Eerste paal nieuwbouw gemeentehuis Midden-Groningen

Eerste paal nieuwbouw gemeentehuis Midden-Groningen

Op maandag 7 oktober 2019 heeft burgemeester Adriaan Hoogendoorn het officiële startsein gegeven voor de bouw van fase 2 van het project Het Kielzog. Het nieuwe gemeentehuis van Midden-Groningen in Hoogezand is hierin gevestigd. Hiermee wordt het gebouw ‘Het Kielzog’ compleet gemaakt: de bibliotheek en theater en kunstencentrum Kielzog zijn er al gevestigd.

“Dit moment is het vertrekpunt voor een nieuw en modern gebouw waarbij de toegankelijkheid en de bereikbaarheid voor de inwoners van Midden-Groningen voorop staat om hen zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Vanaf 2021 zijn de gemeenteraad, het college van B&W en de medewerkers van de gemeente weer op deze locatie gehuisvest. Duurzaam, efficiënt en een echt visitekaartje voor Midden-Groningen. Daar zie ik wel naar uit,” aldus burgemeester Hoogendoorn.

BAM Bouw en Techniek - Regio Noord is eind juni dit jaar gestart met de sloop van het oude gemeentehuis en is na het bijna geruisloos plaatsen van de damwanden klaar om aan de nieuwbouw te beginnen. BAM realiseert als coördinerend bouwer de uitbreiding van het Kielzog in anderhalf jaar tijd. In het voorjaar van 2021 wordt het gemeentehuis opgeleverd en kort daarna kunnen de medewerkers van Midden-Groningen gebruik gaan maken van de nieuwe werkplekken.

 

  

Het nieuwe gemeentehuis van Midden-Groningen is een uitbreiding op het bestaande gebouw Het Kielzog in Hoogezand. In 2016 zijn de bibliotheek, theater en kunstcentrum als onderdeel van fase 1 van Het Kielzog al gerealiseerd en met de bouw van fase 2 van Het Kielzog is dit zogeheten Huis voor Cultuur en Bestuur straks helemaal af. Het ontwerp van De Zwarte Hond voor fase 2 deel sluit architectonisch volledig aan op de bestaande bouw, waardoor een mooie samenhang in het eindresultaat ontstaat.

De nieuwbouw bestaat uit twee etages en een souterrain, waarin naast een fietsenberging ook werkvertrekken gerealiseerd worden. Tijdens de bouw blijven het theater, het kunstencentrum en de bibliotheek gewoon open. De bibliotheek verhuist na oplevering ook naar de nieuwbouw. Met de bouw worden alternatieve werkmethodes ingezet om de overlast voor zowel de gebruikers als de omgeving tot een minimum te beperken. Daarnaast is het gebouw aardbevingsveilig gemaakt, mede door een financiële bijdrage van de NAM.