Volop transparantie in nieuwbouw woonvorm Maastricht

Volop transparantie in nieuwbouw woonvorm Maastricht

De woonwensen en -eisen in de zorg zijn de afgelopen jaren nogal veranderd. Was het vroeger vooral gericht op samen, tegenwoordig staat de zelfstandigheid van de cliënt meer centraal en wordt geanticipeerd op het overheidsbeleid ‘Scheiden Wonen en Zorg’.

Bij de nieuwbouw van woonvorm Caberg in Maastricht zie je deze zelfstandigheid terug in de cliëntkamers. De nieuwe cliëntkamers zijn namelijk allemaal ingericht met een eigen badkamer en pantryvoorziening. Woonvorm Caberg is voor cliënten van stichting Radar. De voorziening is gebouwd voor mensen met een geestelijke beperking, waarvan sommigen ook lichamelijk beperkt.

De nieuwbouw van woonvorm Caberg is het resultaat van een prima samenwerking tussen opdrachtgever, bouwdirectie en bouwbedrijf. In dit project voerde Guldemeester BV de directievoering namens Radar en was BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht de aannemende partij.

Bouwteam

Jean-Paul Kerckhoffs, Projectorganisator BAM Bouw en Techniek – Regio Maastricht: 'We hebben dit project gerealiseerd met een bouwteam. Dat betekent dat BAM vanaf het eerste moment betrokken werd in de planvorming. Daardoor konden wij volop onze specifieke knowhow inzetten. Zo hebben wij een plan kunnen ontwikkelen waarin we rekening hebben gehouden met de wensen van Radar en het beschikbare budget.'

'Als adviseur voor Radar gaan wij voor het allerbeste en dat vonden wij terug in het bouwteam. Zaken als contractvorming en begroting werden in alle transparantie met elkaar gedeeld. Meer communicatie resulteerde in meer duidelijkheid. Samen voor het beste eindresultaat, dat noem ik echte samenwerking', aldus directievoerder Rob Guldemeester van het gelijknamige Vastgoed- en Projectmanagementbureau.

Betrekken van partijen

In een zeer vroeg stadium werden bewoners, verzorgend personeel, ICT- en facilitair medewerkers van Radar betrokkenen bij het project. Zij vormden een projectteam en hadden volop inspraak in de plannen. Dit is zeer succesvol gebleken. Tijdens het proces moesten dan wel soms dingen worden aangepast, maar dat is ook wel weer de kracht van het project. Er wordt straks een nieuwbouwproject opgeleverd dat voldoet aan de wensen en eisen van alle betrokkenen.

Jean Paul Kerckhoffs: 'Ieder project is uniek. Dan gaat het erom dat je je inleeft in de doelgroep. Meedenken met de eindgebruiker. Bij BAM hebben wij hierin ervaring opgedaan bij eerdere projecten. Zo kunnen we vervolgens welbewuste keuzes maken met betrekking tot materiaalgebruik, veiligheid, duurzaamheid en woongenot. We stellen de eindgebruikers centraal.'

Zelfvoorzienend en duurzaam

De nieuwbouw bestaat uit drie gekoppelde wooneenheden met elk acht cliëntkamers. Deze kamers zijn voorzien van een eigen badkamer en keukenblok. De drie wooneenheden zijn gescheiden van elkaar en hebben elk hun eigen algemene woonkamer, lift en ondersteunende ruimten waaronder een was-/linnenruimte. Het is een duurzaam gebouw dat volledig zelfvoorzienend is. Inclusief zonnepanelen op de daken, warmte- en geluidsisolerende gevels en raamkozijnen, vloerverwarming die ook voor verkoeling kan zorgen en negen warmwaterbronnen die voorzien in de warmtevoorziening van de woonvorm.

Transparantie komt ook terug in de binnentuin van de woonvorm. Alle woonkamers en gangen op de begane vloer staan in contact met deze binnentuin. Dat zorgt voor veel lichtinval en werkt rustgevend voor de cliënten. Een uiterst waardevol uitgangspunt dat al gelijk bij aanvang van het project uit het projectteamoverleg naar voren kwam.

Rob Guldemeester: 'Volgens planning wordt het turnkey project na de bouwvak in september van dit jaar opgeleverd. Wij als directievoerder en opdrachtgever Radar kijken terug op een prettige en succesvolle samenwerking met BAM.'