Partnership BlueCity en BAM - Positieve impact op schaal door concrete innovatieprojecten lokaal

Partnership BlueCity en BAM - Positieve impact op schaal door concrete innovatieprojecten lokaal

Bericht BleuCity - Vandaag tekenden BlueCity en BAM een driejarige partnership-overeenkomst. Zij bundelen hun krachten om circulaire innovaties in de gehele bouwketen te verwezenlijken. Door te werken aan de circulaire transformatie van voormalig Tropicana bouwt BAM in en met BlueCity de kennis daartoe op; het voormalig zwemparadijs biedt het leergeld en de projecten.

Dit jaar staan het finaliseren van de technische ruimte onder het zwembad tot productiekantoren en het realiseren van de Foodhub, een plek voor circulaire en duurzame voedselproducenten, op de agenda.

Expertise en de wil om te leren

BAM-BlueCity010-Partnership-2019-ondertekening-handshake

Yvette Govaart, Fred de Jonge (regiodirecteur BAM) en Sabine Biesheuvel ondertekenen de partnership-overeenkomst

“Wij zijn blij een grote bouwer aan boord te hebben die samen met ons, aan de hand van concrete innovatieprojecten, het verschil gaat maken,” verklaart Sabine Biesheuvel, algemeen directeur BlueCity. Met het meerjarige commitment kunnen beide partijen hun wederzijdse ambities op het gebied van circulair bouwen realiseren. “Daarbij gaat het niet alleen om expertise,” aldus directeur Vastgoed Yvette Govaart, “maar is juist de wil om van onze ervaringen te leren én om samen impact af te dwingen in de bouwpraktijk enorm belangrijk. BAM heeft een grenzeloze energie en ambitie om henzelf en de sector te vernieuwen.” In november vorig jaar uitte Govaart nog een frustratie: er is teveel, als het gaat om circulaire bouw, een cultuur van praten; partijen voegen de daad niet bij het woord. “Heerlijk dat die frustratie nu is omgezet in een gevoel dat we samen aan de lat staan en daadwerkelijk gaan dóen”.

Internationaal schalen door lokaal ondernemerschap

De grootste uitdaging in de transitie naar circulaire economie: het schaalt niet snel genoeg. Door innovatieve ondernemers te versnellen, hen te verbinden met grote bedrijven en samen te werken met zakelijke partners, toont BlueCity op lokaal niveau dat het mogelijk is om te veranderen en: wat de tegenkrachten zijn. Dit geeft waardevolle inzichten over de problemen van de transitie op een grotere, (inter)nationale schaal – en precies daarom is dit partnership zo belangrijk. Biesheuvel: “De impact van de bouw op onze omgeving is enorm. En hoewel het bewustzijn daarover groeit, kan en móet het wat ons betreft beter – en meer. We zijn immers ondernemers. Voor ons is dit partnership dan ook een middel om te schalen.” Door de ervaringen in de nabije toekomst elders op de markt toe te passen, versnellen BAM en BlueCity de internationale transitie door lokaal ondernemerschap.

Circulaire bouwprocessen

BAM-BlueCity010-Partnership-2019-bordje-ophangen

Sabine Biesheuvel (BlueCity) en Jeroen Zandboer (BAM) spijkeren partnershipbord aan de muur

Jeroen Zandboer, projectmanager BAM regio Zuidwest, stelde zich tijdens een bezoek aan BlueCity hardop ten doel dat ‘BAM hier ook een plekje aan de wand zou moeten hebben’. Hun ambitie zich aan te passen aan circulaire bouwprocessen is maar op één manier waar te maken; door te doen en anderen in de organisatie daar ook toe te verleiden. Zoals De Jonge het samenvat terwijl Zandboer het bordje van BAM in het rijtje van partners van BlueCity ophangt: “Toonaangevend samenwerken aan een duurzame toekomst, dat is waar wij voor staan. Niet afwachten, maar voorop willen lopen.” En waar kan dat beter dan in BlueCity? “Het bruist hier van het ondernemerschap, de innovaties en ambities.”