Ronde Tafel staat nu aan Nieuwezijds

29 januari 2019 00:00 - BAM Bouw en Techniek - Regio Noordwest
Ronde Tafel staat nu aan Nieuwezijds

Na de succesvolle vernieuwing van de Kalverpassage is vastgoedontwikkelaar Kroonenberg Groep opnieuw met BAM Bouw en Techniek rond de tafel gegaan voor een volgend uitdagend project in Amsterdam: de renovatie van het Telegraaf-gebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Ooit draaiden hier de drukpersen op volle toeren en tikten journalisten er hun ‘stukkies’. Na de verhuizing van het krantenbedrijf midden jaren zeventig nam de Kasbank bezit van het karakteristieke pand. En nu breekt een nieuw hoofdstuk aan. Het uit 1930 daterende rijksmonument in het hartje van de hoofdstad wordt omgevormd tot hoogwaardige kantoorruimte. Na de verbouwing nemen de creatieve geesten van Guerilla Games eind dit jaar hun intrek.

Ronde Tafel

‘Zeg maar gerust ingrijpende verbouwing’, lacht Arjen Bos, manager realisatie van BAM Bouw en Techniek, Regio Noordwest. Bos leidde eerder het projectteam van de Kalverpassage, dat met Kroonenberg Groep werd gerealiseerd volgens De Ronde Tafel.

Bos: ‘Deze samenwerkingsvorm hebben wij met Kroonenberg Groep verder ontwikkeld naar een contract zwart op wit, dat ook beschikbaar is voor andere BAM-bedrijven. Uitgangspunt is vertrouwen. Vanaf het begin zitten alle partijen op basis van gelijkwaardigheid aan tafel en stellen het belang van het project boven het eigen belang. Besluiten worden gezamenlijk genomen. Dat vraagt volledige openheid.’

Oude pershal

In 2017 startte de ontwerptafel voor het project aan de Nieuwezijds. Na afgifte van de omgevingsvergunning in de zomer van 2018 kon het team direct aan de slag. De sloop- en asbestvergunning was al eerder verstrekt. In het ontwerp van architectenbureau Rijnboutt spelen diverse constructieve ingrepen een hoofdrol. Zo wordt met het verwijderen van de eerste verdiepingsvloer de oude pershal in ere hersteld. Hierdoor ontstaat een ruimte met dubbele hoogte, die is bestemd voor commerciële doeleinden. ‘Dit vroeg wel om extra staalconstructies en het versterken van kolommen’, aldus Bos.

‘Daarboven bevinden zich vier kantoorverdiepingen, waarvoor een aparte toegang is gerealiseerd. Hierin leidt een ronde, glazen lift bezoekers naar de eerste verdieping. Rond die lift komt een spiraalvormige trap, een kunststukje op zich. Ook weer zo’n onderdeel dat we samen met onze partners hebben uitgewerkt.’

Hergebruik

Hergebruik van materialen was een belangrijk uitgangspunt bij het strippen en slopen van het interieur. Tapijt, tussenwanden, koelunits en de luchtbehandelingssystemen vonden via een soort marktplaats een weg naar een nieuwe bestemming.

Bos: ‘In nauw overleg met Monumentenzorg hebben we alle kozijnen in het gebouw vervangen. Verder is het dak verwijderd om een nieuwe panoramaverdieping te creëren. De verdiepingshoge ramen bieden een prachtig uitzicht op de stad.’

De restauratie van de gevel, inclusief het vervangen van de glazen bouwstenen, is een klus op het lijf geschreven van Schakel & Schrale. Het karakteristieke torentje van het gebouw wordt daarbij niet vergeten.