighting, Nissan, Eaton, Honeywell en BAM.