WELL-concepten voor slimme en gezonde gebouwen zullen groene agenda domineren

WELL BAM Paul Roelofsen

Negentig procent van mijn tijd breng ik door in gebouwen. En ik ben niet de enige. Die vlieger gaat op voor het merendeel van de Nederlandse bevolking. Het effect van al die verschillende gebouwen op mijn welzijn heb ik niet exact in beeld. En dat is vreemd, want gebouwen hebben een verstrekkende invloed op onze gezondheid. De gebouwde omgeving beïnvloedt in sterke mate onze gewoontes en kan ons leiden naar gezonde keuzes. De WELL Building Standard, die ruim drie jaar geleden internationaal is gelanceerd, biedt ontwikkelaars en bouwers de kans nieuw en bestaand vastgoed te ontwerpen en bouwen met een mensgerichte benadering.

Het nieuwe World Trade Centre in Utrecht dat we recent hebben opgeleverd, beleeft de primeur als eerste WELL-gecertificeerd kantoorgebouw in Nederland. De war-on-talent, het boeien en binden van millennials vraagt om een ander type huisvesting en procesbenadering. Voor BAM Bouw en Techniek is dit een van de speerpunten voor de komende jaren. Deze nieuwe benadering maakt vastgoed meer waardevast en bindt huurders langer doordat ingezet wordt op een hogere productiviteit van hun arbeidskapitaal.

De WELL Building Standard is de eerste internationale richtlijn die zich uitsluitend richt op de gezondheid en het welzijn van mensen in de gebouwde omgeving. WELL is een op bewijs- en prestatie-gebaseerd systeem voor het meten, certificeren en monitoren van kenmerken die van invloed zijn op de menselijke gezondheid en het welzijn in de gebouwde omgeving, door lucht, water, voeding, licht, fitness, comfort en psyche.

De certificering WELL APTM – die ik recent heb bemachtigd - is een nieuwe, toonaangevende bevoegdheid die garant staat voor geavanceerde kennis inzake gezondheid en welzijn in de gebouwde omgeving, alsmede specifieke kennis omtrent de WELL Building StandardTM (WELL). Het is daarmee een goede aanvulling op mijn kennis van binnenmilieu, bouwfysica en klimaatbeheersing.

Wij zijn ervan overtuigd dat concepten voor slimme en gezonde gebouwen de groene agenda gaan domineren binnen de duurzaamheid van de gebouwde omgeving. Op dit moment staan er in Nederland dertien kantoorgebouwen en één onderwijsgebouw geregistreerd voor de WELL-certificering. Hieruit blijkt dat de mensgerichte benadering binnen duurzaamheid en de vastgoedwereld reeds een feit is. En dat stemt gelukkig.

Paul Roelofsen, BAM Energy Systems, paul.roelofsen@bam.com