Groot Amsterdams studentencomplex nu volledig aardgasvrij

Groot Amsterdams studentencomplex nu volledig aardgasvrij

Persbericht: Amsterdam, 14 oktober 2020 - Science Park I, het grootste studentencomplex van Amsterdam, is definitief afgesloten van het aardgas. De aardgasleidingen zijn resoluut doorgezaagd en de nieuwe warmtepompen in werking gesteld. De initiatiefnemers, studentenhuisvester DUWO, woningcorporatie Rochdale en de gemeente Amsterdam voorzien een duurzame toekomst voor Science Park I.

Tot voor kort werden de 721 woningen van Science Park I nog verwarmd met CV-ketels die jaarlijks ruim 360.000 m3 aardgas verstookten. In het recente project zijn die vervangen door een duurzaam WKO-systeem (warmte-koude-opslag), dat gebruik maakt van de restwarmte van het naastgelegen onderzoeks- en datacenter Nikhef (Nationaal instituut voor subatomaire fysica). Het datacenter vult gedurende het hele jaar een bodembron met warmte die tijdens de koude wintermaanden weer uit de bodem wordt gehaald en wordt gebruikt om de woningen mee te verwarmen. Voor warm tapwater wordt een luchtwarmtepomp gebruikt, de relatief nieuwe Q-ton heavy. Enkele jaren geleden werd ook een ander nabijgelegen studentencomplex (Science Park II) al op hetzelfde WKO-systeem aangesloten. 

Twee ton CO2 minder

Dankzij de overstap op het WKO-systeem wordt de CO2-uitstoot van het studentencomplex jaarlijks bijna twee ton minder. Concreet komt dat neer op bijvoorbeeld de verbranding van ruim 600 liter diesel, veertien keer naar Parijs vliegen of 30.000 km per trein reizen. En om die twee ton te compenseren moeten een jaar lang bijna 100 bomen groeien.

Amsterdam Aardgasvrij en geen extra kosten voor studenten

Het grootschalige project gebeurde in een samenwerking tussen gebouweigenaren DUWO en Rochdale en de gemeente Amsterdam. Die laatste stelde vanuit het programma Amsterdam Aardgasvrij een grote subsidie beschikbaar. De drie partijen zien het project als een flinke en vernieuwende stap in de energietransitie in Amsterdam en als een mooie kans op betaalbare duurzaamheid voor de bewoners.

Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid): “Amsterdam wil in 2040 aardgasvrij zijn en de komende jaren gaan stap voor stap steeds meer woningen van het aardgas af. DUWO heeft voor het aardgasvrij maken van deze studentencomplexen gekozen voor een logisch moment, omdat de CV-ketels in het complex aan vervanging toe waren. Daarbij is er gekozen voor een innovatieve alternatieve warmtebron, waarbij handig gebruik wordt gemaakt van de restwarmte van het datacenter uit de buurt. Een mooi voorbeeld voor de rest van de stad en iets wat we op meer plekken willen gaan toepassen.”

Birgitte de Maar, bestuurder van Rochdale, roemt de innovatie in het project: “Restwarmte gebruiken om woningen te verwarmen. De state of the art techniek die daarvoor nodig is, past helemaal bij het Science Park én bij ons. Want duurzaamheid op een betaalbare manier vorm geven, is de uitdaging waar wij voor staan en die wordt hier in de praktijk gebracht.” 

DUWO-bestuurder Barend Kuenen noemt het project een prachtig voorbeeld van hoe je een groot sociale woningbouwcomplex met een alternatieve warmtebron verbindt. “In één keer ruim 720 woningen van het gas af door aansluiting op een warmtebron die eigenlijk heel vergelijkbaar is met de aansluiting op een warmtenet, de energievoorziening van de toekomst. En tegelijkertijd zijn we erin geslaagd om servicekosten voor de huurders op een gelijk niveau te houden. Dat is voor ons een belangrijk streven: verduurzaming en CO2-reductie zonder hogere kosten voor onze studenten.” 

Het werk werd uitgevoerd door BAM Bouw en Techniek.