16 juli 2019

Esthetisch bouwen voor Trespa International B.V.

Esthetisch bouwen voor Trespa International B.V.

Sinds de oprichting in 1960 is Trespa International B.V. uitgegroeid tot een toonaangevende innovator op het gebied van architectonische plaatmaterialen. Het bedrijf wordt internationaal erkend als de belangrijkste ontwikkelaar van hoogwaardige platen voor o.a. gevelbekleding en decoratieve gevels.

Om alle werkzaamheden van de Research en Development afdeling van Trespa International B.V. binnen de hoofdvestiging aan de Wetering in Weert in één gebouw te centraliseren werd voor nieuwbouw gekozen.

Esthetisch ontwerp

Henk Janssen, senior projectleider bij BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht: 'In de R&D nieuwbouw van Trespa zijn laboratoria, kantoren en een werkplaats gehuisvest. Daarbij is – volledig in de stijl van het bedrijf - gekozen voor een esthetisch ontwerp met een hoog afwerkingsniveau. Een spraakmakend ontwerp waarmee zichtbaar wordt gemaakt welke toepassingen mogelijk zijn met Trespa.'

Het nieuwe R&D gebouw krijgt de naam Nemho en gaat haar R&D expertise inzetten voor alle bedrijven die net als Trespa International B.V. onder Broadview Holding vallen. Deze bedrijven worden actief betrokken bij het interieur van Nemho. Zo verzorgt Arpa Fenix onder andere de wandbekleding en bureaus, levert Westag Nederland BV de deuren en is Toplab verantwoordelijk voor het laboratorium meubilair.

De focus van Trespa International B.V. ligt op productontwikkeling, waarbij speciale productietechnologieën worden gecombineerd met intelligente oplossingen voor architectonische toepassingen. Dit komt een-op-een terug in het ontwerp van de gevel, waarbij Trespa leien in diverse zwarttinten, glanzend en mat - als een soort van slangenhuid - dakpansgewijs over elkaar heen lopen. Een fraai ontwerp van architectenbureau Van den Broek en Bakema.

'Ook in dit project hebben we gewerkt met een proefopstelling van deze gevel om de uitwerking en engineering optimaal te kunnen bepalen. Zo kunnen wij als BAM het beste eindresultaat garanderen', aldus Henk Janssen.

Bouwteam

'Dit project wordt met inzet van een bouwteam gerealiseerd. BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht heeft zo alle gelegenheid om vanaf het allereerste moment haar expertise in te zetten. In een open dialoog meedenken vanaf stap één, dat is voor ons de absolute meerwaarde van werken in een bouwteam. Samen ga je voor het beste resultaat'.Uitdagingen

'Om zoveel mogelijk transparantie en openheid te creëren worden in de dakconstructie van het nieuwe R&D gebouw kanaalplaten gebruikt met een lengte van 18 meter zonder tussensteunpunt. Tevens zijn in dit dak vier sheddaken voorzien waarbij eveneens kanaalplaten met een overspanning van 18 meter worden gebruikt. Die lengte, dat is uniek in Nederland. BAM kan deze uitdagingen aan.'

Volgens planning wordt het project in maart 2020 afgerond en opgeleverd.