Schakel & Schrale start bouwteam voor restauratie en renovatie kapel Claraklooster in Amsterdam

12 maart 2019 08:46 - Schakel & Schrale bv

Amsterdam, 12 maart 2019 – Schakel & Schrale, de erkende restauratiespecialist van BAM, start een bouwteam voor de restauratie en renovatie van de kapel van het voormalige Claraklooster aan de Linnaeushof in Amsterdam. Het klooster dateert uit 1930 en het gemeentelijk monument is tegenwoordig particulier woningbezit. Met de verbouwing wil Schakel & Schrale ervoor zorgen dat de kapel en de recreatieruimte van het klooster aangepast worden aan huidige woonwensen en dat monumentale onderdelen behouden blijven.

Het Claraklooster is onderdeel van de katholieke enclave Linnaeushof in Amsterdam-Oost. Dit hof met kerk, klooster, scholen, winkels en woningen is ontworpen door architect Kropholler. Zijn ontwerpen kenmerken zich door authentiek Nederlandse baksteen- en houtbouwtraditie. Het Claraklooster en haar kapel zelf zijn ontworpen door de architectenbroers Kraaijvanger. Slechts een deel van hun werken met traditionalistische baksteenbouw is behouden gebleven waaronder het Claraklooster.

In het klooster - vernoemd naar zuster Clara Fey - zijn nog veel monumentale onderdelen aanwezig. Schakel & Schrale wil deze karakteristieke elementen zoals betegelde gangen en trappen, schoonmetselwerk, geglazuurde bakstenen, natuursteen en glas-in-loodramen zo duurzaam mogelijk behouden. De komende periode worden in bouwteam de restauratie- en renovatieplannen uitgewerkt. Schakel & Schrale verwacht deze zomer te starten met de eerste bouwwerkzaamheden. De oplevering staat gepland voor eind dit jaar.

Schakel & Schrale, onderdeel van Koninklijke BAM Groep, is een erkend restauratiebedrijf dat zich richt op restaureren, renoveren en herbestemmen van monumentale en beeldbepalende historische gebouwen.