16 juli 2019

Veiligheid voorop in parkeergarage Zuyderland Heerlen

Veiligheid voorop in parkeergarage Zuyderland Heerlen

BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht werkt al jaren nauw samen met Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. BAM voert alle verbouwings- en onderhoudswerkzaamheden uit voor het ziekenhuis. Toen het akkoord werd gegeven om de bestaande vierlaagse parkeergarage van Zuyderland te renoveren, schoof BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht aan in het bouwteam.

Jarenlange samenwerking

Richard Stevens, Manager Bouwkundig Beheer BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht: 'De nauwe samenwerking met Zuyderland Medisch Centrum Heerlen dateert uit de tijd dat het ziekenhuis nog Atrium Ziekenhuis Heerlen heette. BAM heeft destijds Atrium grootschalig verbouwd, inclusief nieuwe OK’s, poliklinieken en beddenhuis. Daarna werd BAM ook ingeschakeld voor kleinere opdrachten als storingen, service en verbouwingen.'

In 2018 is BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht begonnen aan de renovatie van de parkeergarage van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. Het project wordt in fasen uitgevoerd, verdieping voor verdieping, terwijl de parkeergarage gewoon in gebruik blijft.

Meer licht en heldere kleuren

Bart Last, Projectbegeleider BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht: 'In dit project hadden de aanrijdbeveiligingen de hoogste prioriteit. Daarmee zijn we in 2018 als eerste begonnen. BAM heeft afzetpalen, (verlichte) parkeerborden, stootbeveiligingen en vangrails vernieuwd. Vervolgens zijn we top down vanaf verdieping 2 gestart met het vervangen van de vloercoatings, betonherstel en het vervangen van de afvoeren. Daarnaast is er extra aandacht voor signing en voor het esthetisch opknappen van de bouwlagen. De werkzaamheden aan de bovenste verdieping zijn afgerond, we zijn recent begonnen aan verdieping 1.' 

Naast het aanbrengen van nieuwe aanrijdbeveiligingen en het vervangen van de vloercoatings maken ook de verlichting en kleurstelling van de parkeergarage onderdeel uit van het project. Meer licht geeft meer veiligheid en duidelijkheid. Door te werken met meer verlichting en heldere kleuren wordt duidelijker waar je je bevindt in garage, liftkern en trappenhuis. Daarbij speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Zo wordt een zeer duurzame vloercoating gebruikt en wordt de bestaande TL-verlichting vervangen door LED lampen.

Veiligheid

Bart Last: 'Tijdens onze werkzaamheden blijft de parkeergarage gewoon in gebruik. Dat maakt het allemaal iets ingewikkelder. BAM zet steeds een bepaald gedeelte af terwijl de rest van de verdieping in gebruik blijft. Dan staat veiligheid voorop. Veiligheid voor de bezoekers, personeel en gebruikers van de parkeergarage, maar ook voor iedereen die in de garage aan het werk is.'

Volgens strakke planning wordt projectfase 2 - de eerste verdieping – in oktober 2019 opgeleverd en wordt in 2020 gestart met projectfase 3 - de begane grond met entree.