Politie verhuist naar nieuw pand in Bergen op Zoom

Politie verhuist naar nieuw pand in Bergen op Zoom

(Persbericht Politie:) Bergen op Zoom, 6 januari 2020 - De politie verhuist vanaf dinsdag 7 januari van de Jacob Obrechtlaan naar een nieuw pand aan het Emplacement 2 in Bergen op Zoom. De locatie is een zogenoemde verzamellocatie van waaruit lokale en regionale politiediensten werken. Dit zijn onder meer het basisteam Bergen op Zoom, de districtsrecherche en het Regionaal Service Centrum. Het Regionaal Service Centrum (0900-8844 meldingen) was voorheen op drie locaties in de eenheid gevestigd en komt hiermee nu op één locatie. De gemeenschappelijke (112)meldkamer van de hulpdiensten (politie, brandweer en ambulance) neemt in juni haar intrek in dit pand, waarmee meteen een samenvoeging plaats vindt van de meldkamers die nu nog in Middelburg en Tilburg gehuisvest zijn.

Politiechef Hanneke Ekelmans: “Deze nieuwe politielocatie past helemaal bij de manier waarop we als politie werken. Een open en transparant gebouw in het midden van de samenleving. Onze werkplek verschuift steeds meer naar de straat. Het politiekantoor krijgt hiermee een andere functie. Een functie die het dagelijkse werk zo goed mogelijk faciliteert en een basis biedt voor een optimale en prettige werkomgeving waarin wij met onze ketenpartners samenwerken aan veiligheid.”

Werkplekken

De inrichting en indeling van het gebouw nodigt uit tot het efficiënt en effectief gebruik maken van de beschikbare ruimte. Er zijn circa 350 werkplekken in het pand. De medewerker kiest een werkplek die bij het soort werk van dat moment past. Geconcentreerd werken in een afgesloten ruimte of juist even tijd voor informele afstemming in één van de zitjes in de algemene ruimte. Door op deze manier flexibel te zijn, komen we in beweging, ontmoeten we elkaar, ontstaan als vanzelf verbindingen voor samenwerken aan een veiligere wereld buiten. Architect Van Pelt heeft zich voor de gevel van het pand laten inspireren door het Nederlandse polderlandschap. BAM Bouw en Techniek heeft als aannemer de bouw gerealiseerd. De bouwactiviteiten startte begin 2018.

Duurzaam

Duurzaamheid is een belangrijk thema dat meegenomen is in de bouw van dit pand. Het gebouw is bijna volledig energie neutraal uitgevoerd. Op het dak staan zonnepanelen om energie op te wekken en een deel van het dak is bedekt met vetplanten (sedum) als isolatie. Regenwater wordt opgevangen in filtratiebakken en oude politie- en brandweeruniformen zijn hergebruikt in de geluiddempende panelen. De ramen aan de zuidzijde van het gebouw zijn kleiner en verder naar binnen geplaatst, zodat er minder warmte binnen komt en medewerkers minder last hebben van fel zonlicht.

Het thema groen dat herkenbaar aanwezig is in dit gebouw sluit daar mooi bij aan. De medewerkers die mee hebben gedacht over de inrichting hebben de voorkeur uitgesproken voor een link naar de natuur, een blik op buiten in ons werkgebied Zeeland-West-Brabant. Daar zijn alle foto’s op de wanden door de gebruikers van de betreffende ruimte op uitgekozen.

Opening

Vanaf woensdag 8 januari is de balie aan het Emplacement voor publiek geopend. De openingstijden zijn maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 17.00 uur. Later dit jaar, nadat alle politiediensten en de meldkamer haar intrek hebben genomen, wordt het pand feestelijk geopend.