Modulaire elementen geven impuls aan duurzamer en circulair maken van gebouwen

BAM Modulair ontwikkelt innovatieve elementen voor nieuwbouw-  en renovatieprojecten in zowel de woning- als utiliteitsmarkt. De modulaire elementen leveren een belangrijke bijdrage aan het duurzamer en circulair maken van gebouwen.

Nul-op-de-meter energiemodule
Een van de ontwikkelingen is de nul-op-de-meter energiemodule. Een plug-and-play oplossing waarin alle installaties zijn geïntegreerd die nodig zijn om gerenoveerde woningen gasloos en nul-op-de-meter  te maken. Door in de fabriek te produceren, monteren en testen minimaliseert BAM de handelingen op locatie. De ‘buitenkast’ is  snel aan te sluiten zodat bewoners nog dezelfde dag weer warm water hebben. De module is maar zeventig centimeter breed, waardoor hij makkelijk tegen de voor- of achtergevel is te plaatsen en geen aanpassingen aan de kozijnindeling nodig zijn.

De module omvat onder meer een WTW-unit die zorgt voor schone en frisse lucht met hergebruik van warmte uit de woning,  een 200 liter boilervat voor warm water,  een warmtepomp, een omvormer voor de zonnepanelen en een slimme monitoringskast om de apparaten aan te sturen, het energieverbruik te monitoren en vroegtijdig storingen te signaleren. Bijkomend voordeel van deze energiemodule is dat naast de overlastbeperking tijdens de renovatie, ook de overlast tijdens de onderhoudsperiode beperkt is aangezien het onderhoud buiten de woning plaatsvindt.

De installaties in een nul-op-de-meterwoning wekken over een heel jaar  net zoveel energie op als een huishouden gemiddeld verbruikt. Het resultaat: een comfortabele en betaalbare woning voor de bewoner, terwijl de opdrachtgever zijn investering terugverdient. Met meer dan duizend gerealiseerde NOM-woningen is BAM koploper. We verbeteren het concept voortdurend, op basis van ervaringen van bewoners en informatie van data-analisten en energiebedrijven. Dit is één van de redenen waarom we als eerste bouwer bekroond zijn met het volledige NOM-Keur.

 

 

 

Modulaire gevel
De woning van de toekomst zal bestaan uit meerdere,  intelligente modules die aan elkaar te koppelen zijn. Naast de energiemodule van BAM Modulair zijn dat bijvoorbeeld gevel- en dakmodules. Deze modules worden in fabrieken in elkaar gezet en op de bouwplaats samengevoegd. Het gevolg van deze ‘Playmobil-aanpak’: meer comfort en kwaliteit en een beter betaalbare woning.

Een ander mooi voorbeeld van robotisering in de bouw is onze steenstriprobot. Bij de verduurzaming van woningen zitten deze modulaire gevels, die we voor de oude gevels zetten, vol met isolatie- en installatietechniek. Die maakten we vroeger deels industrieel en deels handmatig. Nu kunnen we in één uur met uiterste nauwkeurigheid en één operator die een robot aanstuurt de hele gevel maken voor een woning.

 

 

 

Stimuleren circulariteit
Met de in eigen huis ontwikkelde softwaretool BAM MEC (Modulair Elementen Configurator) kan BAM modulaire producten configureren. Zodoende creëren we driedimensionaal digitale, gestandaardiseerde elementen die passen bij  de wensen van het betreffende project. Doordat alle informatie over de elementen in BIM wordt vastgelegd, kan niet alleen in de fase van engineering en realisatie effectiever en efficiënter worden gewerkt, maar ook in de fase van beheer en onderhoud. Daarnaast stimuleert BAM circulariteit met deze methode doordat hergebruik van de elementen eenvoudig mogelijk is.