Laatste glaspaneel op gevel Depot Boijmans Van Beuningen

Laatste glaspaneel op gevel Depot Boijmans Van Beuningen

Rotterdam 10 november 2020: De spiegelde gevel van Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld, is compleet. Vandaag is het laatste glaspaneel geplaatst en is het opvallende gebouw in het Rotterdamse Museumpark aan de buitenkant gereed. Momenteel wordt verder gebouwd aan de binnenkant alvorens de collectie (ruim 151.000 kunstwerken) wordt ingehuisd en de glazen deuren in het najaar van 2021 openen.


Plaatsing laatste glaspaneel op depot met v.l.n.r. wethouder Bas Kurvers, museumdirecteur Sjarel Ex, architect Fokke Moerel van MVRDV en directeur Roelof Prins van Stichting De Verre Bergen.

Foto: © Aad Hoogendoorn.

 

De wethouder: Bas Kurvers

Het depot is nu al een geliefd en fotogeniek gebouw. Met het plaatsen van het laatste glaspaneel aan de wand ronden we de bouw aan de buitenkant af. Ik kijk erg uit naar het moment dat iedereen volgend najaar de afgeronde bouw aan de binnenkant ook kan zien met een spectaculaire entree, kunstvitrines, depots, een restaurant op het dak en natuurlijk alle 151.000 kunstobjecten.”  

De museum- en depotdirecteur: Sjarel Ex

Met de voltooiing van de gevel komen we een stap dichter bij de opening van het kunstdepot. Na jaren van wachten, praten en poetsen heeft Rotterdam zijn cadeau gekregen; een gebouw dat de kunstcollectie van de stad verdient.”

De architect: Winy Maas mede-oprichter MVRDV

Met deze laatste panelen is de depotgevel echt af en kun je goed zien wat het gebouw met de stad doet. Ik vind het schitterend om te zien hoe de depotgevel de skyline, de lucht en straks het nieuwe, groenere Museumpark reflecteert. Het voelt als een levend schilderij, met op elk tijdstip van de dag weer andere accenten en kleurstellingen waardoor het nooit verveelt.”

De aannemer: Eric Moleman - directeur BAM Bouw en Techniek - Grote Projecten

BAM Bouw en Techniek heeft dit icoon in opdracht van Gemeente Rotterdam en samen met alle partners, adviseurs en MVRDV mogen realiseren. Het plaatsen van het laatste paneel en het sluiten van de ronde gevel staat voor BAM symbool voor de afronding van dit prestigieuze project. Building the present, creating the future.”

De gevelplaatser: Roeland Burgers, Sorba

Het spectaculaire ontwerp riep de nodige constructievraagstukken op, een dergelijke sferische spiegelgevel was immers nooit eerder gebouwd. Van dubbel gekromde glaspanelen waar nog geen standaard voor bestond tot deuren die in gesloten toestand verdwijnen in de gevel. Het was de perfecte uitdaging voor Sorba. Trots dat wij als Achterhoeks bedrijf hieraan hebben meegewerkt.”

De financierder: Roelof Prins, Directeur Stichting De Verre Bergen

Potdicht

Gevel 

De depotgevel, bestaande uit 6.609m2 spiegelend glas, verdeeld over 1.664 panelen, reflecteert de omgeving; van toevallige voorbijgangers en wolkenluchten tot het lommerrijke Museumpark en de dynamische skyline van Rotterdam. Depot Boijmans Van Beuningen maakt dit deel van de stad levendiger en legt tegelijkertijd een sterke relatie met het park en de gebouwen die zich in de buurt bevinden.

Samenwerking 

Depot Boijmans Van Beuningen is een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen, de gemeente Rotterdam en de Stichting De Verre Bergen. Het depot is ontworpen door MVRDV en gebouwd door BAM Bouw en Techniek. In het najaar van 2021 opent het depot zijn deuren voor het publiek en worden bezoekers ondergedompeld in de wereld achter de schermen van een museum.