Samenwerking BAM en Evalan voor beter binnenklimaat en gebruiksgemak

Samenwerking BAM en Evalan voor beter binnenklimaat en gebruiksgemak

Persbericht Evalan - 16 juli 2019. Wij zijn een samenwerking aangegaan met BAM Bouw en Techniek bv. In nauwe samenwerking ontwikkelen we sensoren die omgevingsparameters meten, zoals luchtkwaliteit, licht en andere ruimtecondities. De sensor wordt onderdeel van een nieuw modulair product van BAM Modulair, de gespecialiseerde unit binnen BAM die als doel heeft de industrialisering binnen de bouwsector een boost te geven. We zijn trots dat we op deze manier kunnen bijdragen aan duurzaamheid, comfort, gezondheid en esthetiek en zo helpen bij het verbeteren van het binnenklimaat van gebouwen.

BAM komt met een innovatie van formaat op de markt: Een Modular Room Interaction System (MORIS). De bouwgigant heeft ons gevraagd om deel van de technologie te leveren voor deze innovatieve oplossing. Wij ontwikkelen een module met meerdere sensoren die het binnenklimaat meten. Deze module wordt onzichtbaar geïnstalleerd in het verlaagde plafond. Verschillende functies van het gebouw worden via de module aangestuurd vanuit het gebouwbeheersysteem. Gebruikers kunnen via hun mobile device of via een ruimtebedieningspaneel hun ideale ruimte-instellingen kiezen.

De functies van de Multisensor module

De Multi-sensor module meet in de eerste plaats omgevingsparameters zoals temperatuur, VOC, eCO2, lichtintensiteit, geluidsintensiteit en de aanwezigheid van mensen. Dit wordt gecommuniceerd naar het gebouwbeheersysteem via MOD-bus en DALI waarmee onder andere de ventilatie en verwarming kunnen worden geregeld. Daarnaast verstuurt de module via bluetooth deze waardes naar de gebruikers die via hun mobiel bijvoorbeeld de temperatuur of verlichting in een bepaalde ruimte kunnen instellen. Om ervoor te zorgen dat BAM bij de oplevering niet elke sensor langs moet om te controleren of deze werkt, zullen wij een inbedrijfstellingstool ontwikkelen die nauw samenwerkt met het BIM model.

BAM-samenwerking-Evalan-MORIS

Aansturing van alle functies vanuit één systeem

Een van de grootste voordelen van de Multisensor module is dat je alle functies in het gebouw vanuit één centraal punt kan aansturen. Via bluetooth kun je allerlei aanpassingen doorvoeren, zoals het licht of de temperatuur in een ruimte. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld ook op een eenvoudige manier een ruimte instellen voor het geven van een presentatie: met één druk op de knop dimt de verlichting, gaan AV-apparaten aan en zakt de zonwering. De gebruiker kan alle apparaten beheren en activeren met de telefoon. Zelfs voordat ze de ruimte binnengaan. Een ander voordeel van het nieuwe systeem is de automatisering van de aanpassingen aan het binnenklimaat. De sensoren meten bijvoorbeeld continu het CO2-gehalte in de lucht en ventileren aan de hand daarvan automatisch de ruimte. Daarnaast wordt de lichtintensiteit automatisch aangepast, wat potentieel energiewinst oplevert. Dit zorgt voor een duurzamer gebouw en lagere kosten voor de beheerder.

Ontwikkeling van prototypes

Wij staan nu aan de start van het ontwikkelen van de prototypes waarbij wij zowel hardware, firmware als de behuizing gaan maken. Hierbij wordt gestreefd naar de hoogst mogelijke prestaties. In oktober worden de eerste tien prototypes afgeleverd om samen met BAM te testen of alles werkt zoals gepland. Henk Schwietert: ”Dankzij de goede samenwerking met BAM en ons eigen enthousiaste team hebben we er alle vertrouwen in dat we van de BAM Multi-sensor module een succes zullen maken.