3 juni 2019

Prefab betonskelet bouwkundig versterkt tegen aardbevingen

Noorderpoort Energy & Maritime in Delfzijl

Het schoolgebouw van Noorderpoort Energy & Maritime in Delfzijl wordt momenteel bouwkundig versterkt door BAM Bouw en Techniek - Regio Noord. Een uniek project.

De aardbevingen in de regio Groningen hebben veel schade tot gevolg. Om gebouwen veiliger te maken wordt aan preventie gedaan en moeten gebouwen worden aangepast. Zo ook het gebouw van Noorderpoort Energy & Maritime. Bij het schoolgebouw - een opvallend pand in de haven van Delfzijl - worden prefab vloer- en wandelementen beter aan elkaar bevestigd en betonwanden en metselwerk versterkt. Daarnaast zijn de acuut onveilige situaties meteen aangepakt, verstevigd of weggehaald.

We boren circa 30.000 gaten in het skelet en monteren op kritieke plaatsen 1,5 cm dikke stalen platen aan de buitenzijde. In het gebouw wordt deze plaat gekoppeld middels staal. Verder zijn extra portalen aangebracht en hulp kolommen. Nog nooit is een gebouw met een prefab betonskelet (CD20) op deze manier versterkt en daarmee beter bestand gemaakt tegen aardbevingen.

In totaal verwerken we met onze partner Ensel Staalkonstrukties 160 ton staal. We de- en hermonteren alle techniek die voor Ensel tijdelijk “in de weg” zit. Tot slot zullen we de bouwkundige aanpassingen weer aan het zicht onttrekken door het terugplaatsen van de gevelpanelen.