Nieuwbouw azc Maastricht: 'Wij vullen elkaars sterktes aan'

Nieuwbouw azc Maastricht: 'Wij vullen elkaars sterktes aan'

BAM Wonen en BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht werken nauw samen in de totstandkoming van een nieuwe locatie voor asielzoekers in Maastricht. BAM transformeert het voormalige gebouw van elektriciteitsmaatschappij PLEM aan de François de Veyestraat tot een opvanglocatie met 45 wooneenheden en centrale ruimten zoals een recreatiezaal en een dokters- en scholingsvoorziening. Naast het gebouw verrijzen nog eens 38 nieuwbouwwoningen, ook voor de bewoners van het asielzoekerscentrum (azc). Het nieuwe azc biedt straks plaats aan maximaal 650 asielzoekers.

Samenwerking

Richard Klijnen, Senior Project Manager BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht: 'Het totale project bestaat uit een combinatie van twee expertises: het renoveren van een utilitair gebouw en het realiseren van 38 nieuwbouwwoningen. Gezien onze goede ervaringen in de projecten Zorgcentrum Op den Toren in Nuth en Eiffelgebouw Maastricht hebben we daarom wederom de samenwerking met BAM Wonen gezocht.'

Roger van de Rijt, Hoofduitvoerder BAM Wonen Zuid: 'Ook in dit project smelten twee BAM disciplines naadloos samen. Je zit op een gezamenlijk bouwterrein met gezamenlijke algemene voorzieningen. Personeel en diensten worden over en weer ingezet. Het vult elkaar prima aan. Is bijvoorbeeld bouwplaatspersoneel nodig in de bestaande bouw, dan is dat geen probleem. Je ziet collega’s van BAM Wonen in de utiliteitsbouw en vice versa. Wij zijn één BAM en handelen daar ook naar.'

'Het is absoluut één werk waarin we elkaar sterktes aanvullen. Wij zijn BAM', vult Richard aan.

Gemeentelijk monument

Na eigendom te zijn geweest van achtereenvolgens PLEM, Rijkswaterstaat en gemeente Maastricht zijn perceel en gebouw gekocht door het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Ofschoon het een gemeentelijk monument betreft, is het vijflaagse gebouw in de periode van leegstand redelijk in verval geraakt. Een gemeentelijk monument geniet in Nederland bescherming vanwege bijzondere cultuurhistorische of architectonische waarde.

Bijzonderheden

Richard Klijnen: 'De 38 nieuwbouwwoningen die op het perceel van COA worden gebouwd staan op de restanten van eeuwenoude vestingwerken en een in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerde Maastrichtse zinkwitfabriek. Dat maakte de grondroerende werkzaamheden nogal bijzonder. Het heien van onze palen was een arbeidsintensieve klus.'

Roger van de Rijt: 'Het azc wordt vanaf 2020 actief en intensief bewoond door een grote verscheidenheid aan gebruikers. Daarom worden alle wooneenheden voorzien van stevige materialen die tegen een stootje kunnen. Er is bewust gekozen voor een hoge mate van degelijkheid. Zoals bijvoorbeeld keukenkastjes zonder deurtjes, binnenwanden van een hoge, stootvaste kwaliteit en plinten met speciale eisen.'

BAM startte haar eerste werkzaamheden in maart 2019. Mede door de goede samenwerking tussen BAM Wonen en BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht loopt het project voor op planning. Naar verwachting vindt de oplevering plaats in het voorjaar van 2020.