Vorstelijke vernieuwing, verbouwing en uitbreiding Paleis Het Loo wordt steeds beter zichtbaar

20 oktober 2020 09:04 - BAM Bouw en Techniek - Regio Oost

Ruim dertig jaar na de openstelling van Paleis Het Loo als museum ondergaat het paleis een ingrijpende vernieuwing en verbouwing. De werkzaamheden worden slim gecombineerd met een ondergrondse uitbreiding van ruim 5.000 m², waardoor meer ruimte ontstaat voor wisseltentoonstellingen en publieksfaciliteiten en waardoor de omvangrijke collectie nog beter gepresenteerd kan worden aan de bezoekers. 

De werkzaamheden worden uitgevoerd in zes percelen:

  1. de realisatie van een bouwkuip onder de Bassecour (het voorplein), de vleugels en een deel van het Corps de Logis (hoofdgebouw);
  2. de bouw van een nieuwe, ondergrondse foyer in deze bouwkuip, de vernieuwing van de Oost- en Westvleugel en de renovatie van het kantoor- en energiegebouw;
  3. de bouwplaatsinrichting, complete asbestsanering en restauratie van de monumentale stijlkamers;
  4. de E-installaties;
  5. de W-installaties en
  6. de liften.

De realisatie van perceel 2 en 6 werd na een Europese aanbesteding gegund aan BAM Bouw en Techniek - Regio Oost.

“De ondergrondse uitbreiding wordt gerealiseerd onder de Bassecour (het voorplein)”, vertelt Marko Zwiers, bouwplaatsmanager bij BAM Bouw en Techniek. “Hiervoor hebben wij een kelder gerealiseerd met twee verdiepingen aan de voorzijde en één verdieping aan de paleiskant, waarin diverse grote museumzalen worden ingericht. Bezoekers lopen vanaf medio 2021 vanaf de Bassecour naar de hoek-entreepaviljoens. Via ruime trappenhuizen en liften komen zij vervolgens terecht in een licht, ondergronds entreegebied met onder andere de kassa- en informatiebalie, Museumshop, garderobe en toiletten. Via een centrale hal krijgen zij toegang tot het paleis, evenals de museumzalen met tijdelijke tentoonstellingen én het 1.245 m² grote Huis van Oranje, waar een permanente collectie van het koningshuis zal komen en die toegang biedt tot de vernieuwde Oostvleugel. Via het westelijk hoekpaviljoen is bovendien de Westvleugel bereikbaar, waar een speciale afdeling voor kinderen verrijst: het Juniorpaleis.”

Betonadditief met micro-organismen

Voor de realisatie van de ondergrondse uitbreiding heeft BAM Bouw en Techniek - Regio Oost een tijdelijke bouwkuip (perceel 1) ter beschikking gekregen. “In deze constructie van onderwaterbeton en groutwanden hebben wij een uitvlak- en isolatielaag van celbeton aangebracht”, vertelt Zwiers. “Vervolgens hebben we een betonvloer gestort van bijna 100 cm dik. Deze betonvloer is met bijna 500 trekankers in de ondergrond verankerd.” In de uitbreiding worden betonwanden voorzien van maar liefst 80 tot 100 cm dik. “Vanwege de beperkte ruimte zijn naast wanden met een dubbelzijdige bekisting (beton-stelkist en sluitkist) ook enkelzijdige wanden toegepast. De bekisting voor deze enkelzijdige wanden is op circa een meter afstand van de tijdelijke constructie aangebracht, waarna het beton is gestort. Dit zorgde voor een enorme belasting op de bekisting. Een flinke uitdaging.” In het beton voor de keldervloer en kelderwanden is een Self-Healing Agent additief van Basilisk toegevoegd, gebaseerd op micro-organismen die kalksteen produceren. Wanneer onverhoopt lekkages optreden, worden deze micro-organismen automatisch geactiveerd. Haarscheuren tot 0,8 mm worden vervolgens autonoom hersteld, waarmee de duurzaamheid van het beton enorm verbetert.”

De constructie voor de ondergrondse uitbreiding is voor 85% gereed. Op dit moment wordt het dek van de begane grondvloer gesloten. Hiervoor maakt BAM Bouw en Techniek - Regio Oost gebruik van breedplaten (90%) in combinatie met kanaalplaten (10%).

“Om de museumzalen optimaal te kunnen benutten, zijn stalen liggers in de dekvloer aangebracht die overspanning tot 25 meter mogelijk maken.”

Hoogwaardige afwerking, optimale (dag)lichtinval

“Om een optimale daglichttoetreding in de ondergrondse uitbreiding te borgen, is in het dek een grote glaspartij gemaakt, ter plaatse van de voormalige grasparterres. Aan de voorzijde zijn diverse lichtsleuven toegevoegd”, aldus Zwiers. In de museumzalen zorgt kunstlicht straks voor een juiste verlichting.

Vernieuwing van de Oost- en Westvleugel

De Oost- en Westvleugel worden tot op het casco gestript. “Aan de buitenzijde houden de vleugels hun vertrouwde uitstraling”, vertelt Zwiers. “De bestaande constructie wordt deels vernieuwd en verzwaard om een hogere gebruikersbelasting mogelijk te maken. Bovendien wordt de indeling gewijzigd.” De grootste wijziging vindt plaats in de Oostvleugel, omdat deze over circa 25 meter direct aansluit op de ondergrondse uitbreiding. “In deze vleugel is een tijdelijke constructie voorzien om de cascostrip, vijzeling van de bestaande constructie en opbouw van de nieuwe constructie mogelijk te maken. Zodra deze vleugel weer stabiel is, wordt de tijdelijke constructie verwijderd. De houten vloeren blijven grotendeels gehandhaafd. Voor de ramen komen voorzetramen. Bovendien worden alle buitengevels geïsoleerd, conform de eisen van deze tijd.”

Om een optimale toegang tot de nieuwbouw, vleugels en het paleis zelf te borgen, worden circa twaalf nieuwe liftinstallaties voorzien. Deze worden door drie fabrikanten geleverd. “In het dek maken we een grote goederen-heflift, waarmee alle museumstukken eenvoudig naar binnen gebracht kunnen worden”, vertelt Zwiers. “De afmeting van deze lift is nauwkeurig afgestemd. In het entreegebouw wordt een aantal moderne glazen liften geplaatst en in het paleis zelf komen liften die aansluiten op de afwerking van de diverse ruimtes. die door verschillende liftleveranciers worden geleverd.”

 

BRON: Stedenbouw, oktober 2020