Nieuwbouw Canon Production Printing Venlo; meer efficiency, meer veiligheid en lagere kosten dankzij modulaire bouwoplossingen

modulair oplossing BAM distributiebaan nieuwbouw Canon Production Printing Venlo

Het zal als muziek klinken in de oren van elke projectleider: een efficiënter bouwproces en een bouwplaats die bovendien een stuk veiliger functioneert. Joost Wieland, projectleider voor de nieuwbouw van Canon Production Printing in Venlo, doet uit de doeken hoe hij daarin slaagt: ‘Voor elk project waar ik verantwoordelijk voor ben, kies ik voor zoveel mogelijk modulaire oplossingen. Het is voor alle partijen – van de directeur vastgoed van onze opdrachtgever tot aan de installateurs – pure winst omdat het proces efficiënter, veiliger en dus sneller verloopt tegen ook nog eens lagere kosten. Mijn devies: blijven investeren in modulaire oplossingen en deze consequent al in de tender vastleggen.’

3D BIM-model

Het nieuwe hoofdkantoor van Canon Production Printing – een ontwerp van architectenbureau Broekbakema met ruimte voor zo’n 550 medewerkers - ademt innovatie. Al tijdens de bouwfase. BAM is in mei 2018 gestart met de realisatie van het gebouw en alle technische installaties. Door het toepassen van modellering en projectcoördinatie op basis van een 3D BIM-model, voldoet het ontwerp aan alle eisen en is de uitvoering technisch realistisch. Een geolied bouwproces dat sneller verloopt dan gepland is het gevolg. Ook vanuit Canon wordt dat herkend.  ‘De betrokkenheid van Canon bij de bouw is uiteraard groot. Het huidige kantoor ligt op een steenworp afstand hier vandaan, dus de vorderingen zien ze dagelijks. Doordat alle fases minutieus in BIM zijn ontworpen, zijn we altijd in staat snel te reageren op vragen. Het komt regelmatig voor dat we het antwoord al hebben voordat de vraag überhaupt is gesteld,’ vertelt Joost Wieland zichtbaar trots.

Video: Canon/A&E Studio;Modulaire oplossing

De modulaire oplossing die voor de nieuwbouw in Venlo het verschil maakt is de distributiebaan. Een beproefd concept dat recent onder meer al is toegepast in de nieuwbouw van het World Trade Center Utrecht en de Hoge Raad in Den Haag maar ook bij de casco-renovatie van het stadskantoor in Tilburg. Kim Zeeuwe, directeur BAM Modulair, zet vanwege het succes van de modulaire distributiebaan in op brede toepassing ervan: ‘We werken voortdurend aan optimalisatie van de distributiebaan. De toepassing ervan in het Canon project laat zien dat het optimum zo’n beetje is bereikt. De hoeveelheid arbeid neemt significant af, faalkosten worden gereduceerd, de installateurs schuiven op naar voren in het bouwproces en doordat er minder beweging is op de bouw, is het een stuk veiliger. De distributiebaan passen we toe in grote maar ook kleinere nieuwbouwprojecten en in casco renovatieprojecten. Niets staat een brede toepassing dan ook in de weg.’

Circulariteit

De distributiebaan is in samenwerking met BAM Advies & Engineering ontwikkeld. Een waardevolle aanvulling op de werking ervan is het programma BAM MEC (Modulair Elementen Configurator), dat ervoor zorgt dat de kwaliteit nog sterker aan de voorkant van het bouwproces wordt geborgd. Kim Zeeuwe: ‘BAM MEC biedt de mogelijkheid modulaire producten online ´custom built´ te configureren voor het gebouw waarvoor ze zijn bestemd. Doordat alle informatie over de elementen in BIM wordt vastgelegd, kan niet alleen in de fase van engineering en realisatie effectiever en efficiënter worden gewerkt, maar ook in de fase van beheer en onderhoud. Daarnaast wordt circulariteit gestimuleerd doordat hergebruik van de elementen eenvoudiger is.’ Met de toevoeging van meer modulaire producten kan BAM in de nabije toekomst met behulp van het platform gebouwen volledig configureren.