De Muziekgieterij en BAM in gesprek over de verbouwing en uitbreiding van de Timmerfabriek

De Muziekgieterij en BAM in gesprek over de verbouwing en uitbreiding van de Timmerfabriek

Nederland telt zo’n 250 poppodia. Deze variëren in capaciteit van 3.000 bezoekers (poppodium 013 in Tilburg) tot zaaltjes voor enkele tientallen muziekliefhebbers. Maastricht heeft met de Muziekgieterij een poppodium van Euregionale allure. Wekelijks spelen er lokale, nationale en internationale bands. Beginnende artiesten krijgen in de Muziekgieterij de kans om zich te presenteren, gerenommeerde wereldbands ontmoeten er hun fans. Sinds 2013 is de monumentale Timmerfabriek in Maastricht de thuisbasis van de Muziekgieterij. BAM Bouw en Techniek verzorgde de verbouwing en uitbreiding van de Muziekgieterij die in september 2019 officieel wordt geopend.

Muziekgieterij

Vraag Wim Smeets naar de Muziekgieterij en zijn passie en hartstocht stromen rijkelijk. Wim neemt je vol enthousiasme mee in het levensverhaal van Maastrichts’ belangrijkste poppodium. Zijn poppodium.

Als directeur van de Muziekgieterij heeft hij het allemaal meegemaakt. Met het sluiten van de Maastrichtse Kombi in de jaren tachtig - het toenmalige podium met bijbehorende repetitieruimten – begonnen Wim Smeets en een aantal collega-muzikanten met het eigenhandig bouwen van repetitieruimten in de oude Maastrichtse rubberfabriek ‘Ceylon’. Daarmee wist Wim de vraag naar repetitieruimten provisorisch te beantwoorden. Echter, met het verdwijnen van de Maastrichtse jongerensociëteiten Kombi en De Berchmans was er een enorme behoefte ontstaan aan een muziekpodium.

In 2006 bood het studiogebouw van de voormalige Regionale Omroep Zuid aan de Bankastraat in Maastricht onderdak aan de Muziekgieterij en konden bands weer optreden en repeteren. Daarna verkaste het poppodium naar haar huidige locatie: De Timmerfabriek aan de Boschstraat in Maastricht.

Geschiedenis Timmerfabriek

Bjorn Schaapkens, senior projectleider bij BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht:

“De Timmerfabriek is een industrieel monument dat ooit deel uitmaakte van de Koninklijke Sphinx. De Timmerfabriek was vroeger een opslagplaats voor aardewerk zoals servies en sanitair. In de kleine timmerwerkplaats die er was gevestigd werden houten kratten gemaakt waarin het porselein werd vervoerd.”

Vanaf het begin in 2013 was het voor Wim Smeets duidelijk dat de bestaande capaciteit van De Timmerfabriek – waar plaats was voor ongeveer 550 bezoekers - ontoereikend was om de groeiende vraag naar concerten en optredens te beantwoorden. Maastricht had nood aan een groot en volwaardig poppodium dat ook plaats moest bieden aan oefenruimtes voor beginnende bands en musici; een bruisende en culturele hotspot in het centrum van de Euregio. Dat was doorslaggevend voor Gemeente Maastricht om groen licht te geven voor de uitbreiding van de Muziekgieterij. BAM werd verkozen tot hoofdaannemer van het project.

Het project

In oktober 2017 is BAM begonnen met de grondwerkzaamheden, paalfunderingen en betonwerken. Na een dynamisch jaar – de Muziekgieterij bleef immers volop in bedrijf - is het project geheel volgens planning in december 2018 opgeleverd. Het nieuwe poppodium beschikt over een kleinere zaal met een capaciteit van 450 bezoekers, een grotere zaal met een capaciteit van 1.100 bezoekers, een opnamestudio en zes volwaardige oefenruimtes plus alle bijbehorende voorzieningen. De nieuwe Muziekgieterij opent in september 2019 officieel haar deuren.

Samenwerking

Wim Smeets, directeur van de Muziekgieterij:

“Tijdens planning en uitvoer van alle werkzaamheden heeft BAM uitgeblonken in servicegerichtheid. De wereld van Rock ’n Roll is niet in te dammen met strikte regels en planningen. Een poppodium als de Muziekgieterij is 24/7 bruisend en actief. Daar wist BAM geweldig mee om te gaan. Niets dan lof.”

Bjorn Schaapkens: “Wij leven ons altijd zoveel mogelijk in in onze klanten. Passen onze werkzaamheden en werktijden aan indien gewenst en mogelijk. Wij begrijpen de dynamiek die speelt bij een klant als de Muziekgieterij en we doen er alles aan om daarin mee te gaan. Het verbouwen en nieuw bouwen van het gerenommeerde Maastrichtse poppodium ging perfect samen met een doorfunctionerende omgeving; alle concerten, optredens en activiteiten van de Muziekgieterij konden gewoon doorgaan in een schone, opgeruimde en veilige omgeving. Dat resultaat boek je alleen op basis van wederzijds respect en begrip, van directie tot medewerkers. Hierdoor is een zeer prettige samenwerking ontstaan.

Je kunt dus gerust zeggen dat BAM meebeweegt op de muziek; we stellen ons flexibel op, maar we bewaken toch zeer zorgvuldig aspecten als veiligheid, efficiency en planning. Dat heeft de Muziekgieterij enorm gewaardeerd.”