Poppodium in oude Maastrichtse Timmerfabriek

Poppodium in oude Maastrichtse Timmerfabriek

Het is al sinds 2013 een begrip: De Muziekgieterij. Een centrum voor muziek dat is gevestigd in De Timmerfabriek aan de Boschstraat in Maastricht. BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht werkt momenteel hard aan de verbouwing en uitbreiding van De Timmerfabriek. Zo moeten eind van dit jaar twee nieuwe zalen van De Muziekgieterij zijn opgeleverd zodat begonnen kan worden met de inrichting. Volgens planning opent De Muziekgieterij na de zomervakantie van 2019 haar deuren.

Het project

Het gemeentebestuur van Maastricht heeft zich in 2014 uitgesproken dat De Timmerfabriek moet uitgroeien tot een bruisende culturele hotspot van Maastricht. In het plan is een volwaardiger poppodium opgenomen. Dit nieuwe poppodium biedt straks plaats aan een kleinere zaal aan de noordzijde van de timmerfabriek met een capaciteit van 450 bezoekers en een grotere zaal met een capaciteit van 1.100 bezoekers die nieuw wordt gebouwd in het verlengde van De Timmerfabriek. Een stevige klus waarbij de vakmensen van BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht hun beste beentje voor zetten.



Geschiedenis Timmerfabriek

Bjorn Schaapkens, Projectleider bij BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht: “De Timmerfabriek is een industrieel monument dat ooit deel uitmaakte van de Koninklijke Sphinx. Anders dan zijn naam doet vermoeden, was De Timmerfabriek vroeger een opslagplaats voor aardewerk zoals servies en sanitair. Het had slechts een kleine timmerwerkplaats waar houten kratten werden vervaardigd waarin het porselein werd vervoerd.”



In oktober 2017 is BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht begonnen met de grondwerkzaamheden, paalfunderingen en betonwerken. Momenteel  is BAM bezig met werkzaamheden op begane grond niveau. Naar verwachting wordt een aantal weken voor de zomervakantie het hoogste punt van de nieuwbouw bereikt.



Beperkte ruimte en variabele hoogten

“Bijzonder aan het project is de beperkte ruimte in relatie tot het 13,5 meter (!) hoge betonwerk dat moet worden gemaakt. Tel daar de verschillende hoogtes van de diverse ruimten bij op en je hebt een uitdagend project met een hoge moeilijkheidsgraad.”, aldus Bjorn Schaapkens.



Benieuwd hoe onze bouwwerkzaamheden vorderen?

Bekijk dan de filmpjes over dit project: Link Deel 1 / Link Deel 2.